Fondue i raclette

Funkcjonalne zestawy do fondue i raclette, talerzyki i widelczyki.

Naczynia do fondue i urządzenia raclette

Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki i propozycje kulinarne z całego świata. Dlatego jeszcze paręnaście lat temu zupełnie nieznane u nas fondue czy raclette, teraz zyskuje ogromną popularność, a ciekawe formy przekąsek stają się ważnym akcentem zarówno w czasie romantycznych kolacji, spotkań z przyjaciółmi, jak i okolicznościowych przyjęć.

Fondue w wielu odsłonach

Klasyczne fondue to szwajcarska potrawa z gorącego sera i białego wina, która jest też niezwykle popularna we Włoszech i Francji. Do przygotowania fondue najlepiej sprawdza się specjalny zestaw do fondue, który obejmuje zazwyczaj garnek do fondue ze stali nierdzewnej lub silarganu, palnik z podstawą do postawienia garnka, ochronną nakładkę na garnek oraz widelczyki. Widelczyki do fondue powinny być ponumerowane albo oznaczone w inny sposób, aby się nie myliły ponieważ tradycyjnie fondue spożywa się z jednego naczynia. Naczynie do fondue pozwala roztopić do kremowej konsystencji różne gatunki sera, na przykład ementaler i gruyere. Niekiedy do zestawów do fondue dołączona jest książka z przepisami, z której dowiedzieć się można jakie rodzaje serów i win są najlepsze do tej potrawy i jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej. Książki podpowiadają też jakie pieczywo i jakie rodzaje warzyw najlepiej zanurzać w przygotowanym fondue.

Alternatywą do tradycyjnego serowego fondue, jest fondue mięsne. W tym wypadku ser zastępuje gorący olej, a warzywa i pieczywo do zamaczania – mięso. Przygotowanie i podanie fondue mięsnego odbywa się tak samo. Jedyna różnica to zastosowane widelczyki. Widelczyki do fondue mięsnego mają trochę inną końcówkę, która ułatwia nabijanie kawałków mięsa i zanurzanie ich w oleju.

Fondue czekoladowe – deser dla każdego

Przygotowanie fondue czekoladowego jest banalnie proste, a jednocześnie jest to deser bardzo efektowny. Na zestaw do fondue czekoladowego składa się zazwyczaj miseczka ceramiczna na czekoladę, metalowy stojak i widelczyki. Pod stojaczkiem i umieszczoną na nim miseczką ustawia się małą świeczkę, która rozgrzewa czekoladę, najlepiej wraz ze śmietaną kremówką. Można też z pomocą miseczki roztopić czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, a świeczka utrzyma jej wysoką temperaturę. Wystarczy tylko przygotować owoce, ciasteczka, grzanki, pianki i już można je maczać w roztopionej czekoladzie. W zależności od wyboru rodzaju czekolady i dodatków można osiągnąć bardzo wiele efektów smakowych. Fondue czekoladowe docenią zarówno dorośli jak i dzieci.

Raclette

Raclette to bardzo efektowny sposób przyrządzania i podawania sera wraz z dodatkami. Do przyrządzenia raclette służy specjalny grill raclette. Jest to świetne danie na biesiady, domówki, a także na randki, ponieważ przygotowuje się je wyjątkowo prosto, a efekt jest spektakularny. Wraz z serem podaje się ziemniaki, korniszony, grzyby, warzywa piklowane, chlebek i inne dodatki, a każdy z gości może przygotować własne raclette. Grill raclette do domowych zastosowań ma zazwyczaj dwie małe patelnie, które pozwalają przyrządzić danie na wiele sposobów. Kamienny wierzch grilla również służy do przygotowywania jedzenia – dodatków do potrawy. Można na nim grllować, smażyć oraz podgrzewać jedzenie.