Potrawy, które wzmocnią Twoją odporność - top 5 jesiennych przepisów

Jesień, choć zdarza się złota i słoneczna, wita zawsze obniżeniem temperatury. Niestety, najczęściej pojawia się także obniżenie odporności, a co za tym idzie - przeziębienia i grypy. W tym roku szczególnie ważne jest zadbanie o odporność, gdyż rok 2020 stawia przed całym światem nowe wyzwania. Warto regularnie uzupełniać suplementy, te niezbędne zabierzesz ze sobą w wygodnych pudełkach na tabletki, lub postawić na wartościową dietę. Z tego względu przedstawiamy przepisy, w których zostały uwzględnione składniki o całym arsenale minerałów i witamin korzystnych dla organizmu i wzmacniających odporność. Chcesz dowiedzieć się, jak gotować zdrowo i smacznie? Koniecznie przeczytaj!

Pieczony łosoś

Łosoś pieczony ze szparagami (selen)

Selen to pierwiastek występujący w organizmie, który bywa bardzo kapryśny. Trudno zachować jego naturalną równowagę, a jego nadmiar jest szkodliwy nawet bardziej niż niedobór, dlatego warto sięgać po produkty zawierające selen naturalnie, a nie po sztuczne zamienniki i suplementy diety. Selen, poprzez występowanie w składzie enzymu broniącego błony komórkowe i ciałka czerwone, pełni dwie główne role. Wspomaga układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także jest znakomitym antyoksydantem i redukuje destrukcyjne działanie wolnych rodników. Dieta bogata w selen zapewnia więc zdrowie i młodość. Dużą zawartość selenu znajdziesz m.in. w łososiu.

Składniki:

  • 2 filety z łososia

  • pęczek szparagów (400g)

  • cytryna

  • natka pietruszki

  • koperek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 50g masła

  • łyżka masła klarowanego

  • sól, rozmaryn, pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj łososia - natrzyj go solą, pieprzem, rozmarynem i obłóż czterema plasterkami cytryny. Odłóż na minimum godzinę do lodówki. Przygotuj masło czosnkowe. Obierz 2 ząbki czosnku, zetrzyj lub przeciśnij przez praskę do czosnku i wymieszaj z 50 g miękkiego masła. Dodaj sól, pieprz, łyżkę posiekanego koperku i natki pietruszki. Aby nie utracić aromatu wykorzystaj wygodny siekacz do ziół. Nagrzej piekarnik na 170 stopni i piecz łososia przez pół godziny. Możesz przyrządzić go również na tacy grillowej.
Szparagi pozbaw twardych końcówek za pomocą obieraczki do szparagów. Smaż na patelni grillowej i na maśle klarowanym z dodatkiem startego ząbka czosnku i odrobiny soli. Szparagi i łososia wyłóż na owalny talerz do serwowania, rybę polej roztopionym masłem czosnkowym. Smacznego!

Koktajl imbirowy

Koktajl imbirowy (witamina C)

Czy jest witamina lub minerał, który kojarzy się z odpornością bardziej, niż witamina C? Odnaleźć ją można oczywiście w cytrusach, które robią się popularne w sklepach wraz z obniżeniem temperatur na zewnątrz. Dodatkowo, witamina C działa korzystnie także w kwestii urody - pozwala pozbyć się pękających naczynek i zaczerwienień. Także w sezonie jesienno zimowym powitaj w swojej kuchni witaminę C i koktajl imbirowy!

Składniki:

  • świeży ananas (około 200g)
  • pomarańcza
  • jabłko
  • imbir świeży (około 3 cm)
  • pęczek natki pietruszki


Przygotowanie:

Pomarańczę i ananasa obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę blenderem kielichowym. Podawaj z plasterkami pomarańczy do dekoracji. Koktajl możesz serwować w wysokiej szklance lub delektować się nim dłużej w kubku termicznym, dzięki temu masz pewność, że zachowa on odpowiednią temperaturę.

