Śmietanka śmietance nierówna
Tradycyjny przepis na lody zawiera śmietankę (nie śmietanę!). Ważne, aby na sklepowej półce odnaleźć tą właściwą. Śmietanka, z której przygotujesz bazę do domowych lodów musi zawierać od 30 do 60 % tłuszczu. Oprócz tego zwróć uwagę na inne informację umieszczone na opakowaniu. Bardzo ważne jest jej oznaczenie – „do deserów” lub „do ubijania”. Aby ostatecznie się upewnić możesz sprawdzić też jej skład – w którym nie powinno być kultur bakteryjnych.
Lody jagodowe w stylu francuskim
Największą popularnością cieszą się nadal lody w stylu francuskim – ich bazowy przepis oprócz śmietanki zawiera żółtka. Sezon na jagody w pełni. Wykorzystaj te leśne owoce i przyrządź tradycyjny, mrożony deser o sezonowym smaku.
Składniki:
- 400 g świeżych jagód
- 350 ml śmietanki 30 %
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Świeże owoce umieść w sicie i przepłucz wodą. Następnie podgrzej w garnku razem z 2 łyżkami cukru i przetrzyj przez duże sitko. Poczekaj, aż masa wystygnie.
W tym czasie mleko razem ze śmietanką umieść w wysokim garnku i zagotuj. Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy ubij mikserem w dużej, wysokiej misce. Dodaj do nich niewielką część podgrzanego mleka ze śmietaną i miksuj. Następnie przelej zmiksowaną masę do ciepłego mleka i podgrzewaj, ciągle mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie doprowadź do jej zagotowania!
Połącz owoce z gotowaną masą i dokładnie wymieszaj łyżką kuchenną. Całość wstaw do zamrażalnika do całkowitego schłodzenia. Zimną masę mieszaj przez pół godziny w robocie kuchennym. Na koniec pozostaje tylko zamrożenie – przelej masę do prostokątnego pojemnika, wstaw do zamrażalnika. Po kilku godzinach możesz cieszyć się sezonowym, jagodowym smakiem serwowanym w kolorowym pucharku do lodów! Możesz też udekorować lody bitą śmietaną.
Orzeźwiający sorbet arbuzowy
Te lody możesz serwować od razu po przygotowaniu – nie wymagają ponownego zamrożenia.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Miąższ arbuza oczyść z pestek i pokrój na małe kilkucentymetrowe kawałki, następnie zamroź. Cukier rozpuść w ciepłej wodzie. Do połączenia arbuza z cukrem wykorzystaj blender z opcją kruszenia lodu. Sorbet możesz już serwować. Smacznego! Jeśli jednak wolisz lody na patyku – umieść masę w silikonowych foremkach Lekue w kształcie arbuza i umieść na godzinę w zamrażalniku.

Kokosowe lody wegańskie
Dieta wegańska ma coraz więcej zwolenników, nie oznacza ona rezygnacji z uwielbianych przez wszystkich słodkich, mrożonych deserów. Przepisy na lody bez produktów pochodzenia zwierzęcego bazują na samych owocach – sorbety lub lody na mleku roślinnym – migdałowym, kokosowym itp. Takie lody to idealny pomysł dla osób z nietolerancją laktozy – nie zawierają mleko zwierzęcego.
Składniki:
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- kilka łyżek cukru lub stewii w zależności od upodobań
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe przelej do garnka i podgrzej, następnie dodaj cukier lub słodzik. Gdy cukier się rozpuści, odstaw garnek z mlekiem na bok i poczekaj, aż całkowicie wystygnie.
Reszta nie jest już skomplikowana. Wlej mleko i dosyp wiórki do blendera kielichowego i zmiksuj. Powstałą masę umieść w dużym pojemniku i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.

Lody w 3 minuty z 3 składników
Nie marnuj czasu i uzyskaj pyszny i zdrowy deser w krótkim czasie!
Składniki:
- 1 duże awokado
- 2 banany
- sok z limonki
- opcjonalnie: kawałki czekolady, pokruszone orzechy
Przygotowanie:
Banana pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Awokado obierz i usuń pestkę. Miąższ zblenduj ze zmrożonym bananem. Za pomocą wyciskarki do cytrusów uzyskaj sok z limonki i wlej go do masy. Całość umieść w pojemniku i pozostaw w zamrażalniku na godzinę. Gałki uformowane wygodną łyżką do lodów opcjonalnie możesz posypać kawałkami orzechów lub czekolady.