Czy istnieje nóż idealny? Poznaj 3 mity na temat noży kuchennych.

3 Mity na temat noży kuchennych

Na temat noży kuchennych krąży wiele pradawnych mitów, które niejednokrotnie potrafią wprowadzić w błąd nowicjuszy kulinarnych. Dlatego rozwiewamy wszelkie Wasze wątpliwości i przedstawiamy 3 mity o nożach kuchennych, w które nie warto wierzyć.

Nóż to nieodłączny element każdego kuchennego wyposażenia. Bez niego nie jesteśmy w stanie poradzić sobie nawet z pozoru prostymi czynnościami kulinarnymi.

Z punktu widzenia każdego miłośnika gotowania wybór noża kuchennego jest niezwykle istotny, dlatego warto zgłębić tajniki wiedzy dotyczące tego niezbędnego narzędzia.


1. Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego - czyli nóż uniwersalny.

Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego - czyli nóż uniwersalny.

Czy istnieje jeden nóż do wszystkiego, który pokroi świeżo upieczoną, jeszcze gorącą pieczeń, oddzieli surowe mięso od kości, obierze warzywa z łupiny i pomoże w filetowaniu ryb?
I tak i nie.
Dla osób, które w kuchni nie spędzają zbyt dużo czasu i nie podejmują kulinarnych wyzwań, istnieje szansa, że szeroka gama różnego rodzaju noży będzie zbędna.
A nóż do trybowania, czy nóż do filetowania na pewno nie zagrzeją swojego miejsca.

Natomiast jeśli jesteście wielbicielami kuchennych wariacji to zapewne już zdążyliście zauważyć, że jeden nóż to zdecydowanie za mało.

Noże występują pod różnymi postaciami. Jest wśród nich również ten, jeden jedyny w swoim rodzaju - nóż uniwersalny, czy nóż szefa kuchni.

Tak się składa, że jego uniwersalność niestety kończy się na nazwie.
Jest idealnym nożem, dla osób o niewielkiej posturze i małych dłoniach.
Pozwala na porcjowanie małych kawałków mięsa, czy warzyw, ale to byłoby na tyle.

Przez lata w strefie kulinariów wykształciło się mnóstwo typów noży oraz samych technik krojenia.
Co ciekawe, technika krojenia jest uzależniona od noża którego w danym momencie używamy.
Bo przecież ryby filetujemy, zioła siekamy, mięso porcjujemy, a warzywa obieramy i właściwie do każdej z tych czynności przeznaczony jest inny typ noża.

Jak zatem wybrać odpowiedni nóż i skąd wiadomo, że akurat ten jest idealny?
Więcej na ten temat znajdziecie w naszym szczegółowym poradniku o nożach kuchennych.

2. Nóż wieczny, czyli nóż którego się nie ostrzy.

Ostrzałka do noży Zwilling

Czy istnieje nóż ostry na wieki, taki, który zaostrzony raz nigdy się nam nie stępi i będziemy mogli używać go z uśmiechem na twarzy po wsze czasy?
Otóż nie.
Takie cuda technologiczne jeszcze nie istnieją, ale kto wie, może kiedyś.
Na chwilę obecną musimy Was rozczarować.
Jeśli spotkaliście się ze stwierdzeniem, że istnieje nóż, którego nie trzeba ostrzyć, to niestety ktoś musiał Wam sprzedać niezły mit.

Niestety każdy, nawet najdroższy nóż wymaga ostrzenia i to najlepiej odpowiednim typem ostrzałki.
Każda stal się w końcu stępi i zużyje.

Alternatywą dla stalowych ostrzy są noże ceramiczne i chociaż prawdą jest, że nie wymagają aż tak częstego ostrzenia jak noże stalowe, to jednak o nie również trzeba odpowiednio zadbać.
Na całe szczęście dla obu typów noży mamy uniwersalną, najwyższej jakości diamentową ostrzałkę, która pomoże nadać im idealnej ostrości.

Jeśli chcielibyście się dowiedzieć więcej o nożach ceramicznych i o ich wspaniałych właściwościach zachęcamy do odwiedzenia naszego poradnika poświęconego właśnie najlepszej jakości nożom ceramicznym.

3. Ostry nóż jest niebezpieczny?

Nóż do wędlin Zwilling

No właśnie, a co jeśli nóż jest za ostry i tym samym niebezpieczny dla nas i naszych cennych palców?

Tak, to kolejny mit.
Ostry nóż jest o wiele bardziej bezpieczny niż nóż stępiony.
Już wyjaśniamy dlaczego!

Wyobraź sobie przyrządzanie porannego śniadania.
Jeśli do pokrojenia pomidora na cienkie plasterki użyjemy stępionego noża będziemy musieli włożyć w to zdecydowanie więcej siły. W efekcie nóż może się zsunąć ze śliskiej skórki i pokaleczyć nasze palce.
Tępy nóż miażdży włókna krojonych produktów, co pozbawia ich cennych soków oraz wartości odżywczych. 
Nie mówiąc już o względach estetycznych...

Ostry nóż łatwo przechodzi przez krojony produkt, nie musimy używać więc dużej siły, dlatego ryzyko skaleczenia jest o wiele mniejsze.