Garnek Emile Henry Flame Potato Pot 2 l, czerwony

345500 Emile Henry Emile Henry
399.00 PLN
Tego produktu nie ma już w naszej ofercie. Został wycofany.

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
345500
Wymiary
Pojemność 2 l
Ø 24 cm
wysokość 16 cm
Materiały
Ceramika
Typ kuchni
Zastosowanie

Opis produktu

Potato Pot - wyjątkowy garnek Emile Henry do warzyw. Gotowanie ziemniaków, marchwi, dyni, kasztanów i innych warzyw bez wody i tłuszczu

Ceramiczny garnek złożony z dwóch idealnie dopasowanych części - to znany od dawna w kuchni francuskiej „le diable” (diabeł). Jego współczesna wersja, przygotowana przez francuską firmę Emile Henry, odpowiada na rosnące zainteresowanie zasadami slow cooking - wolnego gotowania składników w niskiej temperaturze we własnych sokach. Tak przygotowywane potrawy są zdrowe i smaczne, zachowują pełnię aromatu i wartości odżywcze.

Proces gotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy umieścić w garnku umyte, wilgotne warzywa, sól, pieprz, nieobrane ząbki czosnku i mocne, wonne przyprawy, które będą delikatnie wydzielać aromat podczas gotowania. Zamknięty garnek umieszcza się w piekarniku lub na palniku (na palniku należy go odwracać co 15 minut dołem do góry i na odwrót).

Gotowane warzywa odpowiednio miękną, a ziemniaki zyskują kruchy miąższ i chrupiącą skórkę. Są bardzo smaczne, doskonale komponują się z grillowanym mięsem lub rybą. Mogą też - podane z białym serem lub wędzonym łososiem i świeżymi ziołami, skropione sokiem z cytryny - stanowić danie główne.

Naczynie jest przeznaczone do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i - z płytką do kuchni indukcyjnych (do kupienia w sklepach AGD) - do indukcyjnych oraz do piekarników, a także bezpośrednio nad ogień.

UWAGI:
  • Używać rękawic żaroodpornych.
  • Nie umieszczać pustego garnka na źródle ciepła. Nie doprowadzać do kontaktu gorącego naczynia z zimną powierzchnią lub wodą.
  • Po zdjęciu z ognia lub piekarnika postawić na żaroodpornej podkładce lub drewnianej desce.

Marka

Emile Henry to wyjątkowa, francuska ceramika, której początki produkcji sięgają 1850 r. i małego, rodzinnego warsztatu w południowej Burgundii. Z biegiem lat oferta Emile Henry powiększała się i dziś naczynia żaroodporne i akcesoria kuchenne tej marki są znane i cenione na całym świecie. W ofercie Emile Henry są obecnie także specjalistyczne naczynia do wypieku bagietek, terriny, czy pasztetów. Najwyższej jakości brytfanny ceramiczne otrzymuje się przez wypalanie w 1150 stopniach Celsjusza -  są wytrzymałe na uderzenia i odporne na zmiany temperatury.
W sklepie Czerwona Maszyna bardzo cenimy fakt, że produkty Emile Henry podlegają ręcznej kontroli jakości i są podpisane od spodu inicjałem pracownika, który je sprawdzał!

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię