Kuchenny niezbędnik minimalisty, czyli must have w Twojej kuchni

minimalizm w kuchni

Jeśli chcesz ograniczyć swoje kuchenne akcesoria do tych kilku najbardziej przydatnych, bez których kuchnia nie byłaby sobą, zobacz nasz niezbędnik kuchenny, czyli typowy must have minimalisty.

Czymże jest ów minimalizm?

W większości kojarzy się z designem, projektowaniem domów, ogrodów, lub aranżacją wnętrz, co już na pewno wiesz.


Jednak okazuje się, że minimalizm to nie tylko aspekt wizualny, którego możesz doświadczyć w otaczającym Cię świecie. Minimalizm, to swego rodzaju styl życia, rodzaj filozofii, która polega na pozbyciu się wszystkiego co zbędne, ograniczenia dóbr do minimum.
Ma na celu ułatwienie codziennego życia i zrobienie miejsca na to, co cieszy i pozwala odetchnąć pełną piersią.

Dla minimalisty przede wszystkim ważna jest jakość, a nie ilość.

Jakość otaczających go przedmiotów, które będą towarzyszyć mu przez lata.

MINIMALIZM W KUCHNI

Wprowadzenie minimalizmu do kuchni jest nie lada wyzwaniem.
Przecież w kuchni muszę mieć wszystko co niezbędne!
No właśnie, a co tak naprawdę jest niezbędne? Czy niezliczona liczba garnków o pojemności różniącej się tylko jednym litrem jest niezbędna? Czy patelnie na każdą okazję i na każdą potrawę są niezbędne?
Wyobraź sobie sytuację, kiedy wchodzisz do kuchni i nie widzisz sterty brudnych naczyń i garnków spadających Ci na głowę :) Czy to nie przyjemna wizja?

Musisz zadać sobie jedno ważne pytanie - Co jest dla mnie najważniejsze?
I zacząć działać!


Poniżej przedstawiamy listę produktów, które pomogą Ci:

  • 2 patelnie
  • 3 garnki
  • 2 noże
  • deska do krojenia
  • akcesoria do gotowania
  • chochla
  • miarka
  • blender
  • naczynie żaroodporne
  • sitko
  • tarka
  • miska

1. Dwie patelnie

Dwie patelnie Eva Solo

Można byłoby powiedzieć, że kuchnia nie istnieje bez patelni.
A jaką patelnię wybrać do kuchni minimalisty?

My polecamy dwie patelnie i to w dwóch różnych rozmiarach.

No dobrze, ale czemu dwie patelnie, a nie jedna? W końcu to minimalizm!
Jedna patelnia, to zdecydowanie za mało nawet jak dla minimalisty.
 
Patelnia płaska, czy głęboka?
Pewnie wiele z nas zadaje sobie to pytanie, która patelnia lepsza i do czego użyć patelni głębokiej, a do czego płaskiej?

PODPOWIADAMY

Duża, głęboka patelnia o średnicy od 26 do 32 cm będzie idealnie sprawować się podczas rodzinnych obiadów oraz przygotowywania jednogarnkowych dań na kilka dni.
Jeśli lubisz jednogarnkowe dania, jak risotto, kaszotto, czy jesienne leczo, głęboka patelnia bez problemu poradzi sobie z takim wyzwaniem.

Natomiast na patelni płaskiej o dużej średnicy usmażysz soczystego steka, aromatycznego kurczaka, kotlety na niedzielny obiad, a nawet naleśniki.

Mała patelnia o średnicy od 20 do 24 cm  również jest niezbędnikiem kuchennym, dla mniejszych porcji i jednoosobowych posiłków.

Jeśli spieszysz się do pracy i chcesz zrobić małą porcję śniadania tylko dla siebie, pomocna będzie - mała patelnia o średnicy 20 cm
To idealny towarzysz podczas przyrządzania jajecznicy, czy omleta.
Zrobisz na niej również jednoosobnową porcję szakszuki z jednym jajkiem


Na patelni o średnicy 24 cm, podgrzejesz małą porcję obiadu dla dwóch osób.
Taka szerokość będzie również idealna na przygotowanie angielskiego śniadania, czyli jajko sadzone z kilkoma plasterkami bekonu i dwiema małymi kiełbaskami.

