Poradnik – jak wybierać garnki?

Jak wybrać garnek?

Tu znajdziesz informacje:

1. Jak wybrać garnki - materiał

2. Jak wybrać garnki - powłoka

3. Garnki do zadań specjalnych:

4. Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając garnki:

Jakie garnki do gotowania wybrać? Doradzamy z praktycznego i estetycznego punktu widzenia. Na rynku dostępne są różne rodzaje garnków. To jakie garnki wybierzemy będzie miało duży wpływ na komfort gotowania i jakość przygotowanych posiłków, dlatego warto poświęcić trochę czasu na poszukiwania idealnego rozwiązania. W tym poradniku przybliżymy wady i zalety różnego typu garnków oraz pokażemy na co warto zwrócić uwagę wybierając garnki do gotowania. Zapraszamy do lektury!



1. Garnki – podział ze względu na materiał wykonania:

1.1 Garnki ze stali nierdzewnej.

Jak wybrać garnek?

Garnki ze stali nierdzewnej są zdecydowanie najpopularniejsze. Dobrej jakości garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, ponadto garnki ze stali nierdzewnej są odporne na korozję i łatwe w czyszczeniu. Z racji na ich popularność na rynku znajdziemy wszystkie typy garnków z tego materiału: garnki do gotowania, rondle do mleka, garnki do gotowania na parze czy całe zestawy garnków.

  • Grubość dna – najlepsze będą garnki z grubym, potrójnym dnem. Dzięki temu zawartość garnka nie będzie się przypalać i pozostanie ciepłe jeszcze długo po ściągnięciu z kuchenki. Garnki z grubym dnem dobrze utrzymują temperaturę.

  • Skład stali - stal nierdzewna z uwagi na wysoką zawartość chromu jest odporna na wysokie temperatury i dobrze przewodzi ciepło. Ponadto często ma też w składzie molibden który działa silnie antykorozyjnie. Garnki ze stali nierdzewnej dobrej jakości mają oznaczenie 18/10 (18% chromu i 10% niklu) nie są to jednak garnki bezpieczne dla osób uczulonych na nikiel. Alergicy powinni wybierać garnki z oznaczeniem 18/0 (18% chromu i 0% niklu).

Porada: Jeśli chcesz uniknąć tęczowych przebarwień na spodzie garnka nigdy nie wrzucaj soli do zimnej wody!

Zalety

Wady

  • Odporne na wysokie temperatury

  • Odporne na uszkodzenia mechaniczne, wgniecenia i zarysowania

  • Dobrze przewodzą ciepło

  • Odporne na działanie kwasów zawartych w żywności i na detergenty

  • Łatwe w pielęgnacji

  • Jedzenie nie przywiera i się nie przypala

  • Trwałe

  • Mogą zawierać nikiel, na który uczulone są niektóre osoby

  • Długo się nagrzewają

  • Żywność może nabierać metalicznego posmaku, jeśli jest zbyt długo przechowywana w stalowym garnku

  • Ograniczony wybór kolorów i wzorów

  • Mogą powstawać na ich powierzchni tęczowe przebarwienia

Garnki WMF ConcentoGarnki WMF Function 4

Garnek aluminiowy Alessi Mami



1.2 Garnki aluminiowe

Są bardzo lekkie i nagrzewają się 16 razy szybciej niż garnki ze stali, co znacznie wpływa na szybkość przygotowania potraw. Ich dodatkowym atutem jest stosunkowo niska cena.

Jednak garnki aluminiowe uważane są za szkodliwe dla zdrowia z racji tego, że podczas gotowania i przechowywania cząstki aluminium przedostają się do jedzenia. W kontakcie z kwaśnymi potrawami / składnikami proces ten przebiega 2 razy szybciej. Bezpiecznym rozwiązaniem będą zatem garnki z aluminium anodowanego czyli upraszczając - utlenionego. Proces anodowania znacznie spowalnia uwalnianie się aluminium do potraw a także utwardza naczynie. Innym sposób „zabezpieczenia” garnków aluminiowych jest pokrycie ich powłoką ceramiczną, kamienną lub teflonową. Taka powłoka dodatkowo sprawi, że jedzenie nie będzie przywierało do dna garnka.

Uwaga! Unikaj przygotowywania i przechowywania w aluminiowych garnkach kwaśnych potraw.

