Półmiski

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Marka: Rosendahl Usuń ten produkt Maxwell & Williams Usuń ten produkt

Eleganckie półmiski

Elegancki, dobrze dobrany do potrawy półmisek, pomaga w serwowaniu smakołyków i podkreśla ich walory estetyczne. Planując ich zakup warto pomyśleć o ich najczęstszym i możliwym zastosowaniu. Z reguły 3 półmiski wystarczą do zaserwowania śniadania i obiadu dla 6 osobowej rodziny. Jeśli często podejmujemy większą ilość gości, warto zdublować tę liczbę i potrawy serwować w dwóch miejscach na stole, by łatwiej było po nie sięgać.

Półmiski prostokątne i kwadratowe

Półmiski o geometrycznych kształtach świetnie pasują do nowoczesnych kompletów zastawy stołowej. Półmiski prostokątne jako półmiski podłużne świetnie sprawdzają się do serwowania wędlin. Na takich półmiskach doskonale prezentują się też kotlety schabowe, pieczenie, mięso krojone w plastry. Półmisek kwadratowy będzie idealny do gotowanych warzyw, placuszków, ziemniaków i innych dodatków.

Półmiski owalne

Owalne półmiski są bardziej klasyczne i nadają się doskonale do podawania ryb, kotletów mielonych, papryki nadziewanej, zrazów i wielu innych dań. Na półmiskach owalnych doskonale prezentują się też przekąski typu finger food. Alternatywą może być półmisek okrągły jeśli podajemy kawałki ryby lub mięsa ułożone w pierścień z dodatkiem warzyw w środku. Bardzo efektownie wyglądają też specjalne półmiski do ryby, które odwzorowują jej kształt. Najczęściej jest to półmisek szklany, a nie porcelanowy.

Warto zaznaczyć, że wiele potraw takich jak zapiekanki czy lasagne podajemy w naczyniach, w których się piekły, dlatego te naczynia powinny być eleganckie. I w tej roli doskonale sprawdzają się szklane lub ceramiczne naczynia żaroodporne.

Półmiski – kabaretki

Półmiski zwane kabaretkami to półmiski dzielone na małe części (zazwyczaj trzy-cztery). Są one idealne do zaserwowania oliwek, korniszonów i innych zakąsek, a także do surówek. Do tych ostatnich warto dopasować niewielkie miski-salaterki.

Talerze do serwowania potraw

Bardzo często na stole przydatne są też talerze do serwowania potraw. Talerz do serwowania przyda się gdy chcemy podać na stół takie potrawy jak fasolka szparagowa, bób, kalafior i inne dodatki do dania głównego.

Patery

Do ciast, ciasteczek i owoców najlepsze będą z kolei patery do ciasta jednopoziomowe, często na nóżce, a także tzw. etażerki. Podane w ten sposób ciasta i owoce wyglądają bardzo efektownie i pozwalają na tworzenie różnych ekspozycji. W zależności od upodobań można sięgnąć po patery porcelanowe, jak i szklane, bądź metalowe. Ciekawym wyborem jest zakup patery o finezyjnych kształtach.

Półmiski świąteczne

Święta są doskonałą okazją, by udekorować stół w zupełnie inny sposób niż na co dzień. Dlatego bardzo fajnym rozwiązaniem jest podanie potraw na półmiskach ze świątecznymi motywami. Takie elementy zastawy stołowej w wyjątkowy sposób podkreślą nastrój i rodzinną atmosferę.