Potato Pot - wyjątkowy garnek Emile Henry do warzyw. Gotowanie ziemniaków, marchwi, dyni, kasztanów i innych warzyw bez wody i tłuszczu
Ceramiczny garnek złożony z dwóch idealnie dopasowanych części - to znany od dawna w kuchni francuskiej „le diable” (diabeł). Jego współczesna wersja, przygotowana przez francuską firmę Emile Henry, odpowiada na rosnące zainteresowanie zasadami slow cooking - wolnego gotowania składników w niskiej temperaturze we własnych sokach. Tak przygotowywane potrawy są zdrowe i smaczne, zachowują pełnię aromatu i wartości odżywcze.
Proces gotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy umieścić w garnku umyte, wilgotne warzywa, sól, pieprz, nieobrane ząbki czosnku i mocne, wonne przyprawy, które będą delikatnie wydzielać aromat podczas gotowania. Zamknięty garnek umieszcza się w piekarniku lub na palniku (na palniku należy go odwracać co 15 minut dołem do góry i na odwrót).
Gotowane warzywa odpowiednio miękną, a ziemniaki zyskują kruchy miąższ i chrupiącą skórkę. Są bardzo smaczne, doskonale komponują się z grillowanym mięsem lub rybą. Mogą też - podane z białym serem lub wędzonym łososiem i świeżymi ziołami, skropione sokiem z cytryny - stanowić danie główne.
Naczynie jest przeznaczone do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i - z płytką do kuchni indukcyjnych (do kupienia w sklepach AGD) - do indukcyjnych oraz do piekarników, a także bezpośrednio nad ogień.
UWAGI:
- Używać rękawic żaroodpornych.
- Nie umieszczać pustego garnka na źródle ciepła. Nie doprowadzać do kontaktu gorącego naczynia z zimną powierzchnią lub wodą.
- Po zdjęciu z ognia lub piekarnika postawić na żaroodpornej podkładce lub drewnianej desce.