PORADA:

Nie zapomnij, że materiał z którego patelnia jest wykonana też ma znaczenie.

Jeśli jesteś tradycjonalistką wybierz żeliwne patelnie, które nie zmieniają smaku potraw, równomiernie rozprowadzają ciepło i będą Ci służyć niezmiennie przez wiele lat.
Patelnie żeliwne możesz włożyć do piekarnika, dzięki czemu zastąpisz nimi naczynie żaroodporne i przyrządzisz zapiekankę ziemniaczaną lub lasagne dla całej rodziny.
Jeśli tylko patelnie nie posiada drewnianych rączek.

Patelnia z powłoką ceramiczną natomiast jest lekka, o wiele lżejsza niż patelnia żeliwna.
Szczególnie polecana dla alergików, nie wchodzi w interakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji. Możesz na niej piec na złocisty kolor używając tylko niewielką ilość tłuszczu.


2. Trzy garnki

Garnk Alessi Mami

Czym byłaby kuchania bez dużego garnka, w którym przygotujesz smakowity rosół?
Jak obejść się bez naczynia, w którym ugotujesz ulubione warzywa, ryż, czy makaron?
A w czym ugotować mleko na budyń lub sos obiadowy?


Trzy garnki w różnych rozmiarach, to must have do sprawnego poruszania się pomiędzy kuchennymi potrawami.

Duży garnek, do czego Ci się przyda?
W dużym garnku o pojemności około 5 l ugotujesz każdą zupę, od tradycyjnego rosołu idealnego na zbliżającą się falę przeziębień, po rozgrzewającą zupę tajską z masą pożywnych składników, zarówno dla rodziny jak i tylko dla siebie, ale za to na kilka dni!

Przyrządzanie bigosu, jako dania jednogarnkowego w głębokim garnku - szczególnie na jesień, to świetna propozycja dla osób zabieganych oraz dla kulinarnych minimalistów.

Gotowanie warzyw, czy niewielkiej porcji ryżu w garnku o pojemności powyżej 5 l mija się z celem i jest mało eko.

Bo po co Ci ogromna ilość wody i duża powierzchnia gotowania na jedną paczkę ryżu, garść makaronu, czy kilka warzyw do obiadu?
Średni garnek którego pojemność nie przekracza 3 l możesz zapełnić wodą dla komfortu przyrządzania potrawy, a nie zużyjesz dzięki temu dużej ilości gazu lub prądu. Woda w mniejszej powierzchni zagotuje się o wiele szybciej - szczególnie przy użyciu pokrywki na garnek. I to tej dopasowanej!

Jeśli jesteś miłośniczką wieczornego kakao, gorącej czekolady, czy po prostu masz ochotę na porcję budyniu waniliowego podczas oglądania ulubionego serialu wykorzystaj mały garnek do 1 l lub mały rondelek.
Szybko i sprawnie zagotujesz w nim szklankę mleka lub wody i przyrządzisz wyśmienite smakołyki.


3. Dwa noże

Dwa noże Zwilling

Mówią, że bez noża w kuchni, to jak bez ręki.
No i w sumie to spora prawda, bo żeby przygotować dowolną potrawę musisz najpierw pokroić wszystkie składniki.
Do tego potrzebny jest nóż, a najlepiej dwa noże.

Niewielki nóż do obierania, najlepiej w rozmiarze nie większym niż 9 cm, dzięki czemu będzie wygodnie leżał w dłoni i będziesz mogła pokroić nim nawet najmniejsze warzywa na zupę, lub owoce na sałatkę.
Proste ostrze noża pozwoli Ci od razu pokroić obrane warzywa na idealne kawałki.

