Najlepsze przepisy na potrawy wielkanocne - wyczaruj kulinarne cuda!

przepisy wielkanocne

Święta Wielkanocne kojarzą nam się zazwyczaj z babką wielkanocną, jajkami i zajączkiem. Często jednak myśl o przygotowaniach wywołuje niepotrzebny stres i kłótnie w domu, a miejscem sporów niejednokrotnie jest… kuchnia. Aby tego uniknąć przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na Wielkanoc, które sprawią, że gotowanie i pieczenie będzie łatwiejsze niż dotychczas!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niejednokrotnie przywołuje na myśl budzącą się do życia przyrodę. Napawa optymizmem i dodaje chęci do życia. Podkreślają to również kolorowe dekoracje i kwiaty, które goszczą wtedy w naszych domach. Jednak myśl o zbliżających się świętach często wiąże się ze stresem i kłótniami, które związane są z długimi i żmudnymi przygotowaniami. W końcu przyjęło się, że trzeba wysprzątać cały dom, przygotować masę wymyślnych dań i potraw wielkanocnych. Ale nie musi tak być! Tym razem śpieszymy z pomocą. 

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na mniej lub bardziej tradycyjne potrawy wielkanocne, które nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i umiejętności rodem najlepszego szefa kuchni. Co ugotować oprócz tradycyjnego żurku wielkanocnego? Sprawdź nasze przepisy wielkanocne!

Tarta kajmakowo - czekoladowa

potrawy wielkanocne

Wśród tradycyjnych wypieków wielkanocnych prym wiedzie z pewnością mazurek. My jednak proponujemy tartę kajmakowo-czekoladową, która łączy sobie tradycyjne kruche ciasto z nowoczesną formą z modnej kawiarni. Tarta kajmakowo - czekoladowa jest prosta i szybka w przygotowaniu i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Kruche ciasto:

Składniki

  • 120 g zimnego masła

  • 220 g mąki pszennej

  • 40 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania: Masło wyjmij z lodówki i pokrój w mniejsze części. Mąkę przesiej. Połącz ze sobą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wyrabiaj ciasto do czasu, gdy będziesz mogła uformować kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 min. Następnie ciasto rozłóż równomiernie w formie do tarty. Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180°C.

Nadzienie:

Składniki: 

  • 1 szklanka masy kajmakowej

  • 1 szklanka masła orzechowego

Sposób przygotowania: Masę kajmakową i masło orzechowe dokładnie wymieszaj. Posmaruj przestudzone, kruche ciasto. 

Polewa:

Składniki: 

  • 50 ml śmietany 18%

  • 50 g czekolady mlecznej 

  • 50 g czekolady gorzkiej

  • garść orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania: Podgrzej śmietanę i dodaj połamaną w kostki czekoladę mleczną i gorzką. Mieszaj do rozpuszczenia. Polej masę kajmakową, tworząc zygzaki. Posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Do pieczenia wykorzystaj formę do tarty np. głębokie naczynie do tarty Emile Henry. Dzięki niej tarta będzie prezentować się niezwykle atrakcyjnie.

Wolisz bardziej tradycyjne przepisy wielkanocne? Świetnym rozwiązaniem będzie klasyczna babka wielkanocna!Chcesz upiec jeszcze inne ciasta na wielkanoc? Przeczytaj także Wielkanocne wypieki - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane awokado, suszonymi pomidorami i papryką

przepisy na wielkanoc

Bez czego nie może obyć się Wielkanoc? Przepisy na faszerowane jajka koniecznie muszą znaleźć się w Twojej kuchni! Jajka faszerowanie są proste w przygotowaniu, każdy je lubi, a co więcej - ładnie prezentują się na wielkanocnym stole, wyłożone na półmisku. Możesz wykorzystać np. półmisek Rosendahl, który jest niezwykle elegancki i podkreśli charakter świąt. 

Czym nafaszerować jajka wielkanocne? Tak naprawdę ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. My polecamy trochę mniej tradycyjną opcję niż jajka z majonezem - koniecznie wypróbuj jajka faszerowane awokado.

