Sprytna kuchnia - tricki, które sprawią, że Twoje wypieki będą jak z cukierni

tort

Kochasz piec, jednak Twoje wypieki nie zawsze wyglądają tak, jakbyś chciała? Często okazuje się, że ciasto to zakalec, a po kilku godzinach jest za twarde do spożycia? A może Twoja kuchnia po gotowaniu i pieczeniu wygląda jakby przeszło przez nią tornado? W tym artykule przedstawiamy sprytne sposoby na to, żeby pieczenie ciast było przyjemnością, a wypieki smakowały lepiej niż z cukierni!

Składniki, a zwłaszcza te od kur

Zacznijmy od początku...
...a więc od składników. Po pierwsze, najważniejszą i podstawową rzeczą jest to, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Jeśli wymieszasz ze sobą składniki o znaczącej różnicy temperatur, prawdopodobnie wyciągniesz z piekarnika zbitego zakalca, który nie będzie zachwycać ani smakiem, ani wyglądem. Z tego względu zaplanuj swoje wypieki przynajmniej 2 godziny przed - tyle zajmuje składnikom z lodówki przyjęcie temperatury pokojowej.

  • Świeże jajka

Nigdy nie wiesz, czy kupione jajka nadają się jeszcze do spożycia, a nie chcesz ryzykować w cieście cuchnącej niespodzianki? Jest na to sposób! Wystarczy, że przeprowadzisz “test pływalności”. Jajka wkładasz do naczynia z wodą i obserwujesz - jeśli leżą poziomo na dnie, są bardzo świeże; te, które odchylają się w jedną stronę mają już zapewne kilka tygodni, jednak wciąż nadają się do spożycia. Pod żadnym pozorem nie jedz tych, które wypłynęły na powierzchnię. Im więcej powietrza wewnątrz skorupki, tym starsze jajko.

  • Piana perfekcyjna

Aby uzyskać pianę o maksymalnej objętości, ubijaj ją z białek w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby dokładnie oddzielić żółtka, przyda się do tego separator do jajek. Co ciekawe, wbrew popularnej opinii, do białek nie powinno dodawać się szczypty soli. By była ona trwała i szybko nie opadała, po ubiciu ręcznie lub przy użyciu miksera powinno dodać się do nich element o kwaśnym PH - jak kwasek cytrynowy albo odrobina octu.

beza owocowa

Perfekcyjne ciasto bez problemów

  • Jak nie nabrudzić?

Miksowanie zawsze jest problematyczne - nawet jeśli miska jest dość wysoka, zdarza się pochlapać kuchnię lub nawet siebie samego. Aby temu zapobiec, oprócz noszenia praktycznego fartuszka, wykorzystaj papierowe talerzyki. Wystarczy naciąć w nich otwory w miejscu na łopatki miksera i założyć przed użyciem. Działa trochę jak błotnik - wszelkie chlapiące masy zostaną zatrzymane na wewnętrznej stronie, a Ty i Twoja kuchnia będziecie czyste.

  • Ciasto bez skazy

Podczas miksowania wtłaczasz w ciasto dużo powietrza, które podczas pieczenia ulatnia się i uwydatnia w postaci pęcherzyków. O ile zazwyczaj nie jest to problem - po prostu wygląda nieestetycznie - to jeśli nasz wypiek ma być blatem do tortu lub częścią większej całości, wybrakowane miejsca mogą znacznie utrudnić jego krojenie. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że foremkę z ciastem upuścisz z niewielkiej wysokości (ok. 40cm) na płaską powierzchnię, np. blat. Nie tylko pozbędziesz się nadmiaru powietrza, ale również wyrównasz ciasto w prostokątnej formie do wypieków lub innym dowolnym kształcie - dzięki temu wyjdzie perfekcyjne.

Babeczki

  • Bez spalenizny

Każdemu czasem zdarzy się przez nieuwagę przypalić babeczki lub ciasto. Jak sobie z tym poradzić? Jeśli spieczone są boki lub spód naszego wypieku, wystarczy na tarce z niewielkimi oczkami zetrzeć czarne fragmenty. Po smaku spalenizny nie powinien zostać ślad, a jeśli dodatkowo udekorujesz ciasto czekoladą, nikt nawet nie zauważy drobnego wypadku przy Twojej cukierniczej pracy.

  • Wilgotne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że podczas obróbki termicznej łatwo przegapić moment, w którym jest gotowe i wyciągnąć je suche i spieczone. Jak tego uniknąć? W piekarniku umieść małe naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Wilgotne powietrze podczas pieczenia powinno utrzymać naturalną wilgoć ciasta, a efekty na pewno będą zachwycać!

tarta owocowa

Dekorowanie i krojenie

  • Nić dentystyczna nie tylko w łazience

Idealne przekrojenie biszkopta na blaty tortowe bywa nie lada wyzwaniem! Zamiast męczyć się z nożami, okruszkami i nierównościami, wypróbuj patent z nicią dentystyczną. Wystarczy, że zrobisz delikatne orientacyjne nacięcie w miejscu, gdzie normalnie cięłabyś nożem, a następnie zaczniesz poruszać w tym miejscu nicią dentystyczną trzymaną napiętą w dwóch dłoniach. Wierzch wyjdzie bardziej równy, a przy okazji zaoszczędzisz sporo czasu!

  • Mniejsze zdobienia

Bardziej precyzyjne, małe zdobienia, np. na świątecznych pierniczkach, często nie są możliwe do wykonania przy pomocy rękawa do dekorowania. Niektórzy próbują sobie radzić, maczając wykałaczki w lukrze i rysując nimi wzory na wypiekach, jednak ta technika nie jest zbyt efektywna - prędzej pobrudzisz całą kuchnię, niż osiągniesz satysfakcjonujący efekt. Lepiej wykorzystaj… strzykawkę! Zadziała jak mini rękaw cukierniczy, dzięki któremu wykonasz nawet najmniejsze zdobienia precyzyjnie.

  • Galaretki zamiast barwników

Chcesz udekorować swoje wypieki kolorowym lukrem, jednak nie masz pod ręką barwników spożywczych? Wykorzystaj galaretki! W zależności od smaku, możesz uzyskać całe zestawienie tęczowych, pastelowych kolorów.

  • Jabłko z ciasteczkami

Twoje ciasteczka szybko wysychają i nie smakują tak dobrze, jak na początku? Wystarczy, że umieścisz je w pojemniku na ciastka razem z ćwiartką jabłka - będzie ona stopniowo oddawać wilgoć, którą absorbować będą Twoje wypieki. Dzięki temu pozostaną świeże i miękkie na dłużej. Nie poczujesz nawet różnicy w smaku!