Grzane wino na 3 sposoby, coś pysznego na zimowy wieczór

Grzane wino na 3 sposoby, coś pysznego na zimowy wieczór

Miłośników wina nie brakuje na całym świecie, a gdy połączymy ten wyjątkowy smak z aromatycznymi przyprawami jak kardamon, cynamon lub goździki powstanie spersonalizowana kompozycja, która świetnie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Czy wiesz, że ten napój nie tylko ma specjalne właściwości relaksacyjne, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?


Poniżej znajdziesz kilka wyjątkowych pomysłów na pysznego, domowego grzańca, którego zaserwujesz swoim gościom i z pewnością zaskoczysz ich wyjątkowym smakiem gorącego, aromatycznego naparu.

Grzane wino to nieodłączny element każdej wyprawy w góry lub świątecznego jarmarku, ale co gdyby przygotować ten napój w domowym zaciszu, w towarzystwie swoich przyjaciół, lub podczas romantycznej kolacji?
Szczególnie, że popularny grzaniec ma szereg właściwości, które pozytywnie wpłyną nie tylko na nasz relaks, ze względu na właściwości antydepresyjne, ale i zdrowie.


Grzaniec = antybiotyk?

Grzaniec - antybiotykGrzane wino w towarzystwie różnorakich przypraw przyspieszy krążenie i pozytywnie wpłynie na ukrwienie naszego ciała.
Napój okaże się idealnym rozwiązaniem na przeziębienie, a serwowany z miodem zadziała lepiej niż antybiotyk!
Grzaniec jako antybiotyk?!

Tak, to świetna alternatywa, ze względu na antybakteryjne właściwości tego słodkiego i naturalnego dodatku.

Warto wspomnieć, że grzane wino zmniejsza ilość cholesterolu we krwi, a gorący alkohol rozluźnia mięśnie i ułatwia zasypianie, dzięki czemu Twój relaks po ciężkim dniu stanie się jeszcze bardziej efektywny.


Brzmi bardzo rozsądnie :)

Nas w zupełności przekonuje!


Wiele sposobów w jakie możesz serwować grzaniec sprawia, że każdy znajdzie idealny przepis dla siebie.
Możliwość swobodnego eksperymentowania z tym napojem daje szerokie pole do popisu w trakcie wspólnych spotkań z bliskimi, podczas których każdy może dowolnie skomponować swój napar.

Glögg, czyli grzaniec w skandynawskim wydaniu


Ta propozycja to świetnie rozwiązanie na spotkania ze znajomymi, dzięki której będziecie mogli cieszyć się długim wieczorem, a aromatyczny napój z pewnością wprawi Was w świetnie nastroje. Wystarczy kilka łyków, a każdy poczuje się zrelaksowany. Grzaniec w tym wydaniu to również idealna propozycja na przeziębienie i zimową chandrę.

Glogg - karafka Eva SoloSkładniki:


- czerwone, półwytrawne lub półsłodkie wino (według osobistych preferencji)
- 2 szkl. soku pomarańczowego
- świeży imbir, laski cynamonu, goździki i pestki kardamonu
- miód lub cukier
- 2 kieliszki wódki lub brandy
- ulubione bakalie - rodzynki, migdały


Przygotowanie:


1. Pierwszy krok to przygotowanie wywaru z soku i przypraw. W rondlu podgrzej sok pomarańczowy i dodaj korzenne przyprawy: 2 plasterki świeżego imbiru, 2 laski cynamonu, kilka goździków, pestki kardamonu.
2. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30 minut, a gdy będzie gotowy przelej przez sitko i połącz z butelką ulubionego wina.
3. Do grzańca dodaj cukier trzcinowy lub miód wedle uznania. Pamiętaj, aby nie przesłodzić wywaru.
4. Wlej 2 kieliszki wódki lub brandy, a podgrzaną całość przelej do kubeczków wypełnionych wcześniej ulubionymi bakaliami.
To pyszne wydanie grzańca smakuje jeszcze lepiej serwowane w oryginalnej zastawie podtrzymującej temperaturę napoju po jego przygotowaniu.

Klasyka, czyli grzaniec galicyjski

Klasyczny grzaniec galicyjski

Wiadomo, że klasyka jest zawsze w modzie, dlatego polecamy przygotowanie tradycyjnego grzańca, którego smak znają i kochają wszyscy. Dzięki takiej propozycji bez wątpienia trafisz w gusta każdego smakosza wina, a dodatek cytrusów pobudzi kubki smakowe i naładuje Twój organizm dawką witaminy C, tak bardzo przydatnej w okresie zimowym.

Składniki:


- butelka ulubionego wina białego lub czerwonego (półsłodkiego lub półwytrawnego)
- goździki,
- cynamon (najlepiej w lasce lub zmielony)
- kardamon,
- gałka muszkatołowa
- cytrusy - pomarańcz, cytryna,
- świeży imbir


Przygotowanie:


1. Na małym ogniu podgrzewamy w garnku ulubione wino.
2. Po kilku minutach dodajemy do wina przyprawy - kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, kilka goździków.
3. Świeży imbir obieramy (najlepiej małą łyżeczką), pokrojony w plasterki dodajemy do wywaru.
4. Przelane wrzątkiem cytrusu kroimy w plasterki i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami.
5. Całość gotujemy w temperaturze 60-80 stopni dodając cukier trzcinowy lub miód do smaku. Nie doprowadzamy do wrzenia, a ciepły napar przelewamy do kubeczków.


Grzaniec z dodatkiem daktyli po marokańsku

Daktyle do grzańca po marokańsku

Przepis wprost z gorącej Afryki, który sprosta najbardziej wysublimowanym gustom. Połączenie wina z daktylami i aromatem jednej z najdroższych przypraw świata – szafranu, to propozycja dzięki której zaskoczysz swoich bliskich w trakcie uroczystej kolacji. Ta ostatnia przyprawa posiada szereg zastosowań w leczeniu przeziębień.

Składniki:


- 0,75 l czerwonego (merlot, carmenere, syrah) lub białego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)/
- 2 świeże pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
- kilka nitek szafranu (uważaj aby nie przesadzić ze względu na intensywny i lekko gorzki smak)
- 6-7 suszonych daktyli
- 3 łyżki cukru lub miodu (do smaku)


Przygotowanie:


1. Na małym ogniu podgrzewamy w garnku ulubione wino.
2. Po kilku minutach dodajemy do wina nitki szafranu.
3. Do garnka dodajemy daktyle.
4. Pokrojone, a wcześniej przelane wrzątkiem pomarańcze kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych składników.
5. Całość gotujemy w temperaturze 60-80 stopni dodając cukier trzcinowy lub miód do smaku. Nie doprowadzamy do wrzenia, a ciepły napar przelewamy do kubeczków.

Akcesoria do grzanego wina Sagaform


Kilka inspiracji, które dla Ciebie przygotowaliśmy z pewnością warto wypróbować w swoim domowym zaciszu. Zachęcamy również do eksperymentowania i komponowania własnych zestawień ze swoimi ulubionymi składnikami.

Wino świetnie odnajdzie się w towarzystwie innych owoców jak maliny lub jabłka.


Pamiętaj, że każdy napój smakuje jeszcze lepiej, gdy serwujesz go w stylowym i eleganckim naczyniu.