Kawa bez ekspresu? Poznaj 3 alternatywne metody

Zaparzacz przelewowy Eva Solo

Dla wielu z nas dzień bez kawy to dzień stracony.
Idealny poranek powinien zacząć się filiżanką lub kubkiem czarnego i niezwykle aromatycznego napoju. A w kolejnych godzinach ten magiczny nektar pozwala nam się skoncentrować, utrzymać jasność umysłu i efektywność w działaniu.

Ale nie każda kawa smakuje i działa tak samo. Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania. Poniżej przedstawiamy 3 sposoby na zaparzenie kawy. Sama wybierz, który jest dla Ciebie idealny :)

Sposoby parzenia kawy wpływają na jej strukturę, intensywność, a nawet na zawartość kofeiny!

Americano, espresso, flat white, latte.. o tym, że istnieje wiele rodzajów kawy chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Warto jednak zastanowić się jaki rodzaj kawy najbardziej nam odpowiada wybrać sobie jedną metodę parzenia, która jest dla nas idealna i sprawić aby kawa smakowała jeszcze lepiej, szczególnie w domowym zaciszu.


Najpierw powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniego rodzaju kawy.
Warto zainteresować się kawą ziarnistą, a szczególnie jedną z najstarszych gatunków kawy na świecie - czystą arabiką.
Ma ona szeroki wachlarz kwiatowych, owocowych i nawet lekko orzechowych nut smakowych.
Kawę możemy rozróżnić na dwa rodzaje - singlę oraz blendy.
Single, to kawy jednorodne, które pochodzą z jednego konkretnego rejonu. Idealne do przelewowych metod parzenia kawy.
Do aromatycznego i głębokiego smaku espresso polecamy arabikę z niewielkim dodatkiem ziaren robusty - czyli blend.

Kawa bez ekspresu? Poznaj 3 metody alternatywne.

Na wyborze kawy się nie kończy.
Tego punktu programu zdecydowanie nie możesz przegapić!
Niezależnie od tego czy chcesz zaparzać pobudzającą kawę w kawiarce, ekspresie kolbowym, czy masz ochotę na aromatyczny napar z chemeksa.
Młynek do kawy to podstawowe wyposażenie, które powinno się znaleźć w domu każdego prawdziwego kawosza.

My polecamy młynki żarnowe, które działają na zasadzie walca - rozgniatają kawę, a nie tną jej na kawałki. Te młynki idealnie sprawdzą się do parzenia praktycznie każdego rodzaju kawy.

Nadszedł czas na najważniejszy element! Czyli naczynie do zaparzania kawy.
Poniżej przedstawiamy 3 alternatywne metody parzenia kawy, bez udziału ekspresu, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Nawet jeśli jeszcze nie jesteś kawową ekspertką :)

1. Kawiarka

Kawiarka Alessi

Kawiarka to alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, która maksymalnie upraszcza proces przygotowania kawy. Ale prosta, to nie znaczy, że mniej smaczna. Wręcz przeciwnie!

Kawiarka występuje w wielu rozmiarach, dzięki czemu możesz przygotować kawę dla siebie i dla swoich gości za jednym razem.

Do przygotowania takiej kawy najczęściej wybierane są ziarna - blendy, czyli mieszanki arabiki i robusty. Ziarna nie powinny być zbyt drobno zmielone, dlatego najbardziej przyda Ci się młynek do mielenia kawy z możliwością wybrania stopnia zmielenia.

Jak zaparzyć idealną kawę w kawiarce i co będzie Ci potrzebne?

  • Na pewno potrzebujesz składnika numer jeden, czyli ziaren - blend (najlepiej koło 15-17 g zmielonych ziaren)
  • Bez młynka ani rusz - najlepiej żarnowy
  • Kawiarka
  • Woda