Składniki:

  • jajka (4-5 sztuk)

  • dojrzałe awokado

  • ok. 8 suszonych pomidorów

  • papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo. Aby jajka były idealne, przyda Ci się wskaźnik do gotowania jajek. Następnie je obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Awokado przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ. Skrop cytryną i dodaj do żółtek, a następnie rozgnieć i wymieszaj. Pomidory suszone i paprykę pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do masy. Dodaj czosnek i dopraw do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziej jajka. Przyozdób natką pietruszki. 

Pasztet z czerwonej fasoli

pasztet wielkanocny

Jakie jeszcze potrawy wielkanocne powinny zawitać na Twoim stole? Pasztet! To kolejna potrawa, która wiedzie prym na świątecznych stołach. My proponujemy wegetariański przepis na wielkanoc - obiecujemy, że posmakuje nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom!

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • seler korzeniowy

  • 2 jajka

  • 30 g masła

  • 3 łyżki tahini

  • łyżka bułki tartej

  • garść ziaren słonecznika

  • ½ łyżeczki soli, pieprzu i pieprzu ziołowego

  • szczypta kminu rzymskiego

  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania: Obierz cebulę, pietruszkę, selera, czosnek i marchewkę. Pokrój warzywa w drobną kostkę i podsmaż na maśle ze szczyptą soli przez około 5 minut. Jajka, fasolę, tahini i podsmażone warzywa zblenduj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj bułkę tartą, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Masę przelej do foremki, posyp ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz około godziny. 

 

Schab pieczony nadziewany szpinakiem i serem feta

schab pieczony na wielkanoc

Schaby i szynki to potrawy na wielkanoc, które zazwyczaj goszczą na stole podczas wielkanocnego obiadu. W tym przypadku również możesz połączyć tradycję z nowoczesnością. Jeśli więc znudził Ci się zwykły schab w marynacie postaw na schab nadziewany szpinakiem i serem feta. To świetna propozycja na wielkanocny stół, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki

  • 1-1,5 kg schabu 

  • szpinak (najlepiej mrożony w liściach)

  • 100 g sera feta

  • 3 ząbki czosnku

  • kilka pomidorów suszonych (opcjonalnie)

  • 3 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Schab natnij przez środek. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony drobno czosnek i szpinak. Smaż do momentu aż liście zmiękną. Dodaj ser feta. Jeśli chcesz to dodaj również pokrojone w kawałki suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem (ostrożnie z solą - ser feta jest słony). 

Nacięty schab nafaszeruj przygotowanym szpinakiem. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym np. naczyniu żaroodpornym np. naczyniu żaroodpornym Rosendahl i posmaruj olejem. 

Piecz schab przez 20 minut w temperaturze  200°C, a następnie zmniejsz temperaturę i piecz około godziny w temperaturze 180°C lub 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika, okryj folią aluminiową i pozostaw na 15 minut, aby mięso wchłonęło soki.

Sałatka warzywna z kurczakiem

Gdy słyszysz hasło “domowe potrawy wielkanocne” na myśl przychodzi Ci sałatka jarzynowa? Słusznie. To jedna z najpopularniejszych sałatek w polskich domach, zarówno podczas Wielkanocy, jak i świąt Bożego Narodzenia. Przepis na nią zapewne znasz, dlatego my proponujemy sałatkę warzywną z kurczakiem. Jest tak samo pyszna, jak świąteczny klasyk, więc z pewnością się nie zawiedziesz, a wykonasz ją w mniej niż pół godziny!

Składniki:

  • pierś z kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • łyżka oleju

  • kukurydza w puszce

  • groszek zielony (może być z puszki, ale polecamy też ten mrożony)

  • papryka czerwona

  • kilka pieczarek marynowanych

  • łyżeczka musztardy

  • 3 łyżki majonezu

  • ząbek czosnku

  • natka pietruszki (pęczek)

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą i smaż na oleju na złoty kolor. Pozostaw do wystygnięcia. Paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Przygotuj dressing. Zmieszaj majonez z musztardą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W misce połącz kukurydzę, groszek, paprykę, kurczaka i pieczarki. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Przepisy wielkanocne - uczta gotowa!

To, jakie potrawy wielkanocne pojawią się na Twoim stole, zależy tylko od Ciebie! Nie musisz spędzać tygodnia w kuchni przygotowując czasochłonne i skomplikowane potrawy. Postaw na szybkie i proste przepisy na Wielkanoc, które nawiązują do tradycji, ale jednocześnie wnoszą trochę świeżego powiewu!