Brytfanny i naczynia żaroodporne

Solidne brytfanny stalowe i ceramiczne, naczynia żaroodporne do zapiekania.

Nowoczesne brytfanny i naczynia do piekarnika

Wydawać by się mogło, że będą one pełniły w przestrzeni kuchni wyłącznie funkcję typowo praktyczną (dzięki przygotowywaniu w nich dań w procesie pieczenia). Nie jest to jednak prawdą, bowiem brytfanny i naczynia żaroodporne powinny również ciekawie się prezentować, ozdabiając kuchenną przestrzeń. Dziś jednak ich twórcom bez trudu udaje się stworzyć egzemplarze łączące te cechy. Tego typu naczynia pozwolą na upieczenia mięsa w całości, ale także na przygotowanie pysznych warzyw, zapiekanek i dań jednogarnkowych.

 

Brytfanny

Z całą pewnością brytfanna musi być wykonana z bezpiecznych dla zdrowia (to bardzo ważne, gdy mówimy o naczyniach do kuchni), wysokiej jakości materiałów. Wszak ma posłużyć domownikom przez szereg lat. Rewelacyjnie sprawdzają się tutaj brytfanny żeliwne, jest to stylistyczna podróż w przeszłość – dokładnie tam, gdzie znajdują się sprawdzone, tradycyjne i wpisujące się w przeróżne style aranżacji kuchni naczynia. Takie brytfanny z wielkim powodzeniem sprawdzą się między innym w kuchni urządzonej w łączących surowość i przytulność klimatach skandynawskich, w przestrzeni typowo rustykalnej, klasycznej czy też minimalistycznej.

Można także  pozostawić na sporą dawkę nowoczesności. Taka właśnie brytfanna do pieczenia może być powleczona silarganem - innowacyjnym materiałem, dzięki któremu potrawy pozostają idealnie soczyste. Kilkadziesiąt lat gwarancji producenta to zaś gwarancja niezawodności. Interesujący design na pewno będzie w stanie zachwycić nawet najbardziej wymagających amatorów piękna i stylu. Zobacz:

Brytfanny żeliwne Chasseur Modern

 

Brytfanna z pokrywą czy bez?

Kiedy wybierzemy naczynie zaopatrzone w pokrywę, będziemy mieć wszystkie walory smakowe oraz witaminy pozostawione w naszym daniu. Dlaczego? Bowiem pojawiająca się para wodna będzie unosiła się wewnątrz. Tego typu brytfanna wydaje się zatem rewelacyjnym rozwiązaniem dla fanów funkcjonalności lubiących przygotować sobie smaczną rybę czy też danie mięsne.

Brytfanna bez pokrywy sprawdzi się natomiast w przygotowywaniu zapiekanek i wypieków. Tutaj kupujący ma możliwość niespiesznego podlewania potraw (na przykład winem), zatem jak najbardziej można liczyć na ich znakomite walory smakowe. Widać bardzo wyraźnie, że z najwyższej jakości naczyniami gotowanie stanie się niekłamaną przyjemnością, nie zaś zwyczajnym obowiązkiem. Tam, gdzie walory praktyczne spotykają modny design, powstaje brytfanna do pieczenia, która pozwoli powstać znakomitym daniom.

 

Naczynia żaroodporne

Kiedy poszukujemy praktycznego rozwiązania dla siebie, możemy jak najbardziej postawić na szklane naczynie żaroodporne. Szkło to wszak materiał, który świetnie się sprawdza, wytrzymuje zarówno ekstremalnie niskie, jak i wysokie temperatury. Ponadto dzięki jego przezroczystości możemy na bieżąco śledzić stan przygotowań naszej potrawy.

Żaroodporne naczynie żaroodporne typu papilotte wykonane jest natomiast z najwyższej jakości ceramiki. Jest to materiał niehigroskopijny i ponadto łatwy do utrzymania w czystości. Można jak najbardziej dobrać taką barwę modelu, która idealne wkomponuje się w przestrzeń kuchni.

Wielbicielem nowoczesności z całą pewnością zachwycą się modelem z silikonu. To stosunkowo nowy pomysł na pieczenie, który jednak z miesiąca na miesiąc cieszy się coraz większym powodzeniem.  Higieniczne i znoszące ekstremalne temperatury naczynie żaroodporne powoli na ziszczenie niejednej kulinarnej fantazji!

Zobacz:

• Naczynia żaroodporne Rosendahl

• Silikonowe naczynia żaroodporne Mastrad