W domu goście, a Ty trudzisz się, by pokroić blaszkę ciasta na równe kawałki? Wychodzą nierówne, rozpadają się, a do tego wyglądają nieestetycznie? Z chęcią rozwiążemy Twoje problemy. W dzisiejszym poradniku przedstawiamy sprytne sposoby na równe krojenie ciasta - bez brudu, trudności i nieestetycznych kawałków. Przeczytaj koniecznie przed Świętami Wielkanocnymi! Aby lepiej przygotować się do świąt zajrzyj do naszej kategorii Wielkanoc 2021.
Ciasto z kremem
Znasz to frustrujące uczucie, gdy próbujesz pokroić ciasto przekładane kremem, a ono rozpada się, zamiast kroić na równe kawałki? Jest na to prosty sposób - najpierw upewnij się, że jest ono odpowiednio schłodzone. Im bardziej stężona konsystencja wnętrza, a więc kremu, tym łatwiej będzie podzielić ciasto na kawałki.
Najbardziej problematycznym rodzajem ciasta z kremem jest kremówka - cienkie ciasto francuskie łamie się, zamiast kroić, a duża zawartość masy budyniowej w środku nie ułatwia zadania. Z tego względu warto delikatnie oszukać swoich gości - górny płat upieczonego ciasta można uprzednio pokroić i położyć na wierzch kremu już w równych kwadratach. Jeśli nie wpadłaś na to wcześniej, najlepiej do krojenia wykorzystać nożyk z piłką.
Tort
Krojenie okrągłego tortu nie należy do łatwych zadań, zwłaszcza jeśli przekładany jest on kremem. Zazwyczaj kawałki wychodzą nierówne, środkowe części odłamują się i psują efekt wizualny, a do tego trudno jest przenieść je na talerzyki deserowe bez zmiażdżenia, przewrócenia lub upuszczenia. Jest jednak parę trików, które pozwolą Ci uniknąć bałaganu podczas krojenia tortu.
Pierwszy z nich to krojenie kawałków nicią dentystyczną. Proste cięcie i cienka powierzchnia tnąca pozwalają na zachowanie dekoracji, lukru i stałości ciasta w nienaruszonym stanie. Jest to również sposób, który sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych, gdy zawiodą inne środki - nić dentystyczna znajdzie się przecież w każdym domu. Cięcie ciasta nicią dentystyczną może ułatwić także tworzenie tortu, nie sam jego podział. Jeśli musisz przeciąć biszkopt na poziome plastry, nić dentystyczna pozwoli ci uniknąć bałaganu i zniszczonych warstw.
Kolejny sposób na krojenie tortu wychodzi poza schematyczne ramy podziału na trójkątne kawałki. Robił on furorę w mediach społecznościowych, zwłaszcza wśród cukierników. I jest genialnie prosty! Zamiast kroić tort w formę klinów, zacznij ciąć go w cienkie plastry, które w prosty sposób przełożysz na deskę do krojenia lub talerzyk i podzielisz na mniejsze elementy. Dzięki temu możesz uwzględnić preferencje swoich gości - osoba na diecie dostanie mały kawałeczek, a łasuch nawet cały plaster będący przekrojem tortu.
Tort pokroić można również metalowymi szczypcami do ciasta. W tym celu musisz zagłębić w cieście trójkątną, elastyczną końcówkę, tak by boczna krawędź posłużyła za klingę. Następnie delikatnie ściśnij, aby mocno złapać odkrojony kawałek i bezpiecznie przenieść go na talerz.
Jeśli nie wierzysz w alternatywne metody, zawsze możesz wykorzystać zwykły nóż do ciasta. Pamiętaj tylko, by po każdym użyciu zanurzyć go we wrzątku, który zmyje pozostałości ciasta i ułatwi krojenie. Zawsze zaczynaj ruch od czubka noża, który powinien być umiejscowiony na środku tortu. Następnie delikatnie zwiększaj nacisk na całą klingę, starając się nie wykonywać posuwistych ruchów.
Beza
Ciasta z elementami z bezy, a zwłaszcza torty bezowe, to najtrudniejsze wypieki do pokrojenia i równego dzielenia. To zadanie wymaga wiele cierpliwości i zręczności. Krucha konsystencja wypieku opartego głównie na białkach jajek szybko kruszy się i rozpada, dlatego ważne jest delikatne obchodzenie się z nią.
Tort bezowy kroi się lekko natłuszczonym nożem (wykorzystaj w tym celu masło lub margarynę). Należy wykorzystywać jak najmniej siły i nie naciskać klingą na kruchą konstrukcję. Lepiej wykorzystywać nóż świeżo naostrzony, którym posługiwać się będziesz jak piłą, wykonując delikatne, posuwiste ruchy.