Jadalnia

Nowoczesne nakrycie stołu, akcesoria stołowe, szkło stołowe, porcelana, sztućce



Kolekcja szkła stołowego Holmegaard Perfection

Holmegaard Perfection

Kolekcja z poziomą linią, która wskazuje ile trunku nalać do kieliszka

Sprawdź szczegóły

Jadalnia - Czerwona Maszyna

Elegancka zastawa stołowa i sztućce, karafki, kieliszki i szklanki to podstawa art de la table. Uzupełnione o użyteczne dodatki na stół: patery, etażerki, zestawy do przypraw, cukierniczkę i mlecznik powinny stworzyć spójne nakrycie stołu. W Czerwonej Maszynie znajdziecie Państwo pełną zastawę stołową i dodatki na stół głównie w stylu skandynawskim i włoskim. Oba prezentują odmienne podejście do aranżacji i dekoracji stołu.

Skandynawska zastawa stołowa charakteryzuje się prostotą i neutralnością kształtów. Talerze, miski, kubki mają być przede wszystkim wygodne.  To potrawa zdobi naczynia, a funkcją zastawy stołowej jest podkreślenie walorów smakowych i wizualnych serwowanych pyszności. Naczynia są zwykle jednokolorowe, cała zastawa jest biała lub w odcieniach “zgaszonych”.  Możliwość zakupu talerzy, kubków, dzbanków, misek i półmisków na sztuki stwarza przestrzeń do stworzenia własnej, unikalnej aranżacji stołu. Naczynia są przystosowane do mycia w zmywarkach i łatwe do utrzymania w czystości.

Wśród bestsellerów skandynawskiej zastawy stołowej warto zwrócić uwagę na kolekcje Eva Solo Legio i Eva Solo Legio Nova, Rosendahl Grand Cru oraz Menu Norm

Zastawa włoska zaskakuje fantazyjnymi kształtami i bogatą ornamentyką, lub niecodzienną interpretacją przedmiotu.  Filiżanki, patery, misy i sztućce są niezwykle dekoracyjne, “charakterne” i robią spektakularne wrażenie. By nie być gołosłownym podamy kilka przykładów. Zastawa Alessi Dressed ozdobiona jest delikatnym reliefem przypominającym koronki, co sprawia, że stół wygląda bardzo kobieco. Seletti Estetico Quotidiano to naczynia stołowe wykonane z porcelany w kształtach naczyń jednorazowych, dzięki czemu uzyskujemy prowokacyjny charakter aranżacji. Seletti Diesel Cosmic to talerze - planety i miski, kubeczki, oraz szklanki i kubki – meteoryty, przez co na stole wyczarujemy “mały kosmos”. Włoska zastawa stołowa nie ustępuje jakością skandynawskiej, jest jednak delikatniejsza, nie zawsze nadaje się do zmywarki i wymaga bardziej ostrożnego traktowania.

Uzupełnieniem zastawy stołowej będą odpowiednio dobrane sztućce. W wyborze sztućców warto skorzystać z propozycji producenta i zdecydować się na sztućce z tej samej kolekcji. Jeśli jednak producent nie oferuje pasujących sztućców trzeba trzymać się prostych zasad. Jeśli zastawa stołowa jest dekoracyjna – wybierzmy proste nowoczesne sztućce. Jeśli zastawa jest prosta – wybierzmy sztućce dekoracyjne. Warto też sprawdzić czy w kolekcji sztućców są pasujące sztućce do podawania.

Na stole nie może także zabraknąć karafki, kieliszków i szklanek. Te dobieramy tak, by kształtem pasowały do naczyń.  Jeśli wybraliśmy talerze kwadratowe, dobierzmy szklanki o zgeometryzowanych kwadratowych wykończeniach.  Jeśli talerze są okrągłe poszukajmy kieliszków idealnie okrągłych.

W końcu pora na stołową biżuterię - drobne przedmioty które będą potrzebne przy posiłkach, a o których często zapominamy. Młynki do soli i pieprzu, butelki do octu i oliwy, lub całe zestawy do przypraw pozwolą wzbogacić smak potraw i dopasować go do swoich preferencji. Serwetniki i pojemniki na wykałaczki sprawią, że posiłek będziemy spożywać zawsze estetycznie. Koszyki na pieczywo i kieliszki na jajko będą niezbędne w porze śniadania, a etażerki i patery na ciasto, oraz pucharki do lodów - w porze deseru. Te dodatki na stół wybierajmy według własnych potrzeb, rodzaju serwowanych potraw i osobistych upodobań.