Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur wychodzi słońce - to znak, że powoli możemy zacząć przygotowywać się do sezonu grillowego! Jak? Najpierw należy dokładnie przeczyścić grilla, który parę miesięcy spędził w garażu lub schowku, a także upewnić się, że mamy niezbędny asortyment do przygotowania pysznych dań z rożna. W tym artykule poruszymy wszystkie aspekty związane z grillowaniem - czas zacząć grillowanie od A do Z!
Jaki grill jest odpowiedni?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów grillów. Można spotkać się zarówno z najbardziej popularnymi grillami na nóżkach, jak i takimi w ciekawych kształtach lub paleniskami dających możliwość obcowania z żywym ogniem. Przy wyborze warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami - gdzie chcemy grillować? Czy liczy się dla nas estetyka produktu? A także jak problematyczne będzie jego czyszczenie?
Jeśli do dyspozycji masz dużą przestrzeń, warto zastanowić się nad designerskim paleniskiem - nie tylko będzie ono stanowić dekorację ogrodu, lecz może być również wykorzystane jako źródło ciepła w chłodniejsze dni. Jest to także odpowiednia opcja dla osób, które uwielbiają grillować w tradycyjny sposób, przyrządzając potrawy nad płomieniem ogniska. Jeśli jednak chcesz się skupić tylko na funkcjonalności produktu oraz nie dysponujesz wolnym miejscem w swoim ogrodzie, warto rozważyć mniejsze grille przenośne - mogą one mieć formę naczynia lub niskiego paleniska, które możesz ustawiać w dowolnie wybranym miejscu.
Brak ogrodu nie oznacza, że nie możesz grillować! I choć nie ma jasno sprecyzowanego zakazu rozpalania grilla na balkonie, można zostać ukaranym mandatem z tytułu stwarzania zagrożenia pożarowego lub łamania prawa spółdzielni. Warto więc zainwestować w mały, przenośny grill elektryczny - sprawdzi się podczas przyrządzania potraw, a nie sprowadzi na nas kłopotów. Ewentualnie mandat za naruszanie spokoju - jeśli grill party okaże się zbyt udane! :)
-
1 099,00 zł
-
789,90 zł
-
- Bestseller
1 320,00 zł -
499,90 zł
Jak i czym przeczyścić grill, żeby przygotować go do sezonu?
Podczas grillowania, z potraw wydziela się tłuszcz, który osiada na kratkach oraz pokrywie. Jeśli grill nie jest czyszczony systematycznie, tłuszcz ten może opadać na przygotowywane potrawy, a w rezultacie psuć ich smak i prowadzić do niestrawności. Dlatego należy dbać o czystość grilla po każdym jego użyciu, a nie tylko na otwarcie sezonu.
Ruszt możesz czyścić specjalną szczotką do grilla oraz wodą z octem bądź płynem do naczyń. Są to środki, które nie pozostawią niechcianego smaku, zwłaszcza po dokładnym spłukaniu wodą i wytarciu ręcznikiem papierowym. Tak samo możesz wyczyścić wnętrze grilla. Szybszym sposobem będzie jednak wykorzystanie węża ogrodowego - wysokie ciśnienie pomoże nam uporać się z brudem.
Pamiętaj także, by pozbyć się rdzy z elementów grilla - wykorzystać w tym celu możesz sodę oczyszczoną. Wystarczy posypać nią wilgotne części i pozostawić na 2 godziny.
Jakich sztućców i akcesoriów używać?
Zakres kulinarnych cudów, które można wyczarować na grillu, jest olbrzymi - hamburgery, pieczone ryby, kurczak z rożna, żeberka, karkówka, kiełbasa czy szaszłyki. Do przygotowania każdej potrawy potrzebne są konkretne akcesoria.
Najczęściej spotykanym grillowym daniem są szaszłyki - są też problematyczne, jeśli chodzi o przyrządzenie. Wykorzystywane wykałaczki często przypalają się, a potem łamią i zostawiają w kawałkach mięsa długie drzazgi. Warto więc zainwestować w szpikulce do szaszłyków ze stali nierdzewnej - są wielokrotnego użytku, można myć je jak normalne sztućce, a do tego niektóre z nich posiadają specjalne suwaki, umożliwiające higieniczne zsunięcie składników. Koniec brudnych rąk podczas grilla! Podobnie działają rynienki do szaszłyków - pozwalają jednak uniknąć zabrudzeń już na etapie ich przyrządzania.
