Każde święta kojarzą się nam z domem wypełnionym aromatem i zapachem świeżo przygotowanych wypieków. Pyszne ciasta, kolorowe mazurki, lukrowane babki to symbol zakończenia okresu Wielkiego Postu i beztroskiego objadania się w towarzystwie domowników.
Szczególnie obecnie, gdy pozostanie w domu jest niezwykle istotne warto sięgnąć po nowe przepisy i przyrządzić słodkie wypieki, które wypełnią Twój wolny czas. Być może odnajdziesz w sobie niespełnione zacięcie cukiernicze?
Zapraszamy do sprawdzenia naszych kilku przepisów na niezwykłe, wielkanocne słodkości.
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym.
Ciasto z marchewek stało się ostatnio jednym z ulubionych wypieków Polaków. To połączenie słodkości z pożywną i zdrową marchwią, która świetnie sprawdza się w wielu wydaniach - nie tylko tych wytrawnych. Sprawdź nasz przepis na aromatyczne ciasto z dodatkiem puszystego kremu orzechowego.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 1/2 startego jabłka
- 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich + do dekoracji
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej i następnie ubić mikserem ręcznym do podwojenia objętości.
- Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem olej.
- Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Do osobnej miski przesiać mąkę za pomocą sitka, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać.
- Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Po włożeniu ciasta do piekarnika ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części.
- Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
- Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby krem lekko stężał.

Wielkanocne brownie z jajkami.
Kto z nas nie kocha czekolady i pysznego brownie wypełnionego po brzegi tą wspaniałą słodkością? Z naszym przepisem stworzysz aromatyczne, przepyszne ciasto z niebanalną dekoracją przy tworzeniu, której popiszesz się artystycznym zacięciem! Zaproś do wspólnego pieczenia swoje dzieci, które wkładając trud w pieczenie ciasta jeszcze bardziej docenią później jego smak.
Składniki:
- 1,5 tabliczki czekolady 85 % kakao
- 3 jajka
- 80 gramów masła
- 2 łyżki kakao
- 200 gramów mąki pszennej
- Szczypta soli
- Łyżka cukru kokosowego
- Esencja waniliowa
- 6-7 sztuk większych jajeczek czekoladowych
- kilkanaście jajeczek czekoladowych w kolorowych skorupkach
Przygotowanie:
- W małym garnku podgrzej masło razem z pokruszoną czekoladą, dodaj szczyptę soli, a gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmij masę z kuchenki i wystudź.
- W misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią, delikatnie dolej ostudzoną masę czekoladową, a na końcu przesiej mąkę.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przelej brownie i piecz przez 20 minut w 175 stopniach - najlepiej z termoobiegiem.
- W międzyczasie pokrój jajeczka na połówki, część zostaw w całości.
- Brownie wyjmij z piekarnika i połowę słodkości ułóż na wierzchu lekko wciskając je w ciasto. Piecz ciasto jeszcze przez 5-7 minut.
Gdy Brownie ostygnie udekoruj je resztą wielkanocnych jajeczek.

Ciasteczka w kształcie jajek z kremem cytrynowym.
A może warto w swoich wielkanocnych wypiekach sięgnąć po maślany smak kruchych ciasteczek w niebanalnym kształcie jajek? Taka propozycja na pewno zachwyci Twoich domowników i sprawdzi się rewelacyjnie podczas popołudniowego spotkania przy ulubionej kawie. Bo kto powiedział, że na świątecznym stole jajka serwujemy tylko na słono :)?
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy (potrzeba ok. ⅔ kremu):
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 cytryny
- 110 g cukru
- 70 g masła
Przygotowanie kremu cytrynowego:
- Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok z pomocą wyciskacza do cytrusów.
- Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
- Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka.
- Dodać masło pokrojone na kawałki.
- Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski).
- Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
- Na garnek nałożyć metalową miskę.
- Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką.
- Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
- Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
- Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje).
W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Przygotowanie kruchego ciasta:
- Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
- Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować wałkiem do ciasta na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm.
- Z ciasta wykrawać ciasteczka foremką w kształcie jajka (o średnicach 10 x 8 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W połowie ciasteczek wykroić okrągły otwór. (Otwór dopasować do wielkości ciasteczka)
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Krem cytrynowy nakładać na całe ciasteczka.
- Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z kremem.
- Ciasteczka przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Mamy nadzieję, że te słodkie przepisy umilą Ci czas podczas domowej kwarantanny.
Pamiętaj, że warto spędzić ten czas aktywnie i z pomysłem. Pieczenie to nasz pomysł na odstresowanie i jego pyszne efekty dla całego domu na święta Wielkiej Nocy!