Wszystko co możesz przyrządzić ze śliwek

Śliwki

Jaki gatunek śliwki jest najlepszy do przyrządzenia aromatycznych powideł, a jaki idealny do mięsa podczas świątecznego obiadu?
Czy nalewka z mirabelki będzie smakowała lepiej niż z renklod?
Poznaj najlepsze przepisy z wykorzystaniem różnych gatunków śliwek, które możesz przyrządzić w łatwy i przyjemny sposób!

Korzystnie wpływa na pracę jelit, poprawia nasze samopoczucie oraz nastrój, pobudza pracę nerek i spowalnia starzenie się skóry. Wiecie o czym mowa?
Tak! To śliwka!

Śliwy, należą do najczęściej uprawianych drzew owocowych w ogrodach.
Ich smaczne owoce spożywa się głównie na surowo. Ale nie tylko!

1. Węgierka na słodko

Śliwki węgierki

Śliwka domowa, czyli węgierka to jeden z najbardziej popularnych gatunków śliwek w Polsce.
Owoce są bardzo sycące, dzięki zawartości błonnika oraz licznych kwasów organicznych i witamin z grupy B.  
Przede wszystkim korzystnie wpływają na układ trawienny oraz regulują pracę przewodu pokarmowego.

Węgierka, to odmiana śliwki, z której możemy zrobić praktycznie wszystko, od dżemów i kompotów, po nalewki oraz ciasta.
Ale czy wiesz do czego najlepiej wykorzystać węgierki?
Idealnie nadają się jako główny składnik smakowitych powideł, dżemów oraz co ciekawe, zamarynowane w occie.

Ale jak przygotować idealne powidła, które będą smacznym dodatkiem do kanapki podczas długich jesiennych wieczorów?

Powidła śliwkowe

Od idealnych powideł dzielą Cię tylko 4 składniki i odrobina czasu spędzona w kuchni!
 

    1. Śliwki węgierki (około 1 kg) umyj wydryluj drylownicą do śliwek, grubo posiekaj i wrzuć do rondla,
    2. Dodaj do nich pół szklanki cukru, pół szklanki wody i jedną laskę cynamonu dla ciekawego smaku.
    3. Całość gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, cały czas mieszając.    

 
W przygotowaniu powideł chodzi głównie o to, by odparować jak najwięcej wody, a nie o długotrwałe smażenie owoców, które w efekcie przybierają brzydki ciemnobrązowy kolor.
 
Lepki miąższ śliwki przy styczności z dużą temperaturą może przywierać do rondla. Im powidła stają się gęstsze, tym częściej należy je mieszać. Gotuj powidła przez około 45-60 minut.
 
Teraz już powinno pójść z górki.
 
Wyjmij laskę cynamonu, a same powidła odstaw do ostudzenia.
Po chwili przelej zawartość do słoików na powidła, zakręć i włóż na 15 min do garnka z gotującą się wodą.
 
I tyle! Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Śliwki w occie

Słyszeliście o pysznych węgierkach w occie?

Będą świetnym dodatkiem do świątecznych, mięsnych pieczeni oraz chrupiącą przekąską!

Sprawdzony, domowy przepis nie zawiera wielu składników, ani nie pochłania dużo czasu na jego przygotowanie.

    1. 1 kg węgierek wydryluj, ale nie przekrawaj na pół - śliwki najlepiej wyglądają w całości -
    2. Przełóż do dużego garnka.
    3. W drugim garnku zrób zalewę: zagotuj 0,5 l octu, 0,5 l wody, 2 szklanki cukru, kilka goździków i laskę cynamonu.
    4. Wrzącą zalewę wlej do garnka w którym znajdują się śliwki i przykryj pokrywką.

 
Na tym etapie możesz na chwilę odsapnąć i obejrzeć swój ulubiony serial.
 
Zalewę mieszamy co kilka godzin.
Po 24 godzinach śliwki należy porządnie odcedzić - najlepiej przesypać je na sitko, a sam ocet wlać do słoika i pasteryzować.

Można go w przyszłości wykorzystać jako składnik rozmaitych sosów, pieczeni i sałatek.
Same śliwki po odcedzeniu przesyp do słoika i zasyp dwoma łyżkami cukru, a następnie zakręć i zostaw na półce - śliwki poradzą sobie same, nie musisz wekować ani pasteryzować słoików.

Kto nie zna węgierki w czekoladzie?

Śliwki w czekoladzie

Chyba nie ma takiej osoby w naszym kraju!
Jest to jedna z najsłynniejszych słodkich przekąsek z owocem w roli głównej.
Może zastanawiałaś się kiedyś jak przyrządzić domowe śliwki w czekoladzie?
Do tego będzie Ci potrzebny zestaw do fondue, śliwki węgierki i.. czekolada, najlepiej mleczna bez dodatków :)  

Pod fondue podpalamy świeczkę, tak aby czekolada w środku była cały czas płynna.
Widelczykami zanurzamy w czekoladzie wydrylowaną śliwkę i odkładamy na stojak do chłodzenia - do zgęstnienia czekolady. Dla miłośników gorącej czekolady polecamy śliwkę zjeść od razu :)

Zobacz co Ci się przyda do przygotowania smakołyków ze śliwek węgierek!

2. Jak renkloda w kompot!

Śliwki renklody

Kompot, to smak dzieciństwa, któremu nikt się nie oprze! Nie dość, że smakuje wybornie, to jest bardzo prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowy!
 
