Dzbanki do zaparzania kawy

Eleganckie zaparzacze tłokowe i przelewowe do kawy. Dzbanki termiczne. Zobacz także: Dzbanki do gorących napojów

Eleganckie dzbanki do zaparzania kawy

Istnieje wiele metod parzenia kawy, które pozwalają przygotować swoją ulubioną, aromatyczną kawę. Najbardziej nowoczesne są ekspresy ciśnieniowe i przelewowe. Alternatywą są klasyczne kawiarki ciśnieniowe czy ręczne ekspresy do parzenia kawy. Tradycyjnym sposobem jest z kolei kawa zaparzana po turecku w tygielku, kawa parzona we french pressie czyli w zaparzaczu tłokowym, jak i przelewowe zaparzanie kawy z pomocą drippera.

Tłokowy zaparzacz do kawy

French press, znany pod nazwą zaparzacza tłokowego pozwala zaparzyć kawę sypaną szybko i bez fusów. Korzystanie z tego typu zaparzacza jest banalnie proste. Wystarczy do dzbanka wsypać odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy i zalać ją wrzątkiem. Po kilku minutach można powoli docisnąć tłok, który zatrzymuje fusy oddzielając je od naparu. Od razu po tej czynności można nalewać kawę do filiżanek. Tłokowy zaparzacz do kawy ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala szybko i łatwo zaparzyć kawę, po drugie doskonale prezentuje się w kuchni i zajmuje mało miejsca. Ponadto można go wykorzystać nie tylko do parzenia kawy, ponieważ doskonale sprawdzi się również do herbaty liściastej i ziół. W naszej kolekcji można znaleźć liczne tłokowe zaparzacze, które znacznie różnią się designem. Dzięki temu można wybrać zaparzacz do kawy w ulubionym stylu.

Miłośników aromatycznej kawy ucieszy także szeroki zakres pojemności jaką zapewniają tłokowe zaparzacze do kawy. Najmniejsze mają około 240ml, dzięki czemu pozwalają na zaparzenie dwóch filiżanek lub jednego kubka kawy. Największe zaparzacze mają dzbanek do kawy o pojemności 1l. Taka wielkość pozwala zaparzać kawę dla kilku osób w czasie rodzinnych i biznesowych spotkań.

Przelewowy zaparzacz do kawy

Równie dobrym rozwiązaniem, jak zaparzanie kawy w zaparzaczu tłokowym, zapewnia przelewowy zaparzacz do kawy. Taki sposób pozwala wydobyć niezwykły aromat kawy i uzyskać smaczny napój. Przelewowy zaparzacz do kawy składa z drippera z filtrem i dzbanka do którego trafia zaparzona kawa. Przelewowe zaparzacze do kawy mogą mieć różne filtry od papierowych po wykonane ze stali. Zaletą tego ostatniego jest to, że nie wpływa na smak kawy. Po zaparzeniu kawy zdejmujemy dipper i mamy gotowy dzbanek do kawy, który pozwala w estetyczny sposób zaserwować kawę.

Kawiarka neapolitańska

Oryginalną formę przelewowego zaparzania kawy zapewnia kawiarka neapolitańska. Zestaw składa się z trzech części. W pierwszej gotuje się woda, w drugiej znajdują się dwa filtry (sitka), między którymi znajduje się mielona kawa, a trzecia jest naczyniem, do którego finalnie wpływa zaparzona kawa. Zaparzanie jest bardzo proste. Po zagotowaniu wody w jednym naczyniu odwraca się całość do góry nogami. Woda przepływa przez filtry z kawą i spływa do dolnej części. Zazwyczaj ta część ma kształt oryginalnego dzbanka, który pozwala wygodnie podać kawę zaraz po zaparzeniu.