Nóż uniwersalny, czyli nóż do wszystkiego.
Chociaż uniwersalny jest tylko z nazwy, na pewno dzięki niemu dasz sobię radę z kuchennymi obowiązkami.
Niezależnie od tego co chcesz pokroić, czy będzie to spory kawałek mięsa na bigos, czy filet z kurczaka na potrawkę, a nawet warzywa i owoce, dzięki uniwersalności noża sprawnie pokroisz wszystko co jest Ci potrzebne do przygotowania posiłku.
Najwygodniejsza długość noża uniwersalnego, to 20 cm.
Nie jest on ani za mały, aby pokroić sporą część mięsa, ani za duży aby wygodnie leżał nawet a małej dłoni.

PORADA:

Nie zapominaj, że kształt ostrza, jego długość oraz jego materiał ma spore znaczenie podczas pracy z różnymi produktami w kuchni.
Aby dowiedzieć się więcej na temat wybrania odpowiedniego noża dla Twoich potrzeb zajrzyj do naszego artykułu poświęconemu w całości nożom kuchennym.


4. Deska do krojenia

Deski do krojenia Joseph Joseph

Skoro masz już patelnie, garnek i nóż, to wypadałoby jeszcze mieć na czym pokroić  składniki.
Bo przecież nie będziesz ich kroić na blacie, czy talerzu.

Deska do krojenia, to również jedna z obowiązkowych pozycji na Twojej liście.
Idzie ona w pierwszej parze z nożem.

Najlepiej wybrać deskę drewnianą, która w przeciwieństwe do desek szklanych i wykonanych z kamienia nie tępi noży, dzięki czemu ich używalność wzrasta nawet o połowę.
Dobrym pomysłem jest również elastyczna deska plastikowa, wyprofilowana tak, aby Twoje produkty trafiły od razu do garnka, czy na patelnię.

PORADA

Może okazać się, że jedna deska to za mało, naszym zdaniem idealnie sprawdzi się zestaw desek do krojenia, który nie zajmuje dużo miejsca, a Tobie daje większe możliwości kuchenne oraz higieniczne.


5. Akcesoria kuchenne do gotowania

Akcesoria kuchenne Rig-Tig

Akcesoria kuchenne najlepiej kupić w zestawie, aczkolwiek jeśli masz dość konkretne preferencje możesz również skompletować taki zestaw sama.

Zestaw takich akcesoriów przeważnie posiada wszystko co będzie Ci potrzebne, aby poradzić sobie ze wszystkimi niedogodnościami w kuchni, których nie wykonasz tylko przy pomocy widelca lub łyżki.

W skład takich akcesoriów wchodzą:

1. Łyżka do mieszania potraw w garnku i na patelni

Plastikowa, czy drewniana łyżka do mieszkania zadba o prawidłowe użytkowanie naczyń oraz o zminimalizowanie ich uszkodzeń.
Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się łyżka silikonowa, którą o wiele łatwiej wymyć, nie zmienia smaku potrawy i jest odporna na duże temperatury.

2. Chochla do zupy

Bez tego narzędzia przenoszenie odpowiedniej ilości zupy do miseczki lub na talerz graniczy z cudem.

3. Łopatka do przewracania

Sprawdzi się podczas przewracania naleśników, tak aby uzyskać idealny, złocisty kolor z dwóch stron. Będzie przydatna podczas pieczenia i obracania kotletów, filetów z kurczaka, a nawet do mieszania i obracania warzyw.

4. Łyżka do makaronu

Tagliatelle, spaghetti, czy penne? Niezależnie od tego jaki makaron wybierasz, zawsze pojawia się jedna i ta sama udręka.
Ile razy miałaś problem z wyjęciem makaronu z garnka, tak aby nie wyciągać po jednej nitce?
Łyżka do makaronu to odpowiedź na wszelkie makaronowe niedogodności.

5. Łyżka cedzakowa

To bardzo przydatne narzędzie dla miłośników wszelakich form dań mącznych w postaci pierogów, knedli, czy cepeliny.
Wyciąganie pierogów z wody jeszcze nigdy nie było takie łatwe :)

6. Sitko

Sitko, wydawałoby się jest idealne tylko do przesiewania mąki, czy cukru pudru.
Ale gdyby spojrzeć na nie z trochę szerszej perspektywy będzie sprawowało rolę cedzaka do makaronu, ziemniaków, czy ryżu.

