Wielkanocne wypieki - najlepsze przepisy

Wielkanocne wypieki

Każde święta kojarzą się nam z domem wypełnionym aromatem i zapachem świeżo przygotowanych wypieków. Pyszne ciasta, kolorowe mazurki, lukrowane babki to symbol zakończenia okresu Wielkiego Postu i beztroskiego objadania się w towarzystwie domowników.

Szczególnie obecnie, gdy pozostanie w domu jest niezwykle istotne warto sięgnąć po nowe przepisy i przyrządzić słodkie wypieki, które wypełnią Twój wolny czas. Być może odnajdziesz w sobie niespełnione zacięcie cukiernicze?

Zapraszamy do sprawdzenia naszych kilku przepisów na niezwykłe, wielkanocne słodkości.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym.


Ciasto z marchewek stało się ostatnio jednym z ulubionych wypieków Polaków. To połączenie słodkości z pożywną i zdrową marchwią, która świetnie sprawdza się w wielu wydaniach - nie tylko tych wytrawnych. Sprawdź nasz przepis na aromatyczne ciasto z dodatkiem puszystego kremu orzechowego.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich + do dekoracji
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Składniki na masę orzechową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej i następnie ubić mikserem ręcznym do podwojenia objętości.
  • Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem olej.
  • Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę za pomocą sitka, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać.
  • Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  • Po włożeniu ciasta do piekarnika ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części.
  • Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
  • Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby krem lekko stężał.

Wielkanocne brownie

Wielkanocne brownie z jajkami.


Kto z nas nie kocha czekolady i pysznego brownie wypełnionego po brzegi tą wspaniałą słodkością? Z naszym przepisem stworzysz aromatyczne, przepyszne ciasto z niebanalną dekoracją przy tworzeniu, której popiszesz się artystycznym zacięciem! Zaproś do wspólnego pieczenia swoje dzieci, które wkładając trud w pieczenie ciasta jeszcze bardziej docenią później jego smak.


Składniki:

  • 1,5 tabliczki czekolady 85 % kakao
  • 3 jajka
  • 80 gramów masła
  • 2 łyżki kakao
  • 200 gramów mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru kokosowego
  • Esencja waniliowa
  • 6-7 sztuk większych jajeczek czekoladowych
  • kilkanaście jajeczek czekoladowych w kolorowych skorupkach


Przygotowanie:

  • W małym garnku podgrzej masło razem z pokruszoną czekoladą, dodaj szczyptę soli, a gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmij masę z kuchenki i wystudź.
  • W misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią, delikatnie dolej ostudzoną masę czekoladową, a na końcu przesiej mąkę.
  •  Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przelej brownie i piecz przez 20 minut w 175 stopniach - najlepiej z termoobiegiem.
  • W międzyczasie pokrój jajeczka na połówki, część zostaw w całości.
  • Brownie wyjmij z piekarnika i połowę słodkości ułóż na wierzchu lekko wciskając je w ciasto. Piecz ciasto jeszcze przez 5-7 minut.

Gdy Brownie ostygnie udekoruj je resztą wielkanocnych jajeczek.

Ciasteczka w kształcie
Ciasteczka w kształcie jajek z kremem cytrynowym.


A może warto w swoich wielkanocnych wypiekach sięgnąć po maślany smak kruchych ciasteczek w niebanalnym kształcie jajek? Taka propozycja na pewno zachwyci Twoich domowników i sprawdzi się rewelacyjnie podczas popołudniowego spotkania przy ulubionej kawie. Bo kto powiedział, że na świątecznym stole jajka serwujemy tylko na słono :)?


Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Składniki na krem cytrynowy (potrzeba ok. ⅔ kremu):

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 cytryny
  • 110 g cukru
  • 70 g masła


Przygotowanie kremu cytrynowego:

  • Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok z pomocą wyciskacza do cytrusów.
  • Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  • Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka.
  • Dodać masło pokrojone na kawałki.
  • Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski).
  • Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  • Na garnek nałożyć metalową miskę.
  • Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką.
  • Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. 
  • Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
  • Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje).

W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.


Przygotowanie kruchego ciasta:

  • Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
  • Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować wałkiem do ciasta  na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. 
  • Z ciasta wykrawać ciasteczka foremką w kształcie jajka (o średnicach 10 x 8 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W połowie ciasteczek wykroić okrągły otwór. (Otwór dopasować do wielkości ciasteczka)
  • Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia.
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  • Krem cytrynowy nakładać na całe ciasteczka.
  • Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z kremem.
  • Ciasteczka przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.


Mamy nadzieję, że te słodkie przepisy umilą Ci czas podczas domowej kwarantanny.

Pamiętaj, że warto spędzić ten czas aktywnie i z pomysłem. Pieczenie to nasz pomysł na odstresowanie i jego pyszne efekty dla całego domu na święta Wielkiej Nocy!