Noże kuchenne

Znakomitej jakości japońskie noże kuchenne - kute, stalowe, wielowarstwowe i ceramiczne.
Noże szefa kuchni, noże do chleba, sera, ryby, oraz uniwersalne. Również zestawy noży, bloki, listwy, ostrzałki, kamienie i musaki.

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Kolor: szary i antracyt Usuń ten produkt

Dobre i ostre noże kuchenne

Bogaty wybór noży potrafi przyprawić o zawrót głowy. Warto więc wiedzieć jakie rodzaje noży są dostępne i do czego są potrzebne. Dzięki temu wybór odpowiednich dla siebie noży nie będzie stanowił problemu. Kompleksowej wiedzy o nożach kuchennych z różnych materiałów, ich właściwościach i  ostrości dostarczy nasz Poradnik -  Jak dobrze wybrać noże kuchenne?

Niezbędne noże w kuchni

Niezastąpionym nożem jest tzw. nóż szefa kuchni. Taki nóż jest idealny do krojenia mięsa, filetowania ryb, krojenia warzyw i owoców, a także do plastrowania serów i wędlin. Nóż kucharza ma szerokie ostrze i idealnie dopasowaną do dłoni rączkę. Nóż szefa kuchni jest duży i ciężki, ale sprawdza się w każdej kuchni. Oprócz noża szefa kuchni warto mieć też zawsze pod ręką nóż uniwersalny. Jak sama nazwa wskazuje sprawdza się niemal do wszystkiego, a od wcześniej opisanego noża odróżnia go węższe ostrze. Jest on idealny do przygotowywania codziennych posiłków.

Nożem, z którego również będziemy korzystać codziennie jest nóż do chleba. Jego ząbkowana klinga sprawia, że tego typu nóż z łatwością radzi sobie z chrupiącą skórką chleba i bułek, nie naruszając jednocześnie miękkiego wnętrza. Nóż do pieczywa sprawia, że każda kromka wygląda apetycznie i świeżo.

Niezwykle pomocnym nożem jest także nóż do obierania  warzyw i owoców. Tego typu nóż jest mały, krótki i lekki, dzięki czemu możemy obierać nim dowolne owoce i warzywa, które jak wiadomo są podstawą dobrze zbilansowanej diety i powinny pojawiać się w niemal każdym posiłku.  Nóż do obierania pozwala cieniutko obierać owoce i warzywa, zarówno miękkie, jak i twarde.

Mięso i wędliny są często jednym z najważniejszych składników posiłków, dlatego warto wyposażyć kuchnię w specjalny nóż do wędlin i mięsa. Odpowiedni nóż pozwoli łatwo plastrować wędliny, a także wykrawać z mięsa chrząstki i oddzielać mięso od kości. Jeśli mięso często gości w naszej kuchni można się też wyposażyć w nóż rzeźnicki i tasak do mięsa. Ostry nóż rzeźnicki pozwala łatwo porcjować mięso, a tasak pomaga dokładnie ćwiartować mięso, a nawet kroić kości. Tasak do mięsa pozwala także na rozbijanie kawałków mięsa, a nawet siekanie ziół i rozdrabnianie przypraw. Szerokie ostrze dodatkowo pozwala przenosić pokrojone produkty do garnka lub na patelnię.

Miłośnicy serów powinni się też zaopatrzyć w noże do sera. Istnieją różne noże do serów – noże do serów miękkich i pleśniowych, a także do serów twardych. Charakterystyczne otwory w klindze sprawiają, że plasterki sera nie sklejają się, a ząbki na końcu klingi ułatwiają przenoszenie odkrojonych kawałków lub plastrów. Niekiedy noże te można kupić w zestawie, dzięki czemu zawsze pod ręką będziemy mieli odpowiedni nóż do sera. Pod ręką warto mieć też nóż do masła, który sprawdza się również do rozsmarowywania miękkich serów topionych.

Specjalistyczne noże kuchenne

Poza wymienionymi wyżej nożami warto wziąć pod uwagę również zakup noży specjalistycznych, przeznaczonych do konkretnego zastosowania. Taki wybór jest doskonały jeśli lubimy określone rodzaje potraw.

Wielbiciele grillowanych mięs powinni mieć w swojej kuchni noże do steków, które doskonale radzą sobie z pieczonym, grillowanym lub smażonym mięsem. Amatorzy sushi mogą rozważyć zakup noży Santoku. Te japońskie noże pozwalają błyskawicznie szatkować warzywa i owoce oraz kroić i porcjować mięso i ryby.

Warto także zwrócić uwagę na noże do trybowania, które doskonale radzą sobie z mięsami – nie szarpią ich i z łatwością je tną, a także pozwalają oddzielić surowe mięso od kości dzięki giętkiemu ostrzu. Z kolei dla miłośnika dań rybnych niezastąpiony jest wąski i giętki nóż do filetowania.

Ostrzałki i bloki do noży

Najbardziej potrzebne noże kuchenne, jak nóż szefa kuchni, nóż do pieczywa czy nóż uniwersalny warto mieć zawsze pod ręką. Aby utrzymać je w porządku i jednocześnie, aby nie stanowiły one zagrożenia w kuchni, warto wyposażyć się w blok na noże. Blok do noży może przybierać różne formy i może być wykonany z różnych materiałów – drewna, bambusa, stali szlachetnej. Najczęściej spotyka się bloki na pięć lub dziewięć noży. W sprzedaży są też bloki, które wypełnione są tworzywem sztucznym dopasowującym się do kształtu ostrza, dzięki czemu są to bloki bardzo uniwersalne. Stojak na noże może być też dołączony do zestawu noży kuchennych. Alternatywą dla stojaków, które stoją na kuchennym blacie są specjalne listwy magnetyczne, które pozwalają przechowywać noże na ścianie. Wygląda to bardzo estetycznie i profesjonalnie, jest wygodne i bezpieczne.

Elementem, który również warto mieć pod ręką są ostrzałki do noży. Do wyboru są ostrzałki ceramiczne, diamentowe i stalowe, jak również prowadnicze do ostrzenia noży i kamienie do ostrzenia. Zapewnią one idealny stan noży kuchennych. Poza ręcznymi ostrzałkami, można wybierać wśród ostrzałek elektrycznych, które są bardzo szybkie i precyzyjne.