Łyżki, chochle, szczypce

Narzędzia do gotowania i smażenia, przybory kuchenne. Chochle, szczypce, łyżki, pędzelki, trzepaczki i szpatuły.

Łopatki, szpatułki, chochle, szczypce

Można mieć najlepsze garnki i naczynia, ale bez odpowiednich przyborów kuchennych przygotowanie dobrych potraw będzie niemal niemożliwe. Wysokiej jakości narzędzia kuchenne ułatwiają pracę w kuchni i sprawiają, że gotowanie i pieczenie staje się przyjemne.

Podstawowe przybory kuchenne

Akcesoria kuchenne powinny być jednocześnie ładne i praktyczne. Pomysłowo wyeksponowane mogą dodać kuchni charakteru. Szczególnie jeśli przechowujemy je w stylowym pojemniku lub wieszamy na haczykach umieszczonych na relingu. Wśród najważniejszych przyborów kuchennych niezastąpiona jest chochla do zup i sosów, trzepaczka, łyżki do mieszania. Panie domu docenią także uniwersalne szczypce kuchenne. Dla osób, które często pieką niezbędna będzie też łopatka do ciasta, jak również szpatułka. W kuchni bardzo często korzysta się też ze wszelkiego rodzaju łopatek. Nasze ulubione to łopatka kuchenna z perforacją, łopatka cedzakowa, łopatka z drobnym sitkiem, jak i łopatka do lasagne.

Narzędzia kuchenne w zestawach

Bardzo często przybory kuchenne są dostępne w gotowych zestawach, do których jest dołączony wygodny stojaczek lub pojemnik na te narzędzia. Zazwyczaj w skład takiego zestawu wchodzi szpatuła z otworami oraz wszelkiego rodzaju łyżki – do spaghetti, wazowa, cedzakowa, chochelka i szczypce kuchenne.

Jakie akcesoria kuchenne wybrać?

Przybory kuchenne są zazwyczaj wykonane z drewna, metalu, plastiku lub silikonu. Każdy materiał ma swoje szczególne właściwości. Drewniane narzędzia mają najdłuższą historię i wciąż są lubiane przez wiele pań domu między innymi za to, że nie rysują powierzchni patelni i garnków. Drewniane przybory kuchenne są też zdrowe, pod warunkiem, że dba się o nie starannie i nie dopuszcza do długotrwałego moczenia w wodzie. Metalowe narzędzia kuchenne są z kolei doceniane za stylowy wygląd, świetnie komponujący się z nowoczesnymi kuchniami, jak również za ich liczne zalety. Wśród nich jest odporność na wysokie temperatury i łatwość utrzymania w czystości. Metalowe chochle, łopatki, trzepaczki i inne przybory nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów. Mało ekologiczne, ale równie popularne są przybory kuchenne wykonane z plastiku. Są one łatwe do mycia, nie nasiąkają wodą, mają też niezliczone kolory i formy. Naszym zdaniem najlepsze są jednak narzędzia kuchenne wykonane z silikonu. Silikon wytrzymuje niskie i wysokie temperatury – od -40 do +260 stopni i świetnie sobie radzi z nagłą zmianą temperatur. Silikonowe przybory są elastyczne, wygodne, nie rysują powierzchni garnków i patelni, a do tego są bezpieczne dla zdrowia. Szukając narzędzi kuchennych, które ułatwią codzienne gotowanie i pieczenie warto postawić właśnie na przybory silikonowe. Do tego typu narzędzi bez trudu można też dobrać cały szereg akcesoriów kuchennych w wielu ładnych kolorach.