Krewetki smażona na maśle

Krewetki na maśle z czosnkiem i chilli (żelazo)

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego działania organizmu, gdyż umożliwia transport tlenu w cząsteczkach do poszczególnych partii ciała, jak mięśnie czy organy. Sam ludzki organizm nie potrafi wytworzyć żelaza, dlatego należy dbać o jego zawartość w przyjmowanych posiłkach. Żelazo również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga chronić przed infekcjami, a także podtrzymuje odpowiednie funkcje układu nerwowego. W sezonie jesienno-zimowym warto więc uzupełniać niedobory żelaza, dla zdrowia i dobrego humoru. A dużą zawartość tego minerału znajdziesz chociażby w krewetkach.

Składniki:

  • 250g świeżych lub mrożonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Krewetki obierz z pancerzyków i oczyść - zrób nacięcie wzdłuż tułowia i usuń czarne jelita. Z pomoca przyjdzie Ci wieloelementowy zestaw noży.
W woku lub na średniej wielkości patelni podgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Aby uzyskać wyjątkowy aromat, użyj rozdrabniacza do papryczek. Wrzuć krewetki i smaż na pełnym ogniu przez minutę.
Wlej białe wino i pozwól mu odparować. Wtedy obróć krewetki na drugą stronę i zmniejsz ogień. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj oliwę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soli. Podawaj wraz z kawałeczkami cytryny.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z kurkumą (witamina A)

Na pewno słyszałaś o witaminie A pod innymi nazwami, jednak nie miałaś pojęcia, że jest to sama substancja. Witamina A pochodzenia zwierzęcego to retinol, natomiast z roślin - beta-karoten. Obie nazwy często pojawiają się w składzie naturalnych kosmetyków, gdyż witamina A odpowiada za równowagę skóry, jest korzystna w leczeniu łuszczycy i egzemy, a także trądziku. Oprócz tego, witamina A wzmacnia odporność organizmu. Dlatego jeśli chcesz być zdrowa, jedz zupę dyniową z kurkumą!

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni, pokrojonej w kostkę
  • 4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • starty świeży imbir (2 cm)
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka


Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę nożem o długim ostrzu. W dużym garnku żeliwnym roztop masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kostki dyni i ziemniaków, dodaj imbir, kurkumę, odrobinę soli, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem aż do zagotowania, następnie kolejne 10 minut na mniejszym ogniu. Dodaj pomidory z puszki i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli jesteś fanką ostrych smaków, możesz dodać także odrobinę chilli.

Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki (cynk)

Cynk pełni tak wiele różnorodnych funkcji w organizmie, że trudno jest je wymienić. Głównie jednak pomaga regenerować tkanki, a także wpływa na skuteczne przyswajanie witamin. Z tego względu jest mocno związany z układem odpornoświoym, który wspiera i chroni. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, dlatego skutecznie zwalcza wszelkie infekcje. Dodatkowo, tak jak selen, również ma wpływ na poprawę urody. Cynk odpowiada jednak za zdrowe włosy i paznokcie, czyli atrybuty kobiecości. Bardzo bogatym w cynk składnikiem jest wątróbka.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki (w zależności od upodobań, może być indycza lub inna)
  • 2 jajka
  • 100 g słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki chilli i gałki muszkatołowej, łyżeczka tymianku i cząbru, pieprz i sól
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • masło


Przygotowanie:

Wątróbkę opłucz, pokrój na mniejsze kawałeczki nożem do mięsa. Na dużej patelni rozgrzej masło, podsmaż wątróbkę na dużym ogniu. Wystarczy około 5 minut, pamiętaj tylko, by podsmażyć ją z obu stron. Odstaw do ostygnięcia.
Słoninę i wątróbkę przeciśnij przez maszynkę do mięsa, do mięsnej masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do masy dodaj przyprawy, wymieszaj, przełóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia. Do piekarnika wstaw brytfankę z wodą, a do niej kwadratową formę do pieczenia. Dzięki temu Twój pasztet nie będzie suchy. Piecz około 45 minut.