Alkohol jest mocno zakorzeniony w kulturze zachodu. Tradycyjnie największą popularnością cieszyła się wódka. Z biegiem czas kultura picia zmieniła się i otwarła na inne trunki. Dlatego w tym wpisie znajdziesz najważniejsze informacje jak i kiedy podawać poszczególne alkohole by uniknąć faux pas.
1. Jaki kieliszek do jakiego alkoholu? Jaka szklanka do whiskey, jaka do mojito?
Alkohol zmienia smak i intensywność aromatu w zależności od tego w czym go podamy. Dlatego tak ważne jest dobranie odpowiednich kieliszków i szklanek do charakterystyki trunku.
Kieliszek do czerwonego winaKieliszek do czerwonego wina powinien mieć dużą, okrągłą czaszę, aby można było zawirować winem i odpowiednio go napowietrzyć. Napowietrzanie czerwonego wina wzmacnia jego aromat i smak. Kieliszki do czerwonego wina są osadzone na długiej nóżce, by łatwo je chwycić. Ważne by nie trzymać kieliszka go za kielich, aby wino nie nagrzało się od ciepła dłoni. * Ile wina nalać do kieliszka? Ogólna zasada brzmi, że małe kieliszki należy wypełnić do 1/3, zaś wielkie puchary tylko do 1/4. Resztę wina należy zostawić w butelce. |
|
Kieliszek do białego winaKieliszki do białego wina będą miały węższy kraniec kielicha, a zatem mniejszą powierzchnię do napowietrzenia, dzięki temu wino nie utleni się zbyt szybko. Ma to na celu zachowanie lżejszych, delikatniejszych nut, które generalnie mają białe wina. |
|
Kieliszek do szampanaNajpopularniejszy kieliszek do szampana, zwany flute, jest wysoki i cienki, ma bardzo stromą czaszę i mały wylot. Taka konstrukcja zatrzymuje bąbelki w szampanie najdłużej. Bardzo wąskie dno kieliszka sprawia, że bąbelki uwalniają się stałym strumieniem, do samego końca. Do podawania szampana możesz również użyć kieliszków o bardzo szerokiej czaszy – podobnych jak te do margarity. Będziesz cieszyć się aromatem szampana, ale znacznie szybciej się wygazuje. |
|
Kieliszek do martiniKlasyczny kieliszek do Martini jest chyba jednym z lepiej rozpoznawalnych, dzięki agentowi 007. Ma długą cienką nóżkę i szeroki stożkowy kielich. Dzięki temu dłużej trunek dłużej pozostaje zimny, a szeroka krawędź kielicha pozwala mu „zaczerpnąć powietrza” i uwolnić pełny aromat. Stromo opadające brzegi kieliszka zapobiegają rozdzielaniu się trunku i można na nich oprzeć wykałaczkę z nabitymi oliwkami, która jest popularnym dodatkiem do Martini. * Ile nalać Martini? Napełniając kieliszek zostawiamy minimum 0,5 cm do krawędzi czaszy. |
|
Szklanka do long drink'ów (highball / collins)Do podawania long drinków czyli alkoholi do których dodajemy syropy i napoje bezalkoholowe ( drinki typu Mohito, Teqiula Sunrise, gin z tonikiem) stosuje się smukłe, duże szklanki o prostych ściankach. Typowymi szklankami są wysoki i wąski collins oraz nieco bardziej przysadzisty highball. Szklanki te świetnie nadają się również do serwowania napojów bezalkoholowych. * Szklanki typu highball lub collins napełniamy zostawiając około 2 cm do krawędzi szklanki. |
|
Szklanka do Irish Coffee / do grzańcaWybierając odpowiednie szkło do serwowania alkoholu na ciepło, ( np. kawa po irlandzku) przede wszystkim wybieramy szklanki przystosowane do gorących napojów. Szklance przyda się również uszko, by wygodnie sączyć gorący napój. |
|
Kieliszek do brandy / koniaku / whiskey single maltDo podawania whisky i brandy stosuje się kieliszki o rozszerzającej się ku dołowi czaszy na krótkiej nóżce lub niskie, przysadziste, w kształcie walca o stosunkowo grubym dnie. Te pierwsze wybieramy do whisky single malt, czyli whisky pochodzącej ze Szkocji zrobionej z jednego gatunku zboża. Wąską, krótką nóżkę wsuwamy między palce, dłonią obejmując czaszę kieliszka. Trzymając whisky w ten sposób lekko podgrzewamy alkohol ciepłem naszych rąk. |
|
Szklanka typu tumblerSzklanka typu tumbler ma solidne grube dno i cienkie proste ścianki. Idealnie nadaje się do podawania whisky typu blended (mieszanej, z różnych gatunków zbóż). W szklance do whisky typu tumbler podajemy również whisky „on the rocks” czy inne drinki na jej bazie. W tumblerach często serwujemy też short drinki takie jak white russian i caipirinha. * Szklankę tupu tumbler napełniamy w przypadku whisky do 1/3 wysokości, a w przypadku long drinków, zostawiając ok 2 cm do krawędzi szklanki. |
|
Kieliszek do likieru / sherryKieliszki do likierów są zwykle smukłe i osadzone na nóżce, za którą trzymamy pijąc trunek. Kieliszki są niewielkie, ponieważ zwykle sączymy około 20-50 ml tego słodkiego, gęstego alkoholu. * Ile nalać likieru? Kieliszki do likierów oraz sherry zwyczajowo napełniamy do połowy. |
|
Kieliszek do wódkiDo wódek stosuje się zarówno kieliszki na nóżce jak i bez. Kieliszek trzymamy za nóżkę , aby trunek nie nabrał temperatury. W kieliszkach z nóżką można podawać wódki czyste i gatunkowe ( czyli takie które oprócz spirytusowej bazy mają jeszcze ekstrakty owocowe lub roślinne np. tequila, rakija, grappa czy calvados), Wódki czyste najlepiej podawać zamrożone ( można mrozić również kieliszki), natomiast wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej. * Kieliszek do wódki napełniamy zostawiając 2-3 mm od krawędzi kieliszka. |
|
Kieliszek do shotówW kieliszkach do wódki zwanych shotami, podajemy wódki czyste oraz wódki czyste z dodatkami (np. popularne wściekłe psy i kamikaze). Kieliszki mają grube dno, dzięki któremu alkohol wolniej się nagrzewa. Wódki czyste oraz shoty należy podawać zmrożone. Dla wzmocnienia efektu, można mrozić również kieliszki. Klasyczne kieliszki do shotów mają pojemność 20- 50 ml. * Kieliszki do shotów napełniamy zostawiając 2-3 mm od krawędzi kieliszka. |
Oto najlepsze kolekcje w których znajdziesz kieliszki i szklanki do każdego alkoholu:
2. Temperatury w jakich podajemy alkohole.
Odpowiednia temperatura trunku jest bardzo ważna dla uzyskania jego najlepszego smaku i aromatu. Zobacz jakie powinny być temperatury serwowania alkoholi.
ALKOHOL | TEMPERATURA |
Wino białe oraz różowe | 8-12°C |
Wino czerwone | 14-18°C |
Wino deserowe (słodkie i półsłodkie) | 14-20°C |
Szampan i wino musujące | 6-10°C |
Wino ziołowe (wermut, campari) | 12-14°C |
Whisky, brandy, rum | 18-20°C |
Koniak | 16-20°C |
Gin | 8-10°C |
Likiery | 16-18°C |
W utrzymaniu temperatury pomogą profesjonalne termometry barmańskie:
-
- -20 %
Special Price 207,20 zł
Normalna cena: 259,00 zł
-
207,00 zł
-
69,00 zł
-
55,00 zł
3. Do jakich potraw podawać jaki alkohol?
Jeśli planujesz kolację, lub na przyjęciu będziesz serwować przekąski, pamiętaj o tym aby odpowiednio do potraw dobrać trunki. Obecnie zasady dobierania alkoholu do dań nieco się rozluźniły i dobry sommelier bez trudu dobierze lekkie czerwone wino do ryby czy wyraziste białe do dań mięsnych. Jeśli jednak nie jesteś sommelierem i chcesz eksperymentować, oto kilka obowiązujących reguł, które ułatwią ci wybór alkoholi do kolacji.
TRUNEK | POTRAWY | |
Wina białe stołowe wytrawne białe stołowe półwytrawne różowe wytrawne |
Przekąski i dania główne z warzyw, chudych serów, drobiu, ryb, owoców morza, cielęciny, jagnięciny i drobiu. | |
Wina czerwone stołowe wytrawne i czerwone stołowe półwytrawne | Przekąski i dania główne z baraniny, jagnięciny, dziczyzny, wołowiny, wieprzowiny, potrawy z grzybów, tłuste sery. | |
Wino białe deserowe słodkie i półsłodkie, czerwone deserowe słodkie i bardzo słodkie | Desery, lody ciasta, kremy, kawa i herbata. | |
Wina ziołowe wytrawne i ziołowe słodkie | Aperitif, kawa, dodatek do koktajli. | |
Wina różowe oraz szampany i wina musujące | Można podawać do wszystkiego. | |
Sherry | Można podawać do zup, zamiast aperitifu. | |
Whisky, brandy i koniaki, likiery | Należy podawać po posiłku. |
Ważne: wina nie podajemy do sałat oraz dań z octem!
4. Kolejność podawania alkoholu - złote zasady.
Jeśli planujesz podać różne rodzaje alkoholu, oto kilka zasad którymi powinno się kierować planując przyjęcie i dbając o to, by goście czuli się jak najlepiej.
Podając różne wina pamiętaj by:
- nie podawać wina słodkiego przed wytrawnym
- wina czerwonego przed białym (chyba że jest t wino młode i lekkie)
- wina cięższego przed lżejszym
Właściwa kolejność to wina wytrawne – delikatne i lekkie, następnie wina mocniejsze, a na końcu słodkie i deserowe. Dobrze, aby wiek wina rósł w trakcie przyjęcia.
Na początku podajemy wina młode o delikatnym lekko owocowym smaku, później wina bardziej wyraziste.
Szampana podawaj przed winami lub po nich, nigdy pomiędzy!
Jeśli panujesz kolację te alkohole, które serwowane są na koniec posiłku, jako jego zwieńczenie. Są to: brandy, koniak, whisky lub likiery.
Co ciekawe, sherry jest jedynym alkoholem który może być podawany do zupy, jeśli wcześnie nie został podany aperitif.