Na samym początku zmiel kawę dość drobno. Kawa powinna przypominać kosteczki soli kuchennej.
Zmieloną już kawę wsyp do stalowego sitka kawiarki. Proszek powinien wypełniać całe sitko, ale nie wystawać poza nie.
Dolny, odkręcany zbiornik kawiarki napełnij wodą do ¾ wysokości.
Całość zakręć szczelnie i postaw na kuchence.
Otwórz wieczko kawiarki i kontroluj proces parzenia.
Kawa powinna zacząć wypełniać całą górną część kawiarki. Kiedy górna część już się zapełni, a kawa nabierze złocistego koloru to znak, że powinnaś ściągnąć kawiarkę z kuchenki.
Zamknij pokrywę, aby kawa mogła się jeszcze ostatecznie zaparzyć.
Jeśli za długo przytrzymasz kawiarkę na ogniu kawa nabierze gorzkiego i nieprzyjemnego smaku.
Dlatego pamiętaj aby ściągnąć kawiarkę z palnika jak tylko pojawi się pianka na powierzchni kawy i całość nabierze złocistego koloru.
Przelej kawę do filiżanek lub karafki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem aromatycznego espresso.

2. French press

French press Bodum

To najczęściej szklane lub metalowe naczynie z tłokiem w środku, na końcu którego znajduje
się sitko, które odpowiada za oddzielenie fusów od naparu.

Jeśli zapytasz jaką kawę użyć do french press, odpowiemy stanowczo.
Taką jaką lubisz! Nie ma tutaj specjalnej reguły, którą musisz się kierować, aby uzyskać jak najlepszy smak kawy.
Do tego wystarczy tylko młynek - i odpowiednio zmielone ziarna.

Samo przygotowanie kawy zajmuje bardzo mało czasu i jest dość proste.

Czego potrzebujesz:

Wodę gotujemy w czajniku - powinna mieć temperaturę około 90-95 stopni C.
Grubo zmieloną kawę wsyp do french pressa. Oczywiście najpierw wyciągając tłok wraz z sitkiem.
Gorącą wodą zalej naczynie w dwóch podejściach. W pierwszym nalej tylko tyle wody, aby zakryć ziarno kawy. Na tym etapie wydobywane są najlepsze właściwości i aromaty. Tak zalaną kawę pozostaw na około 1 minutę.
Po tym czasie dolej resztę wody i zakryj całość przykrywką - pozostaw na około 4 minuty.


Na samym końcu zacznij dociskać tłok wolnym i delikatnym ruchem, tak aby fusy zebrały się na dole naczynia i sprasowały.

Po zakończeniu procedury przelej kawę od razu do filiżanek lub do karafki. Im dłużej kawa będzie stać w zaparzaczu, tym bardziej gorzki może mieć smak.



3. Chemeks

zaparzacz eva solo


Chemeks to specyficzne urzadzenie służące do zaparzania kawy jedną z nie do końca znanych metod. Mianowicie metodą przelewową.

Został stworzony przez chemika z krwi i kości - Patera Shlumbohm’a, który w 1941 roku szukał metody na wydobycie jak największej ilości aromatów z kawy.
Jak widać udało mu się to perfekcyjnie :)


Naczynie w kształcie klepsydry wykonane jest z wysokiej jakości szkła żaroodpornego, które zabezpiecza przed pochłanianiem innych aromatów, które mogłyby zmienić smak kawy.

Kawa wytworzona w tym naczyniu przelewowym ma delikatny i lekki smak.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • chemeks
  • młynek do kawy
  • wodę - 700 g
  • filtry (chyba, że chemex posiada już filtr wielorazowy)
  • około 50 g kawy
  • stoper

Kawę zmiel na grube ziarna. Wsyp zmieloną kawę do filtra i wyrównaj jej powierzchnię, tak aby kawa otoczyła cały filtr.

Teraz delikatnie zalewaj całość wodą o temperaturze około 95 stopni C.
Z samego początku zalej wodą naczynie w stosunku 1:2, czyli na 50 g kawy użyj 100 g wody.
Na powierzchni będą pojawiać się bąbelki, odczekaj wtedy około 45-60 sekund i ponownie zacznij wlewać ciepłą wodę.
Poczekaj aż cała kawa spłynie na dno naczynia. Na samym końcu wyjmij filtr i przelej kawę do filiżanek.
Cały procej powinien trwać około 4,5 minuty. Jest czasochłonny ale naprawdę warto poczuć smak kawy wytworzonej metodą przelewową :) Może ta opcja przypadnie Ci do gustu.