Deski i bloki do krojenia

Deski kuchenne drewniane, szklane i marmurowe. Bloki do krojenia.

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Marka: Normann Copenhagen Usuń ten produkt

Funkcjonalne deski do krojenia

Deska do krojenia to rzecz, którą używamy każdego dnia wielokrotnie. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich desek kuchennych. Istnieje wiele propozycji, wśród których każdy może znaleźć coś dla siebie.

Wielofunkcyjne deski kuchenne

Deski kuchenne służą nam do krojenia chleba, mięs, ryb, warzyw. Ze względów higienicznych warto mieć zestaw desek do krojenia złożony z kilku kolorowych lub oznakowanych desek, z których każdą możemy przeznaczyć do innego rodzaju produktów spożywczych. Ponadto na deskach kuchennych serwujemy przystawki – ser, wędliny, małe kanapeczki i inne przekąski typu finger food. Deski kuchenne są też niezastąpione jako podstawka na gorące naczynia. Do wyboru są deski wykonane z różnych materiałów – z drewna, bambusa, szkła, plastiku, a także kamienia i ceramiki

Drewniana deska do krojenia

Drewniane deski do krojenia posiada prawdopodobnie każdy. Taka deska doskonale nadaje się do krojenia chleba i innych suchych produktów. Gorzej sprawdza się przy krojeniu mięsa, ryb, warzyw i owoców. Jest za to idealna jako podkładka pod gorące garnki oraz blachy do pieczenia. Warto też wiedzieć, że drewniana deska do krojenia nie tępi noży, tak jak dzieje się to w przypadku wielu desek innego rodzaju. Deski drewniane zachwycają też różnorodnymi kształtami i kolorami, w zależności od zastosowanego drewna. Wadą desek drewnianych jest niska odporność na wilgoć, przesiąkanie zapachami i brak możliwości mycia jej w zmywarce. Aby drewniana deska na długo zachowała swoje właściwości trzeba też o nią starannie dbać.

Bambusowa deska do krojenia

Wyjątkowo dobra jest deska bambusowa. Zastosowany materiał i technologia produkcji sprawiają, że jest ona trwała, twarda, odporna na wilgoć i podobnie jak deska drewniana nie tępi noży. Świetnie nadaje się do krojenia wszelkiego rodzaju produktów. Do tego deski tego typu mają piękny, naturalny wygląd i ładny kolor. Deski bambusowe doceniają także osoby, które dbają o ekologię – wybierając taką rzecz kupujemy produkt naturalny, przyjazny dla środowiska, a jednocześnie rezygnujemy z zakupu deski drewnianej, której materiał jest znacznie bardziej cennym surowcem niż bambus. Jedynym minusem, jaki posiada deska do krojenia wykonana z bambusa jest fakt, że nie można jej myć w zmywarce.

Szklana deska do krojenia

Szklana deska do krojenia jest higieniczna, odporna na działanie bakterii, łatwa w utrzymaniu w czystości. Na szklanej desce można kroić dowolne produkty – doskonale nadaje się więc do mięs, ryb, owoców i warzyw. Deska do krojenia wykonana ze szkła nie chłonie zapachów, nie odbarwia się i może być myta w zmywarkach do naczyń. Zazwyczaj na spodzie deski znajdują się małe gumowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się jej na kuchennym blacie. Szklana deska do krojenia może być też niezwykle efektowna, dzięki bogactwu dostępnych wzorów i kolorów. Jest ona ozdobą każdej kuchni. Korzystając z takiej deski trzeba mieć jednak na uwadze ostrożność w trakcie przygotowywania potrawy i w trakcie jej mycia.

Plastikowa deska do krojenia

Plastikowe deski są lekkie, wygodne, odporne na uszkodzenia, szorowanie i działanie detergentów. Ponadto długo nie chłoną zapachów i są dość higieniczne. Bakterie rozwijają się tylko wtedy, gdy na desce powstają głębokie nacięcia. Deska do krojenia wykonana z plastiku powinna być najwyższej jakości, inaczej będzie szybko zabarwiać się i nie będzie jej można myć w zmywarce. Zaletą plastikowych desek jest jednak fakt, że są dostępne w wielu kolorach i można w łatwy sposób stworzyć z nich komplet.

Kamienne i ceramiczne deski do krojenia

Deski te są stosunkowo mało znane. Zwolennicy tych desek podkreślają, że są one bardzo eleganckie, higieniczne, odporne na uszkodzenia i zarysowania. Ponadto nie chłoną one zapachów, ani wody, nie odbarwiają się i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Są doskonałe zarówno jako deska do krojenia, podstawka pod gorące naczynia i taca do serwowania przystawek. Wadą jest duża waga i sprzyjanie tępieniu się noży.