Dla każdego coś dobrego, czyli jak pokroić ciasto na równe kawałki?

W domu goście, a Ty trudzisz się, by pokroić blaszkę ciasta na równe kawałki? Wychodzą nierówne, rozpadają się, a do tego wyglądają nieestetycznie? Z chęcią rozwiążemy Twoje problemy. W dzisiejszym poradniku przedstawiamy sprytne sposoby na równe krojenie ciasta - bez brudu, trudności i nieestetycznych kawałków. Przeczytaj koniecznie przed Świętami Wielkanocnymi! Aby lepiej przygotować się do świąt zajrzyj do naszej kategorii Wielkanoc 2021.

Ciasto z kremem

Ciasto z kremem

Znasz to frustrujące uczucie, gdy próbujesz pokroić ciasto przekładane kremem, a ono rozpada się, zamiast kroić na równe kawałki? Jest na to prosty sposób - najpierw upewnij się, że jest ono odpowiednio schłodzone. Im bardziej stężona konsystencja wnętrza, a więc kremu, tym łatwiej będzie podzielić ciasto na kawałki.

Najbardziej problematycznym rodzajem ciasta z kremem jest kremówka - cienkie ciasto francuskie łamie się, zamiast kroić, a duża zawartość masy budyniowej w środku nie ułatwia zadania. Z tego względu warto delikatnie oszukać swoich gości - górny płat upieczonego ciasta można uprzednio pokroić i położyć na wierzch kremu już w równych kwadratach. Jeśli nie wpadłaś na to wcześniej, najlepiej do krojenia wykorzystać nożyk z piłką.

Tort

Tort

Krojenie okrągłego tortu nie należy do łatwych zadań, zwłaszcza jeśli przekładany jest on kremem. Zazwyczaj kawałki wychodzą nierówne, środkowe części odłamują się i psują efekt wizualny, a do tego trudno jest przenieść je na talerzyki deserowe bez zmiażdżenia, przewrócenia lub upuszczenia. Jest jednak parę trików, które pozwolą Ci uniknąć bałaganu podczas krojenia tortu.

Pierwszy z nich to krojenie kawałków nicią dentystyczną. Proste cięcie i cienka powierzchnia tnąca pozwalają na zachowanie dekoracji, lukru i stałości ciasta w nienaruszonym stanie. Jest to również sposób, który sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych, gdy zawiodą inne środki - nić dentystyczna znajdzie się przecież w każdym domu. Cięcie ciasta nicią dentystyczną może ułatwić także tworzenie tortu, nie sam jego podział. Jeśli musisz przeciąć biszkopt na poziome plastry, nić dentystyczna pozwoli ci uniknąć bałaganu i zniszczonych warstw.



Kolejny sposób na krojenie tortu wychodzi poza schematyczne ramy podziału na trójkątne kawałki. Robił on furorę w mediach społecznościowych, zwłaszcza wśród cukierników. I jest genialnie prosty! Zamiast kroić tort w formę klinów, zacznij ciąć go w cienkie plastry, które w prosty sposób przełożysz na deskę do krojenia lub talerzyk i podzielisz na mniejsze elementy. Dzięki temu możesz uwzględnić preferencje swoich gości - osoba na diecie dostanie mały kawałeczek, a łasuch nawet cały plaster będący przekrojem tortu.

Tort pokroić można również metalowymi szczypcami do ciasta. W tym celu musisz zagłębić w cieście trójkątną, elastyczną końcówkę, tak by boczna krawędź posłużyła za klingę. Następnie delikatnie ściśnij, aby mocno złapać odkrojony kawałek i bezpiecznie przenieść go na talerz.

Jeśli nie wierzysz w alternatywne metody, zawsze możesz wykorzystać zwykły nóż do ciasta. Pamiętaj tylko, by po każdym użyciu zanurzyć go we wrzątku, który zmyje pozostałości ciasta i ułatwi krojenie. Zawsze zaczynaj ruch od czubka noża, który powinien być umiejscowiony na środku tortu. Następnie delikatnie zwiększaj nacisk na całą klingę, starając się nie wykonywać posuwistych ruchów.

Beza

Beza

Ciasta z elementami z bezy, a zwłaszcza torty bezowe, to najtrudniejsze wypieki do pokrojenia i równego dzielenia. To zadanie wymaga wiele cierpliwości i zręczności. Krucha konsystencja wypieku opartego głównie na białkach jajek szybko kruszy się i rozpada, dlatego ważne jest delikatne obchodzenie się z nią.

Tort bezowy kroi się lekko natłuszczonym nożem (wykorzystaj w tym celu masło lub margarynę). Należy wykorzystywać jak najmniej siły i nie naciskać klingą na kruchą konstrukcję. Lepiej wykorzystywać nóż świeżo naostrzony, którym posługiwać się będziesz jak piłą, wykonując delikatne, posuwiste ruchy.