Jak ugotować jajko na twardo i na miękko?

W Święta Wielkanocne na stole można znaleźć wiele przysmaków. Babki piaskowe, tarty chrzan, sałatki jarzynowe i świeże wędliny w każdej postaci. Jednak oczywistym faktem jest, że wśród tych smakołyków niezaprzeczalnymi gwiazdami są… jajka. Pisanki pojawiają się w koszyku jako motyw odrodzenia i cyklu życia, a na stole po prostu jako przepyszne przystawki. Mogą być faszerowane, stanowić dodatek zupy lub sałatki, albo dopełniać wielkanocne śniadanie w najprostszej formie - po prostu gotowane.

Jednak czy najsmaczniejsze są na twardo, miękko, a może gdzieś w połowie? Ile ludzi, tyle opinii! W tym artykule podpowiadamy, jak prawidłowo przygotować gotowane jajka.

Kolekcja retro

Podczas gotowania jajek kluczową rolę odgrywa czas. Podobno aby ugotować perfekcyjne jajko na miękko, z rozlewającym się żółtkiem ale ściętym już białkiem należy gotować jajka według schematu:

  • rozmiar S – 3,5 minuty,
  • M – 4 minuty,
  • L – 5,5 minuty.

Jeśli preferujesz te na twardo, wystarczy 8 minut na każde. Pamiętaj, aby jajka wyciągnąć z lodówki na tyle wcześnie, by nabrały temperatury pomieszczenia. Wkładaj je do małego garnka delikatnie, za pomocą łyżki kuchennej i koniecznie jeszcze do zimnej wody. Dzięki temu będą dostosowywać się do temperatury powoli i istnieje mniejsza szansa, że skorupka pęknie. Możesz zastosować też stojak do jajek - dzięki stabilizacji nie będą się o siebie obijać podczas gotowania.


W odmierzeniu czasu od zagotowania może pomóc Ci kuchenny timer lub… piosenka dostosowana długością do odpowiedniej długości gotowania. Playlista na Spotify znacznie umili proces czekania nad kuchenką. Jeśli jednak tradycyjne sposoby zawodzą, nie lubisz czekać niecierpliwie na pierwsze bąbelki w garnku lub zawsze zapominasz o gotujących się jajkach i przegapiasz moment, w którym są idealnie półmiękkie, możesz zastosować metody alternatywne. Wskaźnik do gotowania jajek Küchenprofi Egg  to jeden z nich - wkładasz go do zimnej wody wraz z jajkami, a kolor zmienia się wraz z czasem, pokazując w jakim stanie ugotowania się znajdują. W naszym sklepie odnajdziesz też urządzenie do gotowania jajek WMF Stelio. Prościej się nie da! Wkładasz jajka do urządzenia, ustawiasz odpowiedni tryb i czekasz na sygnał dźwiękowy powiadamiający, że śniadanie gotowe.

Zestaw do gotowania jajek Gefu

By skorupka nie psuła smaku…

Znasz ten problem? Skorupka nie chce odchodzić od jajka lub odrywa się wraz z kawałkami białka? Wystarczy prosty trik stosowany przez nasze babcie i prababcie, aby zapobiec takiej sytuacji. Do wody, w której gotujesz jajka, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej lub soli. Związki chemiczne w nich zawarte powodują odklejenie się wewnętrznej błony od skorupki, dzięki czemu odchodzi ona łatwo i bezproblemowo.

Kolejnym sposobem jest przeturlanie jajka po płaskiej powierzchni. Potłuczona lekko skorupka pod wpływem turlania sama zacznie odchodzić, dzięki czemu łatwiej będzie się jej pozbyć. Jest też sposób z łyżeczką - oderwij skorupkę z szerszego końca jajka, a następnie włóż łyżeczkę między białko a resztę skorupki. Sztuciec powinien zadziałać jak dźwignia.

Pamiętaj także, żeby jajko z potłuczoną już skorupką pozostawić na chwilę w zimnej wodzie. W większości przypadków to wystarczy - woda wnika w szczeliny i ułatwia odklejanie błony.

Wielkancne jajka

Świeże czy nieświeże - oto jest pytanie

Chyba każdemu trafiła się choć raz przykra niespodzianka w postaci nieświeżego jajka. Okropny zapach długo unosi się w powietrzu, a nawet jeden felerny egzemplarz może skutecznie popsuć całą potrawę. Dlatego nawet jeśli do potrawy wykorzystuje się całe jajka, warto rozbijać je pojedynczo do miseczki przed dodaniem do masy bądź ciasta - upewnisz się wtedy, że każde jest świeże, a jeśli jakieś trafi się zdecydowanie po terminie, wystarczy się go pozbyć i umyć miskę kuchenną. Nie musisz wyrzucać do kosza całej potrawy!

Jeśli jednak wolisz oszczędzić sobie przykrego zapachu i sprawdzać świeżość jajka w inny sposób niż poprzez rozbijanie go, możesz wykonać także test w wodzie lub przez potrząsanie. Gdy jajko starzeje się, w jego środku powiększa się pęcherzyk powietrza. Jeśli wrzucisz jajko do szklanki wypełnionej wodą i swobodnie będzie ono unosić się tuż pod powierzchnią niczym piłeczka pingpongowa, oznacza to, że jest już długo po terminie. Wyrzuć je natychmiastowo! Najświeższe są jajka, które w wodzie opadną na dno. Jeśli jakieś unosi się tylko do połowy, nie jest pierwszej świeżości, lecz nadaje się do spożycia. Test poprzez potrząsanie również wykorzystuje fakt, że do wnętrza jajka wraz z czasem przedostaje się powietrze. Jeśli potrząśniesz jajkiem i usłyszysz charakterystyczne chlupanie, lepiej pozbądź się go jak najszybciej.