Klasyczna babka wielkanocna

Klasyczna babka wielkanocna to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Stanowi wizytówkę naszego domu i podobno... im jest lepsza, tym więcej szczęścia przyniesie wszystkim domownikom!

Historia babki zaczęła się w XVIII wieku, w Europie. Nowy rodzaj wypieku trafił wtedy na polski i francuski dwór. Swoim kształtem przypominał turban Ali Baby, bohatera "Baśni 1001 i jednej nocy". Dzięki temu nazwano go Babą. Babę wypiekano z kosztownych wówczas składników. Masło, cukier i jaja - symbolizowały obfitość, która miała wieńczyć post i tym samym symbolizować święto Wielkiej Nocy.



Nie musisz obmyślać planu działania - oto gotowy przepis na udaną babkę wielkanocną!



Pamiętaj! Składniki muszą być wymieszane w odpowiedniej kolejności!

Przygotuj:

  • 250 g mąki,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 jaja,
  • proszek do pieczenia.

Młynek do masła MohaBlender Casa BugattiŁyżka Rig TigTrzepaczka Joseph Joseph

  1. Najpierw koniecznie musisz utrzeć masło, tak aby uzyskało konsystencję kremu! Zrobisz to spokojnie za pomocą blendera Casa Bugatti. Jeżeli posiadasz bardzo twardą osełkę, najpierw rozdrobnij ją za pomocą młynka do masła Moha.
  2. Do utartego masła stopniowo dodawaj cukier lub miód. Możesz użyć do tego blendera lub miksera.
  3. Przesiej mąkę i dodaj ją do powstałej masy wraz z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto ręcznie.
  4. Jaja rozbij i wlej do osobnej miski. Roztrzep jaja, ale tylko lekko. Dodaj do masy.
  5. Jeżeli do babki chcesz dodać bakalie – najpierw opłucz je ciepłą wodą i obtocz mąką. Zapobiegnie to opadnięciu ich na dno ciasta.

Czas na formę!

Nie jesteś pewny/a swoich kulinarnych umiejętności? Szkoda Ci zmarnować czas poświęcony na przygotowanie ciasta? Wybierz formę, która nie tylko zapewni Twojemu wypiekowi spektakularny wygląd ale i będzie z niej łatwo wyjąć gotową babkę.

Duży wybór ciekawych form znajdziemy w ofercie Pavoni i Nordic Ware – marki będącej absolutną ikoną wśród producentów form do pieczenia!

Forma do babki PavoniForma do babki Nordic Ware brillanceForma do babki Luch Flexi FormForma do babki Nordic Ware



No to pieczemy!

Porada: Po włożeniu ciasta staraj się nie otwierać piekarnika – babka w trakcie pieczenia jest bardzo wrażliwa na temperaturę.

Ciasto piecz w temperaturze 160 – 200 °C (bez włączonego termoobiegu!). W zależności od wielkości formy czas wynosi:

  • formy do Ø 20 cm: 40 min.
  • formy większe od Ø 20 cm: do 60 min.

Czas na lukrowanie i posypkę!

Tutaj wszystko zależy już tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni. Dekorator cukierniczy marki Cuisipro daje nam nieograniczone możliwości do prostej i precyzyjnej dekoracji lukrem i kremem. Zestaw do formowania kwiatów z lukru sprawi, że w łatwy sposów stworzysz niepowtarzalne arcydzieło!

Dekorator LekueWykrawacz Good Grips2 Szablony do dekoracji Pavoni Easter & Love

Czas na pokaz!

Ponieważ wszyscy jemy wzrokiem, połową sukcesu jest odpowiednia oprawa naszego wypieku. Babka będzie jeszcze lepiej się prezentować, jeżeli odpowiednio ją podamy. Najlepiej użyj do tego eleganckiej  patery! Dzięki niej będziemy mogli z dumą zaprezentować naszą babkę gościom!

  • Jeżeli posiadasz jadalnię urządzoną w klasycznym stylu, idealna będzie patera na ciasto Alessi. Wykonano ją z drewna bukowego. Ozdobiona dekoracyjnym, koronkowym reliefem, została wykończona ręcznie przez rzemieślników z Valle Strona – regionu od wieków słynącego z wyrobów drewnianych.
  • Do jadalni urządzonej w nowoczesnym, minimalistycznym stylu najlepszym wyborem będzie patera Eva Solo Trio Legio Nova. Wykonana z pięknej, białej porcelany, może być montowana na różne sposoby. Składa się z dwóch elementów: okrągłego talerza oraz małej miseczki urozmaiconej delikatnym żłobieniem, charakterystycznym dla kolekcji Trio Legio Nova.

Patera RosendahlPatera Eva Solo Trio Legio Nova

Warto zadbać o narzędzie, którym naszą babkę będziemy nakładać na talerze. Nóż do ciasta Magisso jest doskonale wyprofilowany, a jego podwójne ostrza ułatwiają szybkie wykrojenie z ciasta zgrabnego kawałka. Po ukrojeniu wypieku wystarczy lekko ścisnąć rączkę noża, by jego ścianki objęły porcję ciasta i pomogły ją „złapać” a następnie przenieść na talerzyk bez dotykania palcami. 

Nóż do ciasta Magisso