Pizza & pasta - czyli bestsellery włoskiej kuchni


spaghetti

Spaghetti bolognese

Spaghetti to nazwa długiego, cienkiego makaronu wykorzystywanego często w kuchni włoskiej - jednak określenie to odnosi się także do dań z niego stworzonych. Spaghetti bolognese to jedno z najsłynniejszych dań z Półwyspu Apenińskiego. Oprócz makaronu, składa się na nie mięsny sos boloński, który tradycyjnie zawiera wiele rodzajów warzyw - a nie jak powszechnie się uważa, same pomidory. To co łatwe i znane, musi być nudne? Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • makaron spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarte warzywa (2 marchewki i seler naciowy)
  • 300g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 30g parmezanu
  • zioła i przyprawy (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (zapobiegnie sklejaniu się).
Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek (lepszy smak uzyskasz dzięki pokrojeniu go w plastry, a nie przeciśnięciu przez praskę). Po chwili dodaj także starte na tarce warzywa.

Gdy cebula się zarumieni, dodaj mięso. Podczas smażenia rozdrabniaj je widelcem na małe kawałki.
Do podsmażonego mięsa dodaj zioła oraz passatę pomidorową lub zblendowane pomidory w puszce.

Jeśli chcesz, by bazą Twojego sosu były świeże pomidory, musisz zostawić patelnię na ogniu trochę dłużej, aż woda odparuje.
Gotuj całość przynajmniej 30 minut, aż sos zrobi się gęsty i aromatyczny.
Danie podawaj w głębokich talerzach, posypane startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.


ravioli

Ravioli

Ravioli to drobne kwadratowe pierożki o ząbkowanych brzegach, wypełnione nadzieniem - zazwyczaj na słono, jednak ta potrawa kuchni włoskiej zachęca do kreatywności. Farsz można stworzyć dosłownie ze wszystkiego - mięsa, grzybów, szpinaku, a nawet owoców. Dzisiaj przedstawiamy niebanalny i nowoczesny przepis na tradycyjne włoskie danie - ravioli na słodko z farszem dyniowo-serowym!

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej (jeśli chcesz, by ciasto było czekoladowe, zamiast 50g mąki dodaj kakao)
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • oliwa z oliwek
  • odrobina ciepłej wody

Farsz:

  • 100g twarogu
  • 200g puree z dyni
  • cukier
  • masło
  • przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa)

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, we wgłębienie wbij jajka i żółtka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę oliwy z oliwek. Zagniataj mokrymi dłońmi dopóki ciasto nie będzie gładkie. Dla ułatwienia możesz co jakiś czas dodać łyżkę ciepłej wody.

Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie wymieszaj ze sobą ser biały i puree z dyni, dodając przyprawy korzenne i odrobinę cukru do smaku.

Ciasto podziel na 4 części. Wałkiem  do ciasta rozwałkuj na cienką warstwę na posypanej mąką stolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu.
Farsz nakładaj łyżeczką, pomiędzy porcjami w kształcie małych kuleczek zachowaj 3 cm odległości.

Przykryj całość drugą warstwą ciasta, równie cienko rozwałkowaną i dociśnij przestrzenie pomiędzy porcjami nadzienia.
Wytnij kwadratowe pierożki nożykiem (dla pewności sklej wtedy brzegi widelcem) lub formą do ravioli.
Gotuj 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.

Podawaj polane masłem, udekorowane świeżymi listkami mięty.

pizza

Pizza

Pizza to emblemat kuchni włoskiej. Jednak jej mięsne i tłuste odmiany, takie jak pizza farmerska czy kebab, powstały w USA. Tradycyjna pizza to prosty placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego, ziół i sera. Wersja bazowa szybko podbiła cały świat, a kreatywność kucharzy nie zna granic - na pizzy można położyć wszystkie składniki, jakie wpisują się w nasz gust.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia rozczynu drożdży. Pokrusz je w niedużym garnuszku, zasyp cukrem, a następnie zalej letnią wodą. Uważaj na temperaturę! Jeśli będzie zbyt wysoka, ciasto nie urośnie. Dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum pół godziny.

Mąkę przesiej za pomocą sitka, dodaj rozczyn i zagnieć ciasto.
Z gładkiego ciasta uformuj kulkę, wstaw do miski i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od tego, ile chcemy mieć pizz. Formujemy spody, pamiętając o zawinięciu boków, by sos nie wypływał.

Smarujemy placki sosem, a następnie nakładamy dowolne składniki.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 stopni.


Celowo nie sugerujemy składników, które powinny znaleźć się na pizzy. Daj się ponieść wyobraźni! Może sos żurawinowy, oscypek albo brzoskwinie? Baw się w kuchni i stwórz własny przepis na to kultowe włoskie danie.


lasagne

Lasagne

Lasagne to danie, które swoją historię zaczęło jeszcze na stołach starożytnych Rzymian. Tradycyjnie wyróżnia się dwa rodzaje lasagne - bolońską i napoli. Jak sama nazwa wskazuje, pierwsza wersja ma dużo wspólnego ze spaghetti bolognese. W obu daniach wykorzystuje się ten sam sos mięsny. Wersja napoli jest natomiast idealna dla wegetarian - w sosie nie znajdziemy nic oprócz pomidorów i ziół. My przedstawiamy jednak sposób na nowoczesną wariację na temat lasagne - z łososiem!

Składniki:

  • makaron do lasagne
  • 400g plastrów łososia (może być świeży lub wędzony)
  • 1 brokuł średniej wielkości
  • śmietana 18%
  • ser żółty
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, świeży koperek)

składniki na sos beszamelowy (4 łyżki mąki pszennej, 70g masła, 1,5 szklanki mleka, duże jajko i przyprawy)

Przygotowanie:

Brokuła umyj, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie odcedź cedzakiem.
Koperek posiekaj, dodaj do szklanki śmietany, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj ciepłe mleko porcjami i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Po ściągnięciu rondelka z gazu, dodaj przyprawy do smaku oraz jedno jajko.
Świeżego łososia umyj pod zimną wodą i rozdziel na mniejsze kawałki. Pomoże Ci w tym nóż do łososia.

Teraz czas na układanie warstw. Dno naczynia polej odrobiną oliwy, wyłóż je makaronowymi płatami i polej beszamelem. Dodaj warstwę łososia, ostudzonych brokułów, polej sosem koperkowo-śmietanowym. Następnie znowu wyłóż makaron, dodaj beszamel, łososia, brokuły, sos koperkowy.

Warstwy układaj, dopóki nie zabraknie składników. Na samej górze powinien znajdować się makaron posypany startym serem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, dopóki makaron nie zmięknie (około 30 minut).

Buon appetito!