Forma do ciasta Charlotte z najwyższej jakości silikonu platinum z ceramicznym talerzem. Trwała, praktyczna, łatwa do utrzymania w czystości.
Idealna pomoc przy tworzeniu ciasta CHARLOTTE.
W zestawie znajdują się:
- ceramiczny talerz o średnicy 23 cm;
- wykonany z Silikonu Platinum 2 częściowy kołnierz tortownicy o wysokości 10 cm;
- książeczka z przepisami.
Charlotte to deser bez pieczenia – warstwy owocowego musu oraz kremu udekorowane świeżymi owocami, zamknięte w formie z podłużnych biszkoptów. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto najczęściej robi się w wersji z malinami, ale smakuje równie dobrze z jagodami, jeżynami, czy porzeczką.
Producent udoskonalił system zapinania tortownicy. Nie potrzeba żadnych zatyczek czy spinaczy. Dwie części formy bez problemu można połaczyć ze sobą. Wykorzystano tu znaną i sprawdzoną w budownictwie metodę łączenia " na wpust i pióro". Ten typ zapięcia zapewnia szczelność i przede wszystkim łatwość zapinania. Talerz ceramiczny, który stanowi spód tortownicy łatwo wchodzi w jej głębokie zagłębienie. Po złożeniu średnica tortownicy wynosi 18 cm.
Gotowe danie na ceramicznym talerzu można pokroić i od razu podać na stół.
Wstawiona do lodówki, zamrażarki, piekarnika lub kuchenki mikrofalowej zawsze spełni swoje zadanie. Wytrzymuje temperatury od +220 st.C do -60 st.C.
Przygotowywanie wypieków formach DUO to czysta przyjemność – na silikonowej powłoce nie gromadzą się bakterie, żywność do niej nie przywiera. Po użyciu formę wystarczy umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Produkt wolny od BPA.
*
CIASTO CHARLOTTE: Deser francuski o rodowodzie angielskim. Powstał podobno na cześć angielskiej księżniczki Charlotte – jedynej córki króla Jerzego IV. W formie hiszpańskiej firmy Lekue równie dobrze można zrobić włoski deser Tiramisu.