Formy do pieczenia

Formy silikonowe do pieczenia ciast tortów, muffinów i małych ciastek. Znakomita jakość.

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Marka: Nordic Ware Usuń ten produkt

Praktyczne formy do pieczenia

Każdy kto lubi piec powinien mieć w swojej kuchni odpowiednie formy do pieczenia. Dzięki nim można upiec przepyszne tarty, ciasteczka, babeczki, pierniki, muffiny,  torty, biszkopty, babki piaskowe, serniki i ciasta. Formy do pieczenia pomagają także upiec chleb, bajgle, bagietki, kajzerki i gofry. W naszej kolekcji można znaleźć także formy do pralinek, do czekolady oraz do pieczenia owoców.

Zobacz łatwy i sprawdzony Przepis na babkę wielkanocną

Jakie formy do pieczenia wybrać?

Dostępnych jest wiele produktów – formy silikonowe, ceramiczne, szklane, metalowe, teflonowe, kamionkowe, żeliwne i wiele innych. Ostatnio dużą popularnością cieszą się właśnie formy silikonowe. Pozwalają one tworzyć nawet bardzo fantazyjne formy wypieków, dlatego doskonale nadają się jako foremki do babeczek czy foremki do ciastek. Tego typu formy nie przywierają, a dzięki elastyczności materiału można łatwo wyjąć wypiek bez uszkodzenia. Zaletą silikonowych form jest też fakt, że można je zwijać oraz wyginać i dzięki temu można je przechowywać w różnych miejscach. Dobrze sprawdzają się też szklane formy do pieczenia, które wyróżnia niebywała uniwersalność, a także ceramiczne formy do pieczenia. Te ostatnie mają przeważnie piękne kolory, dzięki swoim właściwościom zapobiegają przypalaniu się ciast, a dzięki pięknej formie nadają się idealnie do serwowania wypieków bez konieczności wyjmowania ciasta. Szklane i ceramiczne formy do pieczenia i zapiekania znajdziesz w dziale Brytfanny i naczynia żaroodporne.

Praktyczne foremki do ciastek

Niezależnie od tego czy poszukujemy foremki do pierników, do babeczek czy ciastek warto rozważyć zakup foremek z silikonu. Takie formy do pieczenia szybko stygną, nawet w kilkadziesiąt sekund, są odporne na skrajne temperatury, nie trzeba ich smarować tłuszczem, nie wchodzą w reakcje chemiczne ze składnikami wypieków np. kwaśnymi owocami. Ponadto formy silikonowe nie zepsują się jeśli spadną na podłogę lub wypadną z dłoni podczas ich mycia.

Forma do tarty

Bardzo często polecaną formą do tarty są formy ceramiczne. Taka forma przepuszcza ciepło gorzej niż chociażby forma aluminiowa, ale za to ma piękny wygląd i może służyć przez wiele lat. Klasyczna forma do tarty może być także użyta w przypadku wypieku ciast, które nie wyrastają zbyt wysoko. To oznacza, że można na niej upiec nie tylko tartę, ale też szarlotkę lub sernik.