-
- -21 %
Special Price 70,32 zł
Normalna cena: 87,90 zł
-
499,00 zł
-
39,90 zł
-
89,90 zł
Najważniejsze podczas grillowania jest dobranie odpowiedniego rusztu. Zwykła, płaska kratka nie sprawdzi się odpowiednio podczas pieczenia niektórych rodzajów mięsa. Konieczne będzie dokupienie specjalnego rusztu do pieczenia ryby - pomiędzy “klapami” upiecze się ona równomiernie, a przy okazji nie rozleci na małe kawałeczki. Niektórzy testują grillowanie ryby w folii aluminiowej - warto jednak pamiętać, że przy wysokiej temperaturze mięso puści wodę i soki. Jeśli liczymy na złoty i chrupiący przysmak z grilla, niezbędny będzie więc dodatkowy ruszt do ryby.
Czasami dodatkowy ruszt przydaje się w celu zaoszczędzenia miejsca na grillu lub pieczenia wielu rodzajów mięsa naraz.
W grillowaniu, tak jak w kuchni, przyda nam się również zestaw sztućców, które ułatwią obracanie produktów oraz nakładanie ich na talerze. Szczypce do grilla to absolutny must have. Przydać się mogą także łopatki i szpatuły - wszystko, co uczyni nasze grillowanie łatwiejszym i dzięki czemu pieczone potrawy nie rozpadną się podczas przyrządzania.
Pamiętajmy także o naszym bezpieczeństwie - podczas grillowania należy mieć na sobie rękawice kuchenne. Obronią nas przed potencjalnym poparzeniem. A jeśli chcemy prezentować się stylowo nawet we własnym ogrodzie, warto wybrać elegancki fartuch - ochroni nasze ubrania przed skapującym tłuszczem, może również prezentować się bardzo modnie sam, jako dodatek.
Dania z grilla - czym zaskoczysz rodzinę i znajomych?
Jeśli znudziły Wam się te same potrawy serwowane co roku, przedstawiamy szybkie i łatwe pomysły na dania z grilla.
Pomidory faszerowane serem feta
Grillowane warzywa pojawiają się na rożnach coraz częściej - i to nie tylko pieczone ziemniaki. Pomidory z fetą to grillowana przekąska naprawdę łatwa do przyrządzenia.
- Odkrój górną część pomidorów, łyżeczką
- Wydrąż miąższ
- Następnie dodaj go do pokrojonego w kostkę sera feta - razem z czosnkiem i preferowanymi ziołami,
- Serowy farsz nakładamy do pomidorowych miseczek.
Następnie każdy pomidor musi zostać owinięty folią aluminiową i pozostawiony na ruszcie przez 20 minut. Smacznego!
Nadziewana pierś z kurczaka
Sycące i proste do przygotowania danie, które w mniejszych porcjach (plasterkach) stanowić może także przystawkę.
- Przekrojoną na pół pierś z kurczaka delikatnie rozbij, by mięso upiekło się na grillu szybko i równomiernie,
- Następnie nasmaruj odrobiną oliwy (w zależności od preferencji można dodać mieloną paprykę, sól, pieprz bądź zioła).
- Farsz zależy od naszej kreatywności - może to być szpinak z czosnkiem, śmietankowe pieczarki, a nawet dżem żurawinowy.
- Rozprowadź go po jednej części piersi, a następnie przykryj drugą połową i pozostaw na grillu do uzyskania odpowiedniego koloru (około 20 minut).
- By podczas grillowania farsz nie wypadł z mięsnej sakiewki, wbij w nią wykałaczki lub szpady do szaszłyków.
Zapiekane bakłażany
- Bakłażany pokrój na około centymetrowe plastry.
- Posyp solą i odczekaj 15 minut, aż puszczą wodę.
- Następnie posmaruj je lekko oliwą i piecz na ruszcie przez kolejne 15 minut.
W tym czasie:
- W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą, starty ser, odrobinę oliwy oraz czosnek (do smaku można dodać także inne przyprawy).
- Panierkę nałóż na plasterki bakłażana od niedopieczonej strony,
- Następnie grilluj dalej, czekając, aż ser się rozpuści i nabierze lekko złotawego koloru.
Grillowanie nie musi być trudne! Przyda się tylko trochę wiedzy… i grillowych akcesoriów.