Tegoroczne święta Wielkiej Nocy z pewnością będą wyjątkowe. Większość z nas spędzi je we własnych domach w towarzystwie tylko najbliższych osób. Warto wykorzystać tę sytuację i wypełnić wolny czas wspólnym gotowaniem sprawiając sobie przy tym sporo zabawy.
Sprawdź 5 naszych pomysłów na jajeczne wariacje!
Jak wiadomo głównym produktem każdego wielkanocnego stołu jest jajko - symbol nowego początku i życia. Szereg właściwości odżywczych jajka można wymieniać bez końca. Są one przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm ludzki. Jajka to również skarbnica witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, czy magnezu.
Jedno jajko zawiera około 80 kalorii i nie należy spożywać tego składnika w nadmiarze. Niemniej warto po nie sięgnąć przez wzgląd na swoje zdrowie i zaserwować je swoim bliskim w nieoczywisty, oryginalny sposób.
Jajka w koszulkach na ziołowej grzance z rzeżuchą.
Znasz przepis na jajko z idealnie płynnym żółtkiem zamkniętym w otoczce z białka? Teraz jego przyrządzenie stanie się jeszcze prostsze, dzięki szeregowi produktów przeznaczonych do jego przyrządzania bez ryzyka pęknięcia! Tak perfekcyjnie przygotowane jajko w koszulce idealnie będzie komponować się z serwowane na grzance. Szybki i prosty przepis na pożywne śniadanie dla Ciebie i bliskich.
Składniki:
- chleb tostowy (2 kromki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka octu
- świeża rzeżucha
- pomidorki koktajlowe
- pestki dyni
- ulubione zioła w proszku np. tymianek, zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zagotuj pół litra wody. Gdy zacznie wrzeć osól ją i wlej ocet.
- Posmaruj chleb masłem z obu stron i oprósz przyprawami.
- W tosterze lub piekarniku podpiecz kromki chleba aż do ich zarumienienia.
- Jajka umyj, rozbij tuż nad powierzchnią wody, tak by zawartość najkrótszą drogą znalazła się we wrzątku lub wbij je do specjalnego urządzenia do gotowania jajek.
- Gotuj 3 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową.
- Jajko ułóż delikatnie na grzance i posyp świeżą rzeżuchą.
- Talerz do serwowania możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.
Jajka faszerowane na zielono.
Jak wiemy zielony to kolor nadziei i optymizmu, warto więc sięgnąć po niego również podczas wielkanocnego posiłku. Faszerowane jajka to świetna alternatywa dla klasycznych jaj z majonezem. Ta bardziej urozmaicona i dietetyczna wersja z pewnością zachwyci wszystkich przy świątecznym stole!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 awokado
- 75 g orzechów nerkowca
- pęczek bazylii
- kilka listków szpinaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem.
- Jajka gotuj na twardo. Po przestudzeniu obierz je, przekrój wzdłuż na równe połówki.
- Wyciągnij żółtka i przełóż do blendera.
- Dodaj pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, dopraw według uznania solą i pieprzem.
- Blenduj na gładką masę.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub dowolnego dekoratora do ciast i wyciśnij odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.
Jajeczne muffinki.
Co powiesz na niecodzienne babeczki z dodatkiem jajka, aromatycznego parmezanu i pysznej szynki? Takie kulinarne eksperymenty z pewnością sprawdzą się na wielkanocnym stole, lub podczas innych okoliczności np. urodzin. Wybierz ulubione, kolorowe formy do muffinek i stwórz zaskakującą kompozycję!
Składniki:
- 8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- 8 sztuk jajek
- 2 sztuki świeżych pomidorów
- 1 pęczek bazylii
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej lub panierki Panko
- 3 łyżki margaryny
Przygotowanie:
- Foremki do muffinek posmaruj margaryną. Wyłóż plastrami szynki parmeńskiej tak, aby krawędzie szynki wystawały ponad foremkę.
- Pomidora i mozzarellę pokrój nożem do warzyw w plastry i ułóż na dnie foremki.
- Drobniutko pokrój bazylię. Wbij do małej miski 4 jajka i dokładnie je wymieszaj, następnie połącz z bazylią.
- Masę wlej do foremek z szynka i pomidorami, na wierzch wbij po jednym jajku.
- Śmietanę, majonez i bułkę panko pomieszaj razem ze sobą. Powstałą panierkę nałóż delikatnie na wierzch jaj. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut.
- Posyp na koniec parmezanem.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem.
Tymbaliki, czy galantyna to inne nazwy klasycznych galaretek drobiowych z kurczakiem. Ta potrawa często serwowana jest jako typowo polska przekąska i przeważnie podajemy ją z dodatkiem octu lub cząstką cytryny. Sprawdź nasz pomysł na mięsne galaretki z dodatkiem jajka. Takie danie będzie niezwykle prezentowało się na stole w towarzystwie pietruszki lub szczypiorku.
Składniki:
- 10 sztuk jajek
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 pierś z kurczaka
- 100 gramów marchewki z groszkiem
- 1 litr wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kostka bulionu na włoszczyźnie
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół.
- Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.
- W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj kostkę rosołową.
- Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.
- Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu.
- Gdy cienka warstwa galarety stężała, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.
- Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka.
- Całość zalej płynną jeszcze galaretą.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki.
- Podawaj z cząstkami cytryny lub łyżeczką octu.

Kolorowe jaja z majonezem w nowoczesnym wydaniu.
Na sam koniec przygotowaliśmy wielkanocny klasyk, czyli jajko z majonezem w nowoczesnym wydaniu. Wiemy, że niektórzy nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu bez tego pysznego dania, ale polecamy przełamanie tego przepisu wyjątkowymi dodatkami.
Składniki:
- 10 jajek
- czerwony lub czarny kawior
- pistacje bez skorupek
- 5 sztuk świeżej rzodkiewki
- pęczek świeżego koperku
- ulubiony majonez
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo nie dłużej niż 8 minut.
- Ugotowane jajka ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.
- Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka wykorzystując na przykład rękaw silikonowy.
- Rzodkiewki i koperek umyj. Składniki razem z pistacjami pokrój na małe kawałki.
- Gotowe jaja udekoruj - 5 połówek ziarenkami kawioru, 5 połówek pokrojonymi pistacjami, 5 połówek rzodkiewką oraz 5 poszatkowanym koperkiem.