Babka z kominem, czy bez?

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zapewne ruszyły już u Ciebie w domu pełną parą. Niedawno w artykule pisaliśmy o pomysłach na ozdobienie wielkanocnego stołu, a w kolejnych odsłonach wielkanocnych porad omówimy… babki i różne rodzaje foremek. Zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest tradycja wielkanocnej babki? I czy powinno się ją robić w formie z kominem czy bez? Jeśli chcesz odpowiedzi na te pytania, przeczytaj koniecznie!

Babka Wielkanocna

Wielkanocne tradycje - babka lepsza bez chłopa

Tradycja wypiekania wielkanocnej babki - czyli wypieku na bazie ciasta drożdżowego - sięga dalej, niż większość osób sobie uświadamia. Już podobno w XVII wieku babki wielkanocne pojawiały się na terenie Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Co więcej, to właśnie z Polski powędrowały dalej, zdobywając popularność w innych krajach Europy.

Niegdyś do każdego etapu przygotowywania babki - wyrobu ciasta, jego leżakowania, a następnie  pieczenia i chłodzenia - podchodzono niezmiernie poważnie. Były to rytuały kultywowane tylko przez kobiety, panie domu. Wierzono, że obecność mężczyzny przy cieście może skutecznie zrujnować jego wzrost - a niewłaściwie wypieczona babka skazywała gospodynię na tytuł okropnej kucharki i poniżenie. To dlatego na czas pieczenia wielkanocnego wypieku często przepędzano mężczyzn z domu.

Tradycyjnie babki wypiekało się w piecu chlebowym, a następnie kołysano niczym dziecko aż do odpowiedniego wystygnięcia. Obecnie zanikły ceremoniały związane z wypiekaniem babki wielkanocnej, jednak wciąż zajmuje ona specjalne miejsce na świątecznym stole, dlatego warto zadbać o to, by wyrosła smaczna i estetyczna.

Babka z kominem i bez

Z kominem czy bez?

W ostatnich latach dużo się zmieniło. Tradycyjne wypieki zastępowane są przez wymyślne ciasta o fit składnikach lub drobne muffinki, które ślicznie prezentują się na stole. Mimo tego, warto poświęcić czas na przygotowanie tradycyjnego wielkanocnego wypieku - docenią go nie tylko najstarsi. Wielkanocna babka ma delikatny smak, zachwyca także prostotą receptury - znajdziesz w nim mąkę, drożdże, mleko, cukier i jajka. Tradycyjnie wypiek ten przygotowuje się w formie o kształcie ściętego stożka, zazwyczaj karbowanych. Od Ciebie jednak zależy, czy wybierzesz formę z kominem czy bez.

Babkę można upiec w zwykłej formie, jednak to oryginalny kształt dodaje jej tradycyjnego, wielkanocnego charakteru. Co więcej, forma do babki to nie zakup jednorazowy - możesz wykorzystać ją do wyrobu innych wypieków, jak najprostsze ucierane lub murzynek z czekoladą. Dodatkowo, forma z kominem pozwala stworzyć charakterystyczną dziurę w środku wypieku, która pełni funkcje nie tylko estetyczne, lecz także praktyczne. Można w niej schować słodycze dla najmłodszych, tworząc cukierkowy wulkan, lub wykorzystać babkę jako “wazon” na bukszpan lub bazie.

Jeśli zależy Ci na tradycyjnym wyglądzie babki, wybierz formę o tradycyjnych, obłych kształtach i delikatnym karbowaniu, jak Birkmann Easy Baking, Nordic Ware Elegant Party czy Lurch Flexi Form. Jednak jeśli lubisz szalony twist tradycji z nowoczesnością, drożdżową recepturę prababci podaj w nowoczesnej formie - królewskiej Lurch Flexi Royal lub geometrycznej Nordic Ware Squared.

ozdoby babki Wielkanocnej

Ozdoby wielkanocnej babki

Tradycyjnie babkę ozdabia się białym, gęstym i kryjącym lukrem. Być może taką wersję wielkanocnego wypieku pamiętasz z babcinego stołu. Nie oznacza to jednak, że taka musi pojawić się również na Twoim.

Oprócz różnokolorowego lukru wykorzystać możesz także roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dopóki polewa nie stężała, możesz dodać także cukrowe posypki, płatki migdałów lub skórkę pomarańczy. Babki wielkanocne wyglądają apetycznie polane lukrem lub czekoladą, gdyż ich specyficzny kształt sprawia, że polewa rozchodzi się nieregularnie i wypełnia rowki ciasta, oblewając każdy kawałek.

Jak już zostało wspomniane, babki z dziurką, wypiekane w formie z kominem, mogą również pojawić się na wielkanocnym stole w formie wazonów. Świątecznie prezentować się będą w środku zwłaszcza cięte żonkile, gałęzie bazi i świeży bukszpan. Wiosenne akcenty wprowadzisz również z pomocą zestawu do wycinania kwiatów z lukru od Tala Retro lub Lurch Plumeria.

Babka

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową

Składniki:
100 ml mleka
50 g świeżych drożdży
1,5 szklanki mąki pszennej
40 g cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g masła
kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (masło, drożdże, jajka) ogrzej do temperatury pokojowej.
Przygotuj dużą formę na babkę - najlepiej taką o średnicy 25 cm, lub dwie formy z kominem o średnicy 22 cm. Posmaruj ją od środka masłem i posyp mąką przesianą przez sitko kuchenne, aby ciasto nie przywierało podczas pieczenia.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drożdże rozetrzyj w misce z 1 łyżką cukru, zalej podgrzanym mlekiem (połową) oraz dodaj łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj do niego resztę ciepłego mleka, cukier, przesianą mąkę, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodawaj jajka, cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Wyrabiaj ciasto ręką przez 10 minut.
Dodaj ciepłe masło pokrojone w mniejsze kawałki i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania śliskiej, błyszczącej konsystencji (około 10 minut). Następnie dodaj skórkę pomarańczową - opcjonalnie również inne bakalie.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przełóż je do formy do ciasta lub dwóch mniejszych.
Foremki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut, aż do całkowitego wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Udekoruj wedle uznania i… smacznego!