Moździerze

Funkcjonalne moździerze kuchenne: porcelanowe, granitowe, drewniane i stalowe

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Kolor: szary i antracyt Usuń ten produkt

Ładne moździerze

Moździerze są dziś dość zapomnianym akcesorium kuchennym. Wszystko dlatego, że rozpowszechniła się sprzedaż mielonych ziół i przypraw, a także gotowych mieszanek do różnego rodzaju potraw z mięs i ryb. Jednak osoby, które znają się na gotowaniu wiedzą, że gotowe przyprawy i ich mieszanki przechowywane przez długi czas tracą swój aromat, smak i inne właściwości. Dlatego właśnie warto zakupić własny moździerz i samodzielnie przygotowywać mieszanki przypraw i marynaty.

Dobry moździerz kuchenny

W sprzedaży są dostępne moździerze wykonane z różnych materiałów. Możemy wyróżnić moździerze zrobione z porcelany, ceramiki, kamienia, jak również moździerze żeliwne, stalowe, a nawet drewniane. Każdy typ ma swoje specyficzne właściwości. Dobry moździerz kuchenny poradzi sobie z najtwardszymi przyprawami jak na przykład ziarna ziela angielskiego, pieprzu, jałowca lub kolendry. Z jego pomocą można stworzyć dowolne mieszanki przypraw i marynaty do różnych potraw, według własnych upodobań. Ale to nie wszystko bo moździerz jest też gadżetem kuchennym, który umożliwia rozgniatanie orzechów na miazgę, a także przygotowywania własnych mieszanek herbacianych z dodatkiem ziół, przypraw czy suszonych owoców.

Moździerz porcelanowy i ceramiczny

Moździerze porcelanowe i ceramiczne są niezwykle praktyczne. Pozwalają kruszyć, rozdrabniać, mielić, tłuc i ucierać zarówno produkty suche, jak i płynne. Dlatego są idealne zarówno do przygotowania mieszanek przypraw, jak i marynat czy pesto. Zazwyczaj moździerze te mają dzióbki, dzięki czemu łatwiej przelewa się zawartość moździerza do innych naczyń. Moździerz porcelanowy, podobnie jak ceramiczny jest trwały i solidny, nie przebarwia się, jest łatwy w myciu, nie pochłania zapachów, jest bardzo higieniczny i nie odkształca się. Ponadto materiał jest odporny na działanie kwasów i całkowicie obojętny chemicznie. W dodatku takie moździerze wyglądają bardzo dekoracyjnie i pasują do każdej kuchni.

Moździerz kamienny i żeliwny

Zaletą moździerzy kamiennych jest duża waga, przez co są one stabilne i pewnie trzymają się blatu. Nowoczesne moździerze kamienne mają często antypoślizgowe dno, dzięki któremu użytkowanie moździerza jest jeszcze łatwiejsze. Moździerze kamienne są też o wiele bardziej odporne na uszkodzenia, wgniecenia, zarysowania czy stłuczenia od chociażby moździerzy porcelanowych. Zazwyczaj moździerze kamienne są wykonane tak, że w środku mają lekko chropowatą powierzchnię, co ułatwia rozdrabnianie i ścieranie składników, a z zewnątrz są bardzo gładkie i eleganckie, co sprawia, że pięknie się prezentują w każdej kuchni. Niezależnie od tego czy są wykonane z marmuru czy z granitu nie chłoną zapachów i nie spływają na smak rozdrabnianych produktów, są higieniczne i nie przebarwiają się. To czy wybierzemy moździerz granitowy czy marmurowy zależy wyłącznie od gustu i stylu kuchni. Podobne właściwości mają moździerze żeliwne – są tak samo stabilne, mocne i trwałe. Nadają się zarówno do suchych, jaki i mokrych produktów spożywczych. Jedyna różnica dotyczy wyglądu i tego, że żeliwne moździerze mają chropowatą powierzchnię, nie są więc tak idealnie gładkie jak moździerze kamienne. Jednak dzięki temu pasują do kuchni w rustykalnym stylu lub w stylu vintage.

Stalowy moździerz kuchenny

Moździerze wykonane ze stali są lżejsze od moździerzy kamiennych i żeliwnych, są higieniczne, trwałe, zazwyczaj można je myć w zmywarce. Stal nie chłonie zapachów, ani się nie przebarwia. Do tego jest odporny na zarysowania, wyszczerbianie się, zniekształcenia czy stłuczenia. Pod względem designu moździerz ze stali najlepiej ze wszystkich pasuje do nowoczesnych kuchni.

Moździerz z drewna

Choć drewno to naturalny materiał, a wykonane z niego moździerze wyglądają bardzo stylowo, to jest to typ, który ma najwięcej wad. Nawet jeśli jest wykonany z najtwardszego drewna to może pochłaniać zapachy przypraw, a także przebarwiać się. W dodatku nadaje się wyłącznie do ścierania suchych produktów. Jest to moździerz dla osoby, która korzysta z niego sporadycznie i raczej poszukuje oryginalnego dodatku do kuchni.

Designerski moździerz kuchenny

Jeśli wybierzemy stylowy moździerz to będziemy mieli fajny i jednocześnie praktyczny dodatek do kuchni. Bez względu na materiał, z którego jest wykonany, zawsze pięknie prezentuje się na kuchennym blacie. Korzystanie z moździerza zaprocentuje też doskonałym smakiem przyrządzanych potraw.