Zalety

Wady

  • Doskonale przewodzą ciepło

  • Lekkie

  • Relatywnie niska cena

  • Popularne i łatwo dostępne

  • Odporne na uszkodzenia mechaniczne

  • Jedzenie nie przywiera do dna jeśli mamy garnek anodowany lub pokryty powłoką

  • Nie można w nich gotować kwaśnych potraw

  • Do jedzenia może przedostawać się szkodliwe dla zdrowia aluminium

  • Nie są odporne na zarysowania

  • Szybko tracą ciepło



1.3 Garnki ceramiczne

Garnki ceramiczne to samo zdrowie. Zostały wprowadzone na rynek gdy teflon okryto złą sławą. W garnkach i patelniach ceramicznych można przygotowywać jedzenie przy użyciu małej ilości tłuszczu, wszystko dzięki ich gładkiej powierzchni. Naczynia do gotowania z ceramiki są dobrym wyborem dla alergików ponieważ ceramika nie wchodzi w reakcje z żywnością. Garnki ceramiczne długo utrzymują ciepło, ale nie są odporne na bardzo wysokie temperatury. Zaleca się gotowanie w nich na małym lub średnim ogniu. Ich gładka powierzchnia jest mniej odporna na zarysowania niż np. powierzchnia garnków ze stali, należy więc używać drewnianych lub silikonowych łopatek do mieszania i przekładania potraw.



Silargan® od Silit czyli ceramika 2.0

Garnki Silit z silarganu

Silargan® jest połączeniem stali bezniklowej i ceramiki. Jest bardzo mocny, odporny na zarysowania oraz bardzo trwały. Ceramiczna powierzchnia jest w przeciwieństwie do innych materiałów niemal całkowicie gładka, higieniczna, nie wywiera wpływu na smak potraw. Silargan® jest technologią wprowadzoną przez markę Silit. Garnki, patelnie i szybkowary Silit z powłoką z Silarganu® nadają się na indukcję.

Zalety

Wady

  • Ceramika nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji

  • Dobre rozwiązanie dla alergików

  • Możliwe jest gotowanie przy użyciu małej ilości tłuszczu

  • Naczynia dostępne w różnych kolorach

  • Garnki długo trzymają ciepło

  • Powłoka jest mało odporna na zarysowania

  • Garnki ceramiczne nie są odporne na bardzo wysokie temperatury

  • Większość nie nadaje się na kuchenki indukcyjne



1.4 Garnki miedziane

Garnki miedziane

Garnki miedziane nie tylko imponująco wyglądają ale również są bardzo praktyczne. Miedź charakteryzuje się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym, dzięki temu pełną kontrolę w czasie smażenia oraz gotowania, ponieważ szybko reaguje na zmiany temperatury. Ponadto ciepło rozchodzi się równomiernie, więc szybko nagrzewa się nie tylko dno ale i ścianki naczynia. Wnętrze garnka zwykle pokryte jest ceramiczną lub aluminiową powłoką co ułatwia pielęgnację. Garnki miedziane są wyjątkowym dodatkiem do kuchni, są designerskie, ale i dość kosztowne.

Zalety

Wady

  • Bardzo dobrze i równomiernie przewodzą ciepło

  • Pozwalają na kontrolę temperatury podczas gotowania

  • Estetyczny, designerski wygląd

  • Odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne

  • Dość ciężkie

  • Wysoka cena



1.5 Garnki szklane

Garnki ze szkła Visions

Garnki szklane są innowacyjnym rozwiązaniem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych garnków z aluminium, stali czy żeliwa. Są doskonałym wyborem dla alergików ponieważ nie wchodzą w reakcję z żywnością oraz nie wydzielają żadnych szkodliwych czy uczulających substancji. Potrawy przygotowane w naczyniach szklanych zachowują swój naturalny smak i aromat - szkło nie chłonie barwników, zapachów ani tłuszczu. Garnki są zrobione ze szkła żaroodpornego, dlatego możemy w nich gotować, smażyć, zapiekać czy gotować w mikrofalówce. Szkło żaroodporne jest odporne na wysokie temperatury, jednak zaleca się przygotowywanie potraw na małym lub średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że danie zbyt mocno się przyrumieni. Garnki ze szkła szybko się nagrzewają natomiast szybko też tracą ciepło. Niezaprzeczalną zaletą jest możliwość kontrolowania stopnia przygotowania dania. Dzięki temu, że szklane naczynia są przeźroczyste możemy zajrzeć do garnka bez podnoszenia pokrywki. Garnki ze szkła można wykorzystać również do serwowania dań. Będzie to ciekawy sposób na zaprezentowanie kulinarnego dzieła.

