Patelnie

Patelnia to niezbędny element kuchni, a dobra patelnia to skarb. Poniżej przedstawiamy wybór patelni renomowanych marek jak Scanpan, Silit, WMF, Alessi, Eva Solo, Chasseur, Skeppshult, Kyocera. Patelnie posiadają unikalne, opatentowane powłoki bezpieczne dla naszego zdrowia. W ofercie sklepu znajdują się patelnie uniwersalne, głębokie i płytkie, oraz patelnie specjalne - grillowe, do wafli, do naleśników, do jajek. Znajdują się tutaj również patelnie żeliwne i z pokrywkami..

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Typ kuchni: wszystkie typy Usuń ten produkt
  2. Kolor: zielony Usuń ten produkt

Dobre patelnie

Wśród wielu dostępnych patelni warto wybrać dokładnie te, które będą w pełni odpowiadać indywidualnym potrzebom. Staranny wybór zaowocuje łatwiejszym przyrządzaniem ulubionych potraw dla siebie lub całej rodziny. Ponieważ patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego, to warto się zapoznać z dostępnymi rozwiązaniami.

Przed zakupem patelni trzeba zastanowić się, co najczęściej będziemy na niej przygotowywać. Jeśli często przygotowujemy placuszki, jajka sadzone, omlety, racuchy, placki ziemniaczane, pancakes i inne tego typu potrawy, to przydatna nam będzie patelnia znana jako dołkownica. Patelnia taka ma okrągłe wgłębienia lub wgłębienia w ciekawych kształtach, takich jak serduszka, buźki czy płatki śniegu. Kolejną patelnią, którą warto wziąć pod uwagę, szczególnie jeśli mieszkają w domu dzieci lub miłośnicy słodkości, jest patelnia do gofrów lub patelnia do wafli ptysiowych. Doskonała jest także specjalna, płaska patelnia do naleśników o niskich ściankach. Dzięki wspomnianym patelniom można łatwo przygotować słodkie przekąski. Amatorzy mięs docenią z kolei patelnię grillową. Patelnia grillowa pozwala przygotować grillowane potrawy o każdej porze roku i to bez wychodzenia z domu. Specyficzne dno ze żłobieniami sprawia, że ilość tłuszczu niezbędnego do przygotowania potrawy zostaje znacznie ograniczona. W dodatku przygotowane mięsa maja dzięki nim charakterystyczny wygląd, co podnosi atrakcyjność przygotowanych dań. Interesującą propozycją są też patelnie typu wok idealne do przygotowywania dań kuchni orientalnej. Jeśli jednak nie mamy specjalnych preferencji lub zależy nam na miejscu w kuchni i dlatego nie chcemy wyposażać jej w patelnie do zadań specjalnych to możemy ograniczyć się do tradycyjnej, dość głębokiej patelni średniej wielkości. Najlepiej jeśli będzie miała pokrywkę, która umożliwi nie tylko smażenie, ale również duszenie potraw.

Aspektem, na który również warto zwrócić uwagę, jest rozmiar patelni. Jeśli zazwyczaj gotujemy dla siebie, ewentualnie dla dwóch osób, to lepiej sprawdzą się patelnie o małej średnicy. Przygotowanie dań dla całej, wieloosobowej rodziny jest większym wyzwaniem i wtedy przydatna będzie duża patelnia.

Rodzaje patelni

Zastosowanie to nie jedyne ważne kryterium przy wyborze idealnej patelni. Równie istotne jest to, z jakiego materiału będzie ona wykonana, ponieważ każda patelnia ma swoje wady i zalety. Do najbardziej popularnych rodzajów należą patelnie teflonowe. Wszystko dzięki temu, że ich powłoka nie przywiera, jest łatwa w czyszczeniu, a do tego umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Tego typu patelnie są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Ich minusem jest to, że nie są zbyt odporne na zarysowania, dlatego trzeba wyposażyć się w przybory kuchenne z drewna lub silikonu, które nie niszczą powierzchni. Mocniejsza, choć wciąż nie do końca odporna na zarysowania jest patelnia ceramiczna. Tego typu patelnie są odporne na wysokie temperatury, dobrze przewodzą ciepło, są lekkie, łatwe w czyszczeniu, a ich powłoka nie przywiera, jeśli tylko nie zostanie "przegrzana". Patelnie ceramiczne są też zdrowe, ponieważ nie wchodzą one w reakcje chemiczne z jedzeniem. Ciężkie i solidne, odporne na zarysowania, stabilne są patelnie żeliwne. Są one idealne do duszenia mięs, ponieważ równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. Wadą jest duży ciężar patelni. Doskonałe są też patelnie stalowe – wytrzymałe, odporne na zarysowania, nieprzywierające, jednak są również dość ciężkie, a do tego wolno się nagrzewają. Alternatywą jest patelnia szklana. Jest elegancka, zdrowa, ponieważ nie zawiera szkodliwych substancji, nie wpływa na smak potraw. Oczywiście patelnię szklaną należy chronić przed stłuczeniem. Wybierając patelnię warto wziąć także pod uwagę patelnie z powłoką kamienną. Są drogie, ale też niezwykle solidne, pozbawione szkodliwych substancji, dobrze przewodzą ciepło, są odporne na uszkodzenia i zarysowania, a do tego nie przywierają i nie zmieniają smaku potraw.

Kupując patelnię trzeba sprawdzić, czy jest odpowiednia na kuchenkę, którą posiadamy. Patelnia indukcyjna musi mieć ferromagnetyczne dno.  Dobrym pomysłem jest też wybór patelni z odpinaną rączką. Dzięki temu zabiegowi przechowywanie patelni w kuchni jest łatwiejsze, a niekiedy można ją również zastosować w piekarniku.