Nóż do ryb Ko-Yanagi Chroma Haiku Kurouchi 10 cm

B-05 Chroma Chroma
839.00 PLN
Produkt chwilowo niedostępny.


RODO
Administratorem Twoich danych osobowych jest Creative Products Hanna Zasada (operator sklepu Czerwona Maszyna) z siedzibą w Krakowie (31-429), przy ul. Łukasiewicza 3. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w szczególności w celu umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania ze sklepu Czerwona Maszyna, w tym dokonywania transakcji w sklepie. Umożliwiamy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. Czytaj pełną treść: Ochrona Danych Osobowych

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
B-05
Wymiary
Długość: 10,5 cm.
Materiały
Drewno magnolii, żeliwo, błękitna stal nierdzewna AOKO.
Ograniczenia

Opis produktu

Chroma Haiku Kurouchi to seria ekstremalnie ostrych i tradycyjnych japońskich noży. Wyróżniają je uchwyty z drewna magnolii, samurajska skuwka Mekugi Pin, warstwowa budowa ostrzy o czarno-błękitno-szarej barwie i rękojeść zdobiona wizerunkiem sokoła.
Rdzeń wykonany z błękitnej stali Aoko (rodzaj stali niezwykle trudnej w obróbce) powleczono naprzemianległymi warstwami żelaza i stali wysokowęglowej.
Nazwa "Kurouchi" w luźnym tłumaczeniu oznacza "wykuty w czerni". Można dopatrzeć się w niej odniesienia do górzystego i dzikiego rejonu Tosa, w którym narodziła się tradycja ich produkcji. Co ciekawe, sam Hirohis Koyama, założyciel Instytutu Kulinarnego Nippon Exchange, