3 Eleganckie sposoby na nakrycie stołu

3 Eleganckie sposoby na nakrycie stołu

Pięknie nakryty stół odpowiada za znakomite pierwsze wrażenie. Jest wizytówką pani domu i podnosi jakość doświadczenia wspólnie spożywanego śniadania, czy kolacji. Dowiedz się więcej o komponowaniu nakrycia stołu, o sprawdzonych sposobach aranżowania sztućców i zastawy stołowej. Poznaj eleganckie aranżacje, odpowiednie na lunch domowników i na uroczystą kolację.

W zależności od okoliczności wyróżniamy trzy sposoby nakrycia stołu: podstawowe, nieformalne i formalne. Im bardziej formalne przyjęcie, tym więcej talerzy i sztućców znajdzie się na stole. Podpowiadamy jak odpowiednio je ułożyć z zachowaniem etykiety, jak dobrać dodatki i nadać szyku serwowanym potrawom.

Niezależnie od tego jak będziemy nakrywać stół, najpierw zawsze najpierw musimy wydzielić przestrzeń dla każdej osoby. Przyjmuje się, że powinna ona wynosić około 60 cm, gdy mamy stół kwadratowy lub prostokątny. Przy okrągłym stole (lub owalnym) odległość może być mniejsza, ale dostatecznie duża by goście czuli się swobodnie i nie przeszkadzali sobie nawzajem.

Podstawowe nakrycie stołu

Podstawowe nakrycie stołu

To nakrycie jest odpowiednie na większość okazji, stanowi też bazę dla bardziej skomplikowanych ustawień. Stosowane może być na co dzień podczas rodzinnych posiłków albo nieformalnych spotkań.

Na wprost krzesła ustawiamy talerz podstawowy: przy śniadaniu jest to talerz śniadaniowy, przy obiedzie większy talerz obiadowy, a przy kolacji odpowiedni do potrawy. Powinien on być położony około 2 cm od krawędzi stołu. Z jego lewej strony kładziemy widelec, a z prawej nóż skierowany ostrzem w stronę talerza. Jeżeli zamierzamy podać zupę, stawiamy głęboki talerz na talerzu podstawowym a z prawej strony noża kładziemy łyżkę. Szklanka lub kubek z napojem powinny znajdować się z prawej strony talerza, powyżej noża, a łyżeczka do napoju najbardziej z prawej strony talerza - obok łyżki. Należy unikać stawiania szklanki z napojem centralnie nad talerzem ze względu na ryzyko poplamienia rękawa. Obrus nie jest konieczny ale pod talerzami powinny znaleźć się podkładki. Z lewej strony talerza albo bezpośrednio na nim kładziemy serwetkę.

Do podstawowego nakrycia stolu możesz użyć:

Zastawa stołowa Menu New NormZastawa stołowa Rosendahl DuetZastawa stołowa a di Alessi AcquarelloZastawa stołowa Alessi Tonale



Nieformalne nakrycie stołu

Nieformalne nakrycie stołu

Gdy zamierzamy podać kilka dań do naszego nakrycia podstawowego dodajemy kolejne elementy zastawy i sztućców. Sztućce układamy wokół talerza zgodnie z kolejnością podawania potraw. Najdalej od talerza leżą sztućce, które mają być użyte wcześniej.

Posiłki powinny być podawane w następującej kolejności: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania rybne i mięsne, sery, deser, owoce, kawa i herbata. Sztućce deserowe kładziemy powyżej talerza, widelec skierowany w prawą stronę, nad nim łyżeczka skierowana przeciwnie. Z lewej strony talerza, nad sztućcami stawiamy talerzyk na pieczywo, na nim nóż do masła położony ukośnie. Po lewej stronie możemy postawić także talerzyk z sałatką. Przyjęło się, że obok talerza nie powinny znajdować się więcej niż trzy pary sztućców, dlatego dodatkowe elementy zastawy wnosimy wraz z kolejnymi potrawami.

Wino możemy serwować bezpośrednio z butelki wyposażonej w nalewak napowietrzający.

Do nieformalnego nakrycia przyda się zastawa w nieco bardziej eleganckim wydaniu (np. Eva Solo Trio Legio Nova, Eva Solo Amfio) albo bardziej ekstrawaganckim (industrialna kolekcja Seletti Diesel Machine lub asymetryczna Seletti Hybrid)

Zastawa stołowa Eva Solo Trio Legio NovaZastawa stołowa Eva Solo AmfioZastawa stołowa Seletti Diesel MachineZastawa Stołowa Seletti Hybrid



Formalne nakrycie stołu

Formalne nakrycie stołu

Na święta albo oficjalne spotkania nakrywamy stół zgodnie z formalnymi wymogami. Stół powinien być przykryty obrusem, jego brzegi powinny zwisać ok. 20 cm od krawędzi stołu. Jeśli obrus jest wykonany ze sztywnego albo śliskiego materiału może nieco odstawać lub się przesuwać, aby temu zapobiec możesz użyć klipsów do obrusu.

Aby ułatwić gościom zajęcie odpowiedniego miejsca możemy postawić winietki z imieniem (lub imieniem i nazwiskiem podczas oficjalnych spotkań). Serwetki możemy złożyć w rulon i umieścić w dekoracyjnych obrączkach, powinniśmy używać do tego serwetek wykonanych z materiału.

Wino i woda powinny być nalewane z eleganckiej karafki. Jeżeli wino wymaga kilkugodzinnej dekantacji, nalewamy je do karafki przed przybyciem gości. Jeżeli otwieramy je przy gościach, zadbajmy o eleganckie akcesoria do otwierania. Na stole może znaleźć się też prezenter do korka. Jeśli podajemy szampana trzymamy go w specjalnej misie wypełnionej lodem. Kieliszki ustawiamy z prawej strony talerza, powyżej sztućców zgodnie z kolejnością podania a szklankę z wodą najbliżej talerza.

W zależności od charakteru spotkania dobieramy odpowiednią zastawę. Możemy użyć porcelany w stylu klasycznej elegancji (zob. Rosendahl Grand Cru, Alessi Mami), bardziej dekoracyjnej ze zdobieniami (zob. Alessi Dressed) albo pokusić się o odważniejsze formy (zob. Alessi Colombina, Georg Jensen Cobra).

Zastawa stołowa Rosendahl Grand CruZastawa stołowa Alessi DressedZastawa stołowa Alessi ColombinaZastawa stołowa Georg Jensen Cobra

Co prawda przy formalnym nakryciu zaleca się przykrycie stołu obrusem, ale jeśli nie jesteśmy zwolennikami tego rozwiązania, a stół jest naszym powodem do dumy z powodzeniem możemy zaaranżować go w sposób formalny rezygnując z tekstyliów. Dostkonalym przykładem takiej aranżacji jest propozycja od Georg Jensen:

Aranżacja stołu Georg Jensen