Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki z Czerwoną Maszyną


Jeśli lubisz tradycyjne ciasta ale w tym roku chciałabyś trochę zaszaleć i przygotować coś co zaskoczy Twoich bliskich, to mamy coś specjalnie dla Ciebie.
Poniżej przedstawiamy 2 alternatywne przepisy na tradycyjne ciasta, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.
Ich kubki smakowe nie będą mogły zapomnieć tego smaku przez długi czas.
A może nawet do kolejnych świąt :)

Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznych wieczorów bez kawałka pysznego, pachnącego ciasta, ale co, gdyby w tym roku upiec dla naszej rodziny coś zupełnie zaskakującego?

Spróbuj w te święta Bożego Narodzenia przygotować klasyczne przepisy w alternatywnej odsłonie, ale ostrzegamy - ciasto będzie znikać z blachy w równie szybkim tempie! Zainspiruj się naszymi 4, wyjątkowymi przepisami, które pozwolą oderwać się od corocznej rutyny. 



1. Piernik inaczej

Piernik

Chyba każda z nas zna smak tradycyjnego piernika. Pachnącego miodem i przyprawami korzennymi. Obok takiego piernika nie sposób przejść obojętnie.
Jego mocno czekoladowy kolor skusi nawet codziennego niejadka, a smakosz słodkości wprost rozpłynie się z radości :)

Ale co gdyby tradycyjny piernik trochę urozmaicić?
Zobacz nasz smakowity przepis na ciasto piernikowe z dodatkiem maślanki, dżemu i powideł śliwkowych i rozpłyń się w miękkości. 



Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika

  • 3 jajka

  • 150 g cukru

  • 250 ml oleju np. rzepakowego

  • 250 ml maślanki lub mleka kwaśnego

  • 200 g dżemu (najlepiej kwaskowatego np. z owoców leśnych)

  • garść rodzynek (opcjonalnie)

  • garść posiekanych orzechów np. włoskich (opcjonalnie)

Polewa śliwkowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 100 g powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Prostokątną formę keksową wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką.
W misce lub w robocie planetarnym wymieszaj mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
Następnie odstaw całość na bok.
Ubij jajka z cukrem przy pomocy miksera na gładką, kremową masę.
Zmniejsz obroty miksera na średnie i stopniowo dodawaj dżem, tak, aby całą masa się ze sobą idealnie połączyła.
Następnie wlej powoli, małym strumieniem do masy olej wraz z maślanką. 

Na koniec dodaj mąkę wraz z przyprawami, całość zmiksuj delikatnie, tak, aby składniki się ze sobą połączyły.

Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj wszystko przy pomocy szpatułki.

Przełóż ciasto do formy.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 70 min.

W międzyczasie przygotuj polewę śliwkowo-czekoladową.
Czekoladę połam na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj powidła śliwkowe i całość podgrzewaj na niewielkim ogniu.
Cały czas mieszaj, aby czekolada nie przywarła do rondelka, a całość mogła się pięknie połączyć.

Tak przygotowaną polewą udekoruj górę ciasta.
Teraz możesz tylko spoglądać na uśmiechnięte twarze Twoich gości :)  

2. Sero-makowiec z owocami 

Sero-makowiec

Sero-makowiec brzmi dość niecodziennie.
Ale za to smakuje obłędnie.

Jeśli jesteś wielbicielką sernika, ale z drugiej strony pyszny i aromatyczny makowiec też do Ciebie przemawia (szczególnie w Święta), to właśnie jest przepis dla Ciebie.

Połączenie tych dwóch ciast przynosi zadowalające efekty zarówno w smaku jak i w aspektach wizualnych.

Daj się skusić i ponieść niebywałym połączeniem smaków. 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej

  • 125g masła lub margaryny

  • 60 g cukru             

  • szczypta soli

  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 200g zmielonego maku

  • 100g cukru

  • 100ml mleka

  • 50g masła

Masa serowa:

  • 125g masła

  • 170g cukru

  • 2 jajka

  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka (polecamy Piątnica)

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 cytryna

  • 350g wiśni/czereśni/borówek/malin - dodanie owoców zależy już w zupełności od Twoich preferencji smakowych.

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieć  tak, aby nie przyklejało się do rąk.
Zawiń  w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około  30 - 40 min.

Masa makowa: 

Mak, cukier, masło i mleko włóż do rondelka i zagotuj. Jak składniki się połączą, odstaw rondelek z pieca, przykryj pokrywką i pozostaw na 30 min.
Dzięki czemu mak napęcznieje. Po tym czasie, ściągnij pokrywę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa: 

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce i wyciśnij z niej sok.
Masło wraz z cukrem utrzyj w mikserze planetarnym na kremową masę.
Dodawaj podczas miksowania po jednym jajku.
Następnie dodawaj ser, budyń, startą skórkę z cytryny oraz sok. 

Brytfankę lub tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz mąką.
Kruche ciasto wyłóż na spód brytfanki oraz bok.
Na przemian wyłóż kleksami masę serową oraz masę makową.
Pomiędzy masy wysypuj owoce.

Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na około 60 min.
Piecz w temperaturze 180°C.

Eva Solo - ciasta i kawa

Doskonale wiemy, że każde ciasto smakuje najlepiej podane z przepyszną i aromatyczną kawą oraz z kremowo-mleczną pianką.
Takie połączenie zadowoli niejednego łakomczucha i miłośnika czarnego napoju. 

Podpowiadamy, że najlepsze czarne espresso, lekkie cappuccino czy latte przygotujesz w niezawodnym ekspresie do kawy. A spieniacz do mleka będzie niezbędny dla przepysznej, lekkiej pianki.



A jeśli masz ochotę na nieco mocniejsze napoje - naszym zdaniem również idealne do każdego ciasta :) sprawdź nasz artykuł o grzanych winach na różne sposoby :)