Noże kuchenne o ostrzach z ceramiki? Brzmi jak dobry dowcip. Przynajmniej do czasu, gdy po raz pierwszy ich użyjesz. Wtedy przekonasz się, że to wszystko prawda.
Noże ceramiczne są o wiele lżejsze, niż ich stalowi bracia. Dzięki temu Twoja dłoń nie męczy się nawet podczas długiego przygotowywania potraw. Zachwycisz się również ich ostrością. Nie ważne, czy kroisz mięso, ser, czy warzywa, zawsze będziesz miał wrażenie, że zatapiasz ostrze w ciepłym maśle.Zaletą noży ceramicznych jest chemicznie obojętne ostrze. Co to oznacza? Jako przykładem posłużę się jabłkiem. Gdy przekroisz je zwykłym stalowym nożem i odstawisz na chwilę, zauważysz, że jasny miąższ ciemnieje. Dzieje się tak dlatego, że kontakt soku z owocu ze stalowym ostrzem przyspiesza reakcję utleniania. Dodatkowo jony metalu przechodzą na jabłko nadają mu nieprzyjemny, metaliczny posmak. W wypadku noży ceramicznych taka sytuacja nie ma miejsca. Obojętne chemicznie ostrze nie wchodzi w żadne reakcje z krojonymi produktami. Wszystkie warzywa i owoce zachowują swój naturalny kolor, smak i wartości odżywcze.
Noże ceramiczne są istniejącym dowodem na to, że porcelana może kroić lepiej niż stal. Również wyglądem przełamują kuchenne stereotypy. Ich ostrza są mlecznobiałe (czasem spotykane są również modele z grafitowymi, lub czarnymi ostrzami), skutecznie odznaczają się na tle jednakowych metalowo-szarych noży ze stali.Ceramiczne noże nie wymagają tak częstego ostrzenia, jak stalowe. Jednakże ich właściwości tnące mogą się znacznie pogorszyć podczas nieuważnego użytkowania. Podczas pracy z tego typu ostrzem pamiętaj, żeby nie kroić nimi twardych i zamrożonych produktów. Nóż tępi się również o wiele szybciej na deskach do krojenia wykonanych z kamienia, ceramiki i szkła. Dlatego zaopatrz się w plastikowe, lub drewniane.
Masz już nóż ceramiczny? Nie wkładaj go do zmywarki! Gorące powietrze, detergenty i długie przebywanie w wodzie sprawi, że ostrze stępi się szybciej, niż myślisz. Żeby umyć ceramiczne ostrze przepłucz je ciepłą wodą i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.
Pamiętaj, że choć trzymasz w dłoni pełnoprawny nóż, nadal jest on zrobiony z ceramiki. To znaczy, że wszelkie uderzania o twarde powierzchnie i wyginanie ostrza w najlepszym wypadku spowodują powstanie pęknięć na jego powierzchni. W najgorszym pozostaniesz z rękojeścią zakończoną kawałkiem potłuczonej porcelany.
Podsumowując:
- Nie myj noża w zmywarce
- Używaj go tylko do krojenia na drewnianych i plastikowych deskach
- Nie uderzaj ostrzem w twarde przedmioty
- Nie krój nożem ceramicznym zamrożonych i twardych produktów oraz kości
Stosując się do powyższych czterech zasad użytkowania sprawisz, że Twój ceramiczny nóż pozostanie z Tobą przez długie lata służąc pomocą za każdym razem, gdy będziesz go potrzebować.