5 nietypowych sposobów na jajka Wielkanocne

zdjecie dwa

Tegoroczne święta Wielkiej Nocy z pewnością będą wyjątkowe. Większość z nas spędzi je we własnych domach w towarzystwie tylko najbliższych osób. Warto wykorzystać tę sytuację i wypełnić wolny czas wspólnym gotowaniem sprawiając sobie przy tym sporo zabawy.

Sprawdź 5 naszych pomysłów na jajeczne wariacje!


Jak wiadomo głównym produktem każdego wielkanocnego stołu jest jajko - symbol nowego początku i życia. Szereg właściwości odżywczych jajka można wymieniać bez końca. Są one przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm ludzki. Jajka to również skarbnica witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, czy magnezu.

Jedno jajko zawiera około 80 kalorii i nie należy spożywać tego składnika w nadmiarze. Niemniej warto po nie sięgnąć przez wzgląd na swoje zdrowie i zaserwować je swoim bliskim w nieoczywisty, oryginalny sposób.

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach na ziołowej grzance z rzeżuchą.

Znasz przepis na jajko z idealnie płynnym żółtkiem zamkniętym w otoczce z białka? Teraz jego przyrządzenie stanie się jeszcze prostsze, dzięki szeregowi produktów przeznaczonych do jego przyrządzania bez ryzyka pęknięcia! Tak perfekcyjnie przygotowane jajko w koszulce idealnie będzie komponować się z serwowane na grzance. Szybki i prosty przepis na pożywne śniadanie dla Ciebie i bliskich.

Składniki:

  • chleb tostowy (2 kromki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • świeża rzeżucha
  • pomidorki koktajlowe
  • pestki dyni
  • ulubione zioła w proszku np. tymianek, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Zagotuj pół litra wody. Gdy zacznie wrzeć osól ją i wlej ocet.
  • Posmaruj chleb masłem z obu stron i oprósz przyprawami.
  • W tosterze lub piekarniku podpiecz kromki chleba aż do ich zarumienienia.
  • Jajka umyj, rozbij tuż nad powierzchnią wody, tak by zawartość najkrótszą drogą znalazła się we wrzątku lub wbij je do specjalnego urządzenia do gotowania jajek.
  • Gotuj 3 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową.
  • Jajko ułóż delikatnie na grzance i posyp świeżą rzeżuchą.
  • Talerz do serwowania możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.

Jajka faszerowane na zielono

Jajka faszerowane na zielono.


Jak wiemy zielony to kolor nadziei i optymizmu, warto więc sięgnąć po niego również podczas wielkanocnego posiłku. Faszerowane jajka to świetna alternatywa dla klasycznych jaj z majonezem. Ta bardziej urozmaicona i dietetyczna wersja z pewnością zachwyci wszystkich przy świątecznym stole!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 75 g orzechów nerkowca
  • pęczek bazylii
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem.
  • Jajka gotuj na twardo. Po przestudzeniu obierz je, przekrój wzdłuż na równe połówki.
  • Wyciągnij żółtka i przełóż do blendera.
  • Dodaj pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, dopraw według uznania solą i pieprzem.
  • Blenduj na gładką masę.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub dowolnego dekoratora do ciast i wyciśnij odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.

Jajeczne muffinki

Jajeczne muffinki.


Co powiesz na niecodzienne babeczki z dodatkiem jajka, aromatycznego parmezanu i pysznej szynki? Takie kulinarne eksperymenty z pewnością sprawdzą się na wielkanocnym stole, lub podczas innych okoliczności np. urodzin. Wybierz ulubione, kolorowe formy do muffinek i stwórz zaskakującą kompozycję!

Składniki:

  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • 8 sztuk jajek
  • 2 sztuki świeżych pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej lub panierki Panko
  • 3 łyżki margaryny


Przygotowanie:

  • Foremki do muffinek posmaruj margaryną. Wyłóż plastrami szynki parmeńskiej tak, aby krawędzie szynki wystawały ponad foremkę.
  • Pomidora i mozzarellę pokrój nożem do warzyw w plastry i ułóż na dnie foremki.
  • Drobniutko pokrój bazylię. Wbij do małej miski 4 jajka i dokładnie je wymieszaj, następnie połącz z bazylią.
  • Masę wlej do foremek z szynka i pomidorami, na wierzch wbij po jednym jajku.
  • Śmietanę, majonez i bułkę panko pomieszaj razem ze sobą. Powstałą panierkę nałóż delikatnie na wierzch jaj. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut.
  • Posyp na koniec parmezanem.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem.


Tymbaliki, czy galantyna to inne nazwy klasycznych galaretek drobiowych z kurczakiem. Ta potrawa często serwowana jest jako typowo polska przekąska i przeważnie podajemy ją z dodatkiem octu lub cząstką cytryny. Sprawdź nasz pomysł na mięsne galaretki z dodatkiem jajka. Takie danie będzie niezwykle prezentowało się na stole w towarzystwie pietruszki lub szczypiorku.

Składniki:

  • 10 sztuk jajek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 gramów marchewki z groszkiem
  • 1 litr wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kostka bulionu na włoszczyźnie


Przygotowanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół.
  • Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.
  • W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj kostkę rosołową.
  • Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.
  • Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu.
  • Gdy cienka warstwa galarety stężała, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.
  • Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka.
  • Całość zalej płynną jeszcze galaretą.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki.
  • Podawaj z cząstkami cytryny lub łyżeczką octu.

Kolorowe jaja z majonezem

Kolorowe jaja z majonezem w nowoczesnym wydaniu.


Na sam koniec przygotowaliśmy wielkanocny klasyk, czyli jajko z majonezem w nowoczesnym wydaniu. Wiemy, że niektórzy nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu bez tego pysznego dania, ale polecamy przełamanie tego przepisu wyjątkowymi dodatkami.


Składniki:

  • 10 jajek
  • czerwony lub czarny kawior
  • pistacje bez skorupek
  • 5 sztuk świeżej rzodkiewki
  • pęczek świeżego koperku
  • ulubiony majonez


Przygotowanie:

  • Jajka ugotuj na twardo nie dłużej niż 8 minut.
  • Ugotowane jajka ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.
  • Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka wykorzystując na przykład rękaw silikonowy.
  • Rzodkiewki i koperek umyj. Składniki razem z pistacjami pokrój na małe kawałki.
  • Gotowe jaja udekoruj - 5 połówek ziarenkami kawioru, 5 połówek pokrojonymi pistacjami, 5 połówek rzodkiewką oraz 5 poszatkowanym koperkiem.