Wskazówki – jak dobrze gotować w garnkach ze szkła:

  • podczas przyrządzania warzyw, ziemniaków lub makaronu, zagotuj najpierw wodę, a następnie powoli zacznij dodawać składniki;

  • gdy używasz naczynia do czegoś innego niż gotowania, przyrządzaj potrawy na małym lub średnim ogniu - zbyt wysoka temperatura może sprawić, że jedzenie zacznie przywierać lub przypalać się;

  • smażyć należy w oleju o głębokości maksymalnie na pół centymetra;

  • składniki należy umieszczać na obrzeżach patelni, ponieważ środek jest chłodniejszy i w tym miejscu jedzenie nie zrumieni się odpowiednio;

  • gdy żywność zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, aby delikatnie ją przysmażyć bądź dogotować na wolnym ogniu.

Zalety

Wady

  • Antyalergiczne i antybakteryjne
  • Nie chłoną barwników, zapachów i tłuszczu

  • Nie wchodzą w reakcję chemiczną z żywnością

  • Łatwe do utrzymania w czystości

  • Odporne na wysokie i niskie temperatury

  • Dobrze rozprowadzają ciepło

  • Mogą być użytkowane w piekarniku i w kuchence mikrofalowej

  • Możliwość podglądania procesu gotowania bez podnoszenia pokrywki

  • Mogą służyć do serwowania potraw

  • Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu

  • Dość ciężkie

  • Stosunkowo wysoka cena

  • Krótko utrzymują ciepło dania

  • Zbyt wysoka temperatura może powodować przywieranie składników



1.6 Garnki żeliwne

Garnki z żeliwa

Garnki z żeliwa są wymagające w użytkowaniu ale umożliwiają nam przygotowywanie posiłków bez użycia tłuszczu. Naczynia żeliwne szybko się nagrzewają i długo zachowują ciepło. Dobór odpowiedniej temperatury gotowania jest bardzo ważny, ponieważ to od niej w dużej mierze zależy jakość i walory smakowe przygotowywanych potraw. Wysoka temperatura jaką uzyskują garnki i patelnie żeliwne umożliwia błyskawiczne przygotowanie potraw. Trzeba pamiętać, że kwaśne potrawy takie jak np. sos pomidorowy mogą mieć ciemniejszą barwę. Wynika to z faktu, że do potraw kwaśnych przedostają się związki żelaza. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, wręcz odwrotnie, rekompensuje naszemu organizmowi ewentualne braki żelaza w diecie.

Nie zaleca się przechowywania kwaśnych potraw w naczyniach żeliwnych, ponieważ jedzenie może nabrać metalicznego posmaku.

Wskazówki – jak dbać o garnki i patelnie z żeliwa:

Impregnacja:

  • Naczynie myjemy i osuszamy dokładnie papierowymi ręcznikami.
  • Umieszczamy na palniku na ok. 2 minuty. Na lekko rozgrzane naczynie wylewamy troszeczke oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego i pozostawiamy tak na kolejne 2 minuty.
  • Zdejmujemy z ognia, czekamy aż wystygnie. Wycieramy resztę oleju papierowym ręcznikiem.
  • Zakonserwowane w ten sposób garnki przechowujemy w suchym miejscu.

Tak zaimpregnowane naczynie zyskuje naturalną nieprzywierającą powierzchnię i można w nim przyrządzać potrawy praktycznie bez użycia tłuszczu.

Na co dzień:

  • Po każdym użyciu dokładnie myjemy i osuszamy naczynia.
  • Impregnujemy co pewien czas.
  • Przechowujemy naczynia w suchym miejscu.

