Dobry plan to podstawa! Kalendarz przygotowań wielkanocnych

Nie odkładaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Zaplanuj przygotowania do świąt, żeby uniknąć chaosu, pośpiechu i stresu.

Kalendarz przygotowań wielkanocnych

Od czego zacząć?

Przygotuj listę czynności, które trzeba chcesz zrobić. Niech będzie ona możliwa do zrealizowania i niech znajdą się na niej rzeczy, na których faktycznie Ci zależy. Nie musisz piec babki wielkanocnej, jeśli w Twoim domu nikt za nią nie przepada ani przygotowywać mnóstwa potraw, jeśli połowa z nich nie zostaje zjedzona lub jest niechętnie dojadana przez wiele kolejnych dni. Nie musisz też pucować domu na wysoki połysk. Wiosenne porządki to dobry pomysł, ale można je dokończyć po świętach. I najważniejsze – nie rób wszystkiego sam(a)! Niech przygotowaniami do świąt zajmą się wszyscy domownicy. Wspólne gotowanie czy sprzątanie jest szybsze i przyjemniejsze.

Lista gotowa? Spójrz na nią – co można zrobić wcześniej? Nie warto zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, bo to najprostszy sposób na nerwy, stres i zepsucie świątecznej atmosfery.

Tydzień przed świętami

porządki

Na tydzień przed Wielkanocą możesz:

  • umyć okna i wyprać firanki,

  • wyprać obrusy,

  • wyczyścić dywany

  • wykonać inne prace porządkowe, w czym pomogą Ci stylowe ściereczki i zmiotki:

  • posiać rzeżuchę,

  • upiec spody do mazurków (upieczone szczelnie zapakuj i włóż do zimnego miejsca, gdzie mogą leżeć nawet 1,5 tygodnia),

  • przygotować bazę mięsną do pasztetów (może być przechowywana w zamrażalniku nawet 2 tygodnie)

  • kupić wszystko, co się nie psuje (np. mąkę, przyprawy), aby uniknąć przedświątecznych kolejek,

  • przejrzeć i ewentualnie dokupić akcesoria do gotowania i pieczenia, takie jak formy do pieczenia, garnki, naczynia żaroodporne, formy na pasztety czy do kiełbasy, papier do pieczenia itp.

Na naszym blogu przeczytasz o 3 sposobach na eleganckie nakrycie stołu. A jeśli nie masz smykałki do dekorowania, postaw na świeże kwiaty. Tulipany lub żonkile wstawione do pięknego wazonu same w sobie stanowią wspaniałą wiosenną ozdobę. Ładnie i ciekawie prezentują się też kwiaty forsycji czy wierzbowe bazie.

3 - 4 dni przed świętami

zastawa stołowa

Środa i czwartek przed Wielkanocą to pora, żeby:

  • przyrządzić i zamarynować mięsa (w lodówce mogą leżeć 3-4 dni),

  • przygotować zakwas na żurek (zakwas powinno się robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy),

  • przyrządzić pasztet,

  • wyprasować obrusy,

  • sprawdzić nakrycia i skompletować zastawę stołową,

  • przygotować wielkanocne stroiki.

2 dni przed świętami

Sobota wielkanocna

Wielki Piątek to najlepszy dzień, aby:

  • przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę (pamiętaj, że tarty chrzan szybko ciemnieje, aby tego uniknąć, zakwaś go sokiem z cytryny lub octem),

  • przystroić wielkanocny koszyczek,

  • pomalować pisanki.

W łatwy sposób zafarbujesz pisanki na wybrany kolor, gotując jajka w wodzie z dodatkiem odpowiedniego składnika lub mocząc wcześniej ugotowane jajka w wywarze. Łupiny cebuli zafarbują jajka na kolor brązowy, czerwona kapusta – na niebieski, kurkuma - na żółty, a burak – na czerwony.

1 dzień przed świętami

Wielkanocne dekoracje

W Wielką Sobotę powinno się:

  • zrobić ostatnie przedświąteczne zakupy,

  • pościerać kurze i zakończyć świąteczne porządki,

  • udekorować mieszkanie,

  • ugotować żurek lub barszcz biały,

  • przygotować sałatki (pamiętaj jednak, że dressing należy dodać dopiero tuż przed podaniem sałatki na stół),

  • ugotować jajka.

Życzymy Ci udanych, bezstresowych, radosnych i kolorowych Świąt Wielkanocnych!