Wysoka zawartość witamin oraz przeciwutleniaczy w renklodach sprawia, że skóra się wygładza, nabiera kolorytu i apetycznego wyglądu. Zawartość antyoksydantów opóźnia proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.
Czy to nie brzmi dobrze?
Bez zastanowienia biegniemy do sklepu lub własnego ogródka po renklody i przygotowujemy przepyszny kompot na zimę!

Z 1 kg śliwek przygotujesz aż 8 średnich słoików słodkiego nektaru, który będzie wybawieniem podczas zimowego obiadu.
 

    1. Śliwki należy umyć i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką oraz wsypać do słoika - 8 śliwek w jednym słoiku w zupełności wystarczy.
    2. Do każdego słoika, dla smaku dodajemy pół laski cynamonu, lub parę goździków.
    3. Do słoików należy wsypać po 3-4 łyżki cukru i całość zalać wodą, najlepiej do ¾ wysokości.
    4. Całość zakręcić, zapasteryzować i teraz już tylko czekać do zimy :)

Owocowe ciasto z renklody

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ucierane jest zapewne jednym z najprostszych w przygotowaniu, idealnym na letnie popołudnia.
Można jeść je na ciepło - prosto z piekarnika lub na zimno z lodami - najlepiej smakuje z waniliowymi :)
 
Do przygotowania tego delikatnego ciasta będzie Ci potrzebne dokładnie 6 składników:

  • 700 g renklod,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

    1. Nagrzej piekarnik do 180 C
    2. Formę do ciasta wysmaruj masłem z każdej strony.
    3. Mikserem ucieraj masło wraz z cukrem pudrem na gładką masę.
    4. Dodaj powoli po jednym jajku
    5. Jednocześnie dodawaj po kilka łyżek mąski zmieszanej z proszkiem do pieczenia
    6. Ciasto przełóż do formy, a na samej górze porozkładaj połówki śliwek - rozcięciem do góry.
    7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.

 Delektuj się przepysznym smakiem delikatnego ciasta z dodatkiem renklod.

3.  Procentowa mirabelka

Śliwki mirabelki

Mirabelka, to ostatnio coraz częściej wybierane drzewo owocowe zarówno do ogrodów, jak i sadów.
Nic dziwnego, w końcu jest jedną z bardziej aromatycznych i słodszych śliwek.
 
Nalewka z mirabelek wbrew pozorom ma dużo korzystnych właściwości.
Posiada duże ilości witamin z grupy A i B oraz sporę ilości witaminy C, która jest bardzo potrzebna dla naszego organizmu w chłodne, jesienne wieczory.
Nalewka ma również dobry wpływ na pracę jelit oraz usuwa toksyczny cholesterol.
Przy tylu plusach ciężko się nie skusić na przyrządzenie leczniczej i pysznej nalewki z żółtych mirabelek.

Nalewki mogą być przygotowane według różnych przepisów. My przygotowaliśmy jedną ze słodszych i bardziej aromatycznych wersji.

    1. Na samym początku jak wszystkie śliwki, mirabelki należy wydrylować, najlepiej przy pomocy drylownicy do śliwek.     2. Na 1 kg mirabelek najlepiej zużyć 250 g cukru - w słodszej wersji. Dla smakoszy mniej słodkiego alkoholu 100 g w zupełności wystarczy.
    3. Wydrylowane mirabelki należy wrzucić do słoja lub gąsiorka i zasypać cukrem.
    4. Tak przygotowane należy odstawić na tydzień w słoneczne miejsce, pamiętając, by co jakiś czas wstrząsnąć miksturą.
    5. Po tygodniu należy zalać śliwki zmieszanym z wodą spirytusem - na pół litra spirytusu należu zużyć 1 sklankę wody.
    6. Odstawić na kolejny tydzień.

Po tym czasie cały alkohol należy zmieszać z 1 szklanką płynnego miodu, przelać do buteleczek i odstawić na 3-4 miesiące.

Dla entuzjastów nieco słabszego alkoholu polecamy mirabelkowe wino.
Wino śliwkowe stanowi bardzo dobrą odmianę dla tych popularnych, wytwarzanych z winogron. Jest bardzo aromatyczne i ma wyraźnie zaznaczoną śliwkową nutę. Przyjemny smak zarówno dla wielbicieli, jak i dla amatorów, którzy lubią skosztować odrobinę wina do kolacji.

Wino ze śliwek

    1. Do przygotowania 14% wina deserowego potrzebujesz 8 kg mirabelek bez pestek, najlepiej je zmiażdżyć tak, aby wypuściły jak najwięcej soku.
    2. Mirabelki w gąsiorze zalej niewielką ilością wrzątku, około 0,5 l i zasyp 1 kg cukru.
    3. Po około 2 dniach dodajemy przyrządzoną wcześniej matkę drożdżową.

Matkę drożdżową należy przygotować 2 dni przed rozpoczęciem pracy z winem.
W celu jej przygotowania, do słoika należy nalać około 200 ml soku ze świeżych śliwek i dosłodzić 1 łyżką cukru.

     4. Do roztworu dosyp szczyptę pożywki i susz drożdżowy.
     5. Całość przykryj gazą lub papierowym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na dwa dni. 
 
Całe wino wraz z matką drożdżową od czasu do czasu należy przemieszać i odstawić do fermentowania na około 2 dni.
 
Po tym czasie całość przelej do balona i zalej 4 litrami wody, a po 7 dniach wsypać kolejny kilogram cukru.
Wino należy pozostawić do fermentacji na około 7 tygodni, po tym czasie najlepiej ściągnąć osad z wierzchu i zostawić do wyklarowania na pół roku.