PORADA

A gdyby spojrzeć na sitko z jeszcze szerszej perspektywy?
W metalowej wersji będzie również świetną alternatywą dla naczyń do gotowania na parze. Wystarczy ułożyć je na garnku do połowy uzupełnionego wodą, umieścić w sitku warzywa, czy mięso i cieszyć się zdrowymi potrawami!


7. Tarka

Tarka w kuchni to niezbędnik bez dwóch zdań.
Bo na czym najlepiej przetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane?
A ogórki na mizerie? No a obowiązkowy ser na gorącą, aromatyczną pizze?

Tarka ze stali nierdzewnej, która posiada aż 4 różne wielkości oczek, to jedno narzędzie i wiele funkcjonalnych zastosowań - idealna dla minimalisty.

Każda ścianka tarki ma inne przeznaczenie:

  • do ścierania grubego,
  • do ścierania drobnego,
  • obustronne ostrza, które umożliwiają cięcie w plastry,
  • specjalna powierzchnia do ścierania ziemniaków.

9. Miarka

Jeśli masz dość przeliczania produktów na szklanki, kubki i łyżeczki podczas poznawania nowych przepisów, miarka przybywa z pomocą.
Miarka to niezbędnik nawet minimalisty, bo przecież jakoś musisz sobie poradzić z odmierzaniem 20 g mąki na ciasto, czy 300 ml mleka na kakao.

10. Naczynie żaroodporne/brytfanna

Jeśli nie wybierzesz patelni żeliwnej, która zastąpi Ci naczynie żaroodporne, to musisz mieć je w swojej kuchni. Naczynie żaroodporne jest prawie tak ważne jak garnek, czy patelnia, a może nawet tak ważne, jak uniwersalny nóż.
Bez naczynia żaroodpornego nie miałabyś możliwości zrobienia wielu wspaniałych smakołyków, które w zasadzie robią się same w piekarniku, a Ty możesz odpocząć na kanapie popijając czerwone wino i rozkoszując się kolejnym odcinkiem ulubionego serialu.

PORADA

Jeśli zastanawiasz się który kształt naczynia będzie dla Ciebie idealny i dywagujesz pomiędzy kwadratowym, prostokątnym, okrągłym, czy półokrągłym - wybierz prostokątny.
Jest to najbardziej uniwersalny kształt, który pomieści w sobie wiele dobrego.


11. Blender

Chyba każdy się zgodzi ze stwierdzeniem, że urządzenie wielofunkcyjne jak blender jest niezbędne w każdej kuchni.
A już szczególnie blender z wymiennymi końcówkami, dzięki któremu nie tylko zmiksujesz zupę na idealnie kremową masę, ale również zmieszasz ciasto na naleśniki.

12. Miska

Jedna, czy kilka?
Plastikowa, metalowa, a może szklana?

Miska, niby niepozorne narzędzie kuchenne, a jednak potrafi stać się niemałą zagwozdką.
Jedno jest pewne, jest potrzebna, czy do przygotowania ciasta na naleśniki, czy do podania sałatki na rodzinnym spotkaniu, przekąsek podczas wieczornego seansu ze znajomymi oraz wyeksponowania ulubionych owoców.

Naszym zdaniem jedna miska do wszystkiego, która będzie powalała pod aspektem wizualnym oraz taka, która będzie funkcjonalna, nie istnieje.

Miska do przygotowań kuchennych z plastiku to najlepsze rozwiązanie - łatwa w użytkowaniu oraz czyszczeniu, a dodatkowo bez obaw możesz zanurzyć w niej blender.

Misa bardziej reprezentatywna - sałatkowa, czy przekąskowa, na pewno będzie o wiele szersza niż miska kuchenna oraz wykonana ze szkła, metalu lub porcelany.

PORADA

Porcelanowe misy są najbardziej funkcjonalne - możesz je myć w zmywarce lub używać w mikrofali. Są bardziej eleganckie i na pewno przyciągną uwagę niejednego gościa.

To obowiązkowa lista produktów, które na pewno przydadzą Ci się planując swoją nowoczesną, minimalistyczną kuchnię.