Zalety

Wady

  • Można przygotowywać potrawy bez użycia tłuszczu

  • Podczas gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych związków chemicznych, co za tym idzie jedzenie jest zdrowsze

  • Wyjątkowo dobrze przewodzą ciepło i rozgrzewają się równomiernie

  • Grube dno naczyń żeliwnych sprawia że wolno stygną

  • Są bardzo wytrzymałe

  • Nadają się do gotowania na otwartym ogniu, a także w piekarnikach oraz na kuchenkach gazowych, płytach grzewczych ceramicznych

  • Są ciężkie, jedna patelnia waży od 1 do 5 kg

  • Trzeba je odpowiednio konserwować

  • Nie nadają się do przechowywania kwaśnych potraw ponieważ wchodzą one w reakcje z żeliwem, przez co potrawy mogą nabrać metalicznego posmaku



2. Garnki – podział ze względu na powłokę.

Powłoka we wnętrzu garnka zapobiega przywieraniu jedzenia do jego powierzchni oraz ułatwia mycie naczyń po ich użyciu. Nie wszystkie garnki posiadają wewnętrzną powłokę. Nie ma jej w garnkach ze stali nierdzewnej, w garnkach żeliwnych i szklanych.



2.1 Garnki z powłoką teflonową

Garnki z powłoką teflonową

Teflon jest zdecydowanie najpopularniejszą powłoką garnków, stosowaną i używaną na całym świecie, jednak od lat wzbudzają kontrowersje. Wszystko przez szkodliwą substancję PFOA, która do 2013 roku była wykorzystywana do produkcji teflonu. Dzięki nieprzywieranej powłoce można gotować z użyciem małej ilości tłuszczu, a zatem lekko i zdrowo. Garnki z powłoką teflonową łatwo się czyści, nie chłoną tłuszczu, barwników czy zapachów. Powłoka teflonowa jest podatna na uszkodzenia, z tego powodu do mieszania należy używać drewnianych lub silikonowych szpatułek. Uszkodzenie powłoki z teflonu sprawi, że do jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe związki chemiczne, a takie naczynie – z uwagi na nasze zdrowie, lepiej będzie wyrzucić.

Dlatego warto zwrócić uwagę na jakość garnków i użytego w nich teflonu. Kupowanie najtańszych modeli w tym przypadku nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Często w tańszych modelach wykorzystywany jest teflon gorszej jakości, który będzie znacznie szybciej się ścierał.

Zalety

Wady

  • Łatwo się czyści

  • Jedzenie nie przywiera do wnętrza naczynia

  • Można gotować bez tłuszczu

  • Duży wybór modeli

  • Można łatwo uszkodzić powłokę

  • Trzeba używać narzędzi kuchennych z drewna lub tworzywa

  • Nieoryginalny, tani teflon może wydzielać szkodliwe związki chemiczne

  • Jeśli powłoka ulegnie uszkodzeniu należy wyrzucić garnek



Garnki Scanpan CTX2.2 Garnki z powłoką tytanową

Garnki z powłoką tytanową są idealne do przygotowywania zdrowych posiłków. Jedzenie nie przywiera do ścianek więc nie ma potrzeby używania dużej ilości tłuszczu. Tytan nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Garnki z powłoką z tytanu są odporne na ścieranie, powłoka ta jest bardzo twarda i trudno ją zarysować. Duże garnki z powłoką tytanową które posiadają żaroodporną pokrywkę można wykorzystać również do pieczenia. Dzięki wysokiej nieprzywieralności tytanowej powłoki nie ma obaw, że przygotowywane danie przypali się. Większości garnków z powłoką tytanową można używać na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, ceramicznej i indukcyjnej oraz myć w zmywarce. Kolejną dużą zaletą garnków jest to że mocno się nagrzewają i bardzo długo trzymają ciepło. Dzięki temu dania przygotowuje się szybko i można je gorące podać na stół.

Zalety

Wady

  • Bardzo wytrzymała powłoka

  • Do mieszania można używać klasycznych przyborów kuchennych

  • Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem

  • Można w nich piec, gotować i smażyć

  • Większość modeli można myć w zmywarce

  • Szybko się nagrzewają i dobrze trzymają ciepło

  • Łatwe w pielęgnacji

  • Jedzenie nie przywiera do ścianek naczynia

  • Stosunkowo wysoka cena

  • Niektóre modele bywają ciężkie



2.3 Garnki z marmurową powłoką

Garnki z marmurową powłoką są alternatywą dla klasycznych garnków z powłoką z teflonu. W 100% wolne od szkodliwego PFOA są przeznaczone dla tych, którzy chcą gotować bezpiecznie i zdrowo. Na rynku znajdziemy całe komplety garnków, rondle, patelnie i szybkowary wykończone właśnie tym materiałem. Naczynia te nadają się również do zapiekania i pieczenia - są odporne na wysokie temperatury. Marmur nie wchodzi w reakcje z żywnością oraz w żaden sposób nie zmienia jej naturalnego smaku i zapachu. Marmurową powłokę cechuje wysoki poziom nieprzywieralności, dzięki temu można przygotowywać posiłki bez tłuszczu. Marmur nie jest jednak tak odporny na zarysowania jak np. garnki z powłoką tytanową. Podczas gotowania należy stosować wyłącznie przybory kuchenne wykonane z drewna lub tworzywa. Jeśli chcemy aby nasze garnki służyły nam przez długie lata i zawsze wyglądały jak nowe, najlepiej myć naczynia bezpośrednio po ich użyciu, miękką gąbką do naczyń. Garnki z marmurową powłoką nie nadają się do mycia w zmywarce - silne detergenty niszczą powłokę i mogą powodować pojawianie się na jej powierzchni przebarwień.

Zalety

Wady

  • Wysokie właściwości nieprzywierające
  • Odporne na korozję

  • Długo utrzymują ciepło

  • Odporne na wysokie temperatury

  • Bezpieczne, neutralne dla smaku potraw

  • Nie zmieniają smaku potraw

  • Można na nich smażyć bez tłuszczu

  • Wielofunkcyjne – do gotowania, smażenia i duszenia

  • Stosunkowo drogie

  • Podatne na zarysowania

  • Łatwo ulegają przebarwieniu

  • Nie nadają się do mycia w zmywarce



3. Granki do zadań specjalnych

Garnek do gotowania makaronu Silit3.1 Garnki do makaronu - po czym poznać dobry garnek?

Profesjonalny garnek do makaronu powinien mieć pojemność powyżej 1 l. Według przepisu na idealny makaron al dente na każde 100 g makaronu potrzeba 1 l wody. Oczywiście możemy ugotować makaron w mniejszym naczyniu, ale wtedy ryzykujemy jego sklejeniem. Dobry garnek do makaronu powinien też mieć wyciągany durszlak, który ułatwi nam odcedzanie i hartowanie makaronu pod zimną wodą oraz pokrywkę. Jeśli chodzi o materiał z którego powinien być wykonany, mamy pełną dowolność. Polecamy jednak wybrać taki, do którego ścianek makaron nie będzie przywierał. Dobrym rozwiązaniem będą stalowe garnki z powłoką nieprzywieralną, garnki ceramiczne, miedziane lub ze szkła.

Garnek do szparagów Scanpan Impact3.2 Garnki do szparagów – jak wybierać?

Szparagi najlepiej gotować „na stojąco” tak, aby prawie całe były zanurzone w wodzie a główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wtedy twarda część szparagów gotuje się wodzie a delikatne główki robią się na parze. Dlatego garnek do szparagów powinien być wysoki (mieć ok 20-25 cm wysokości) i dość wąski. Profesjonalne garnki do szparagów najczęściej wykonane są ze stali i są wyposażone w specjalne wyjmowane sito oraz pokrywkę.

3.3  Garnki i rondle do mleka – jaka jest różnica?

Rondle zwykle są mniejsze od garnków i posiadają tylko jeden długi uchwyt. Idealnie sprawdzą się do podgrzewania mleka, roztapiania masła czy przygotowania zasmażek i sosów. Garnki i rondle do mleka i sosów często mają mały dzióbek ułatwiający nalewanie. Mają charakterystycznie zakrzywiony uchwyt, który ułatwia ich podnoszenie i przelewanie mleka. Brzegi garnka powinny być wyprofilowane tak, żeby maksymalnie ułatwić wygodę przelewania z niego mleka lub gęstego sosu. Ważne by takie naczynie było wykonane z materiału który dobrze przewodzi ciepło i równomiernie je rozprowadza - nikt nie lubi gdy coś się w kuchni przypala!

Tagine3.4 Tagine – dla wielbicieli marokańskiej kuchni

Tagine to tradycyjna, marokańska potrawa złożona z duszonych mięs - jagnięciny, wołowiny i kurczaka z owocami, warzywami korzennymi, doprawiona cynamonem, imbirem i szafranem.
Specjalistyczne naczynie do przygotowywania egzotycznej potrawy Tagine to gratka dla wielbicieli marokańskiej kuchni. Naczynie z charakterystycznym „kominem” wykonanym z kamionki, sprawia, że w pełni wydobywa się smak prawdziwego Tagine. Charakterystyczna pokrywka umożliwia cyrkulację pary wodnej, dzięki czemu mięso staje się kruche i niezwykle delikatne, potrawa nie jest wysuszona i zachowuje składniki odżywcze.

Woki3.5 Woki – nie tylko dla miłośników dań kuchni azjatyckiej

Wok dzięki swojemu kształtowi i grubym ściankom sprzyja równomiernemu rozchodzeniu się ciepła w środku. Możemy uzyskać wysoką temperaturę na całej powierzchni naczynia dlatego wok jest idealny do przyrządzania w nim dań kuchni egzotycznej, paelli, drobiu z warzywami czy smażonego makaronu. Dobry wok powinien mieć poręczne uchwyty lub rączkę, która pozwoli nam szybko zdjąć naczynie z palnika. Profesjonalny wok często jest wyposażony jest w kratkę którą możesz założyć na górę naczynia i wygodnie odstawić na nią łyżkę do mieszania. Niektóre modele woków posiadają również wyciągany durszlak, który zamienia wok w naczynie do gotowania na parze.

Szybkowary3.6 Szybkowary – garnki dla niecierpliwych

Szybkowar to dzieło świata nauki. Został zaprojektowany przez francuskiego fizyka Denisa Papin, który swój wynalazek nazwał zmiękczaczem kości, ponieważ w wyniku gotowania w szybkowarze kości drobiowe stają się elastyczne. Gotując w szybkowarze gotujesz zdrowo i oszczędzasz czas. Szybkowar to garnek ze szczelnie zamykającą się pokrywą. Gotowanie w nim przebiega za pomocą pary wodnej. Szybkowar napełniamy niewielką ilością wody (nie więcej niż 2/3 wysokości garnka), szczelnie zamykamy i rozpoczynamy gotowanie. Gdy temperatura w szybkowarze rośnie, wraz z nią rośnie ciśnienie. Gdy osiągnie ono maksymalną dla szybkowaru wartość przez otwór w pokrywie zacznie się wydobywać para wodna, a szybkowar poinformuje nas o tym gwizdem. Ten mechanizm reguluje ciśnienie wewnątrz naczynia zapobiegając eksplozji. Dania przyrządzone w szybkowarze zachowują więcej wartości odżywczych i walorów smakowych niż dania przygotowane w inny sposób.

3.7 Garnki do duszenia

Potrawy duszone są zdrowe, aromatyczne i pełne smaku. Takie dania można przygotowywać zarówno na kuchence jak i w piekarniku. Dobry garnek do duszenia / pieczenia mięs, warzyw i przygotowywania dań jednogarnkowych powinien być zrobiony z materiału który dobrze i równomiernie przewodzi ciepło. Jedzenie nie może się w nim przypalać lub przywierać do ścianek. Godny polecenia będzie np. garnek ceramiczny, którego można używać również w piekarniku. Gładka, ceramiczna powłoka nie chłonie zapachów ani smaków i nie wchodzi w reakcje z żywnością, przez co potrawy zachowują swój oryginalny smak i aromat. Garnek do duszenia powinien posiadać żaroodporną pokrywkę - wskazówki jak wybrać idealną pokrywkę znajdziesz tutaj.



4. Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając garnki

4.1 Dostosowanie do kuchenki

W przypadku kuchenek ceramicznych i gazowych kształt i rodzaj dna nie wpływa na trwałość i jakość użytkowania garnka. Jedynym wyjątkiem są garnki na indukcję, których producent wyraźnie zabrania używać na innym typie kuchenek.

Posiadam kuchenkę indukcyjną. Jak wybrać odpowiedni garnek?

Najpierw warto zrozumieć zasadę działania tego typu kuchenki.

Aby doszło do rozgrzania naczynia, między polem grzewczym płyty indukcyjnej a dnem garnka musi wytworzyć się pole magnetyczne. Dlatego dno garnka musi zawierać ferromagnetyk, który wykryje płyta indukcyjna. Jeżeli takiego nie ma - nie ma możliwości gotowania.

Jak najłatwiej sprawdzić, czy mamy styczność z odpowiednim naczyniem?

  1.  Przyłożyć do niego magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty - trafiliśmy idealnie.
  2.  Symbol zwojnicy na naczyniu.
  3.  Idealnie płaskie dno - tylko takie zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła, i unikniemy przypalenia naczynia.
  4.  Średnica góry garnka jest równa bądź większa od średnicy dna. Tylko taki kształt zapewnia optymalny obieg ciepła.
  5.  Garnek NIE JEST: aluminiowy, szklany oraz miedziany.



4.2 Grubość dna

Generalna zasada: im grubsze dno, tym lepiej. Zwłaszcza w przypadku garnków indukcyjnych! Jeszcze lepiej, jeżeli dno składa się z naprzemianległych warstw materiałów dobrze przewodzących ciepło, takich jak miedź i aluminium. Zalecana minimalna ilość warstw to 3, maksymalna dostępna na rynku to aż 11. Im ich więcej, tym szybciej garnek się nagrzewa, dłużej utrzymuje ciepło i lepiej je rozprowadza (czyli zmniejsza ryzyko przypalenia).



4.3 Oznaczenia i atesty

Naczynie, które może mieć kontakt z żywnością, musi posiadać przynajmniej z tych dwóch atestów:

  • PZH (Państwowy Zakład Higieny)
  • akredytowanego Laboratorium Inżynierii Materiałowej i Środowiska Instytutu KOMAG

4.4 Pokrywka i uchwyty

Jest wiele potraw, których sukces wykonania zależy nie tylko od odpowiedniego garnka, ale też dobrze dopasowanej pokrywki.

Co przede wszystkim wyróżnia dobrej jakości pokrywkę?

  • lekko wypukły kształt
  • idealne dopasowanie do garnka
  • dobre odprowadzanie pary - zapobiega ono kipieniu i zwiększa aromat potrawy
  • solidnie zamocowane uchwyty wykonane z wolno nagrzewających się materiałów (kategorycznie nie nadaje się drewno oraz plastik)

Z jakiego materiału powinna być pokrywka?

Materiał

Zalety

Wady

Silikon

Lekkie, dużo odmian kolorystycznych, zajmują mało miejsca, odporne na wysokie temperatury i zarysowania

Tanie pokrywki, pozbawione atestów, mogą być toksyczne

Szkło żaroodporne

Odporne na wysokie temperatury, pozwalają obserwować potrawę bez konieczności podnoszenia pokrywy

Ciężkie, łatwo je stłuc

Stal emaliowana

Trwałe, odporne na wysokie temperatury

Szybko się nagrzewają

Stal nierdzewna

Najtrwalsze, odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne, można używać w piekarniku

Szybko się nagrzewają



4.5 Garnki a ich reakcja chemiczna z żywnością

Rodzaj garnka

Reakcja z jedzeniem

Przechowywanie

Użytkowanie i konserwacja

Garnki ze stali nierdzewnej

  • Nie reagują z żywnością

  • Nie polecane dla osób uczulonych na nikiel- większość ma go w swoim składzie

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Nie wymagają specjalnej pielęgnacji

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki aluminiowe

  • Reagują chemicznie z kwaśnymi potrawami

  • Nie należy przechowywać w nich potraw kwaśnych - mogą nabrać metalicznego posmaku

  • Nie wymagają specjalnej pielęgnacji

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki ceramiczne

  • Nie reagują z żywnością

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Należy używać tylko narzędzi kuchennych z drewna lub tworzywa, aby nie uszkodzić powłoki

Garnki miedziane

  • Nie reagują z żywnością

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki ze szkła

  • Nie reagują z żywnością

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki żeliwne

  • Reagują chemicznie z kwaśnymi potrawami

  • Sosy mogą nabrać ciemniejszego koloru

  • Nie należy przechowywać w nich potraw kwaśnych - mogą nabrać metalicznego posmaku

  • Wymagają specjalnej pielęgnacji. Sprawdź tutaj jak dbać o garnki z żeliwa (kotwiczka)

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki z powłoką teflonową

  • Nie reagują z żywnością pod warunkiem, że powłoka jest nieuszkodzona

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność, pod warunkiem że powłoka nie jest uszkodzona

  • Należy używać tylko narzędzi kuchennych z drewna lub tworzywa, aby nie uszkodzić powłoki

Garnki z powłoką tytanową

  • Nie reagują z żywnością

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Można używać narzędzi kuchennych każdego typu

Garnki z powłoką marmurową

  • Nie reagują z żywnością

  • Można bezpiecznie przechowywać żywność

  • Należy używać tylko narzędzi kuchennych z drewna lub tworzywa, aby nie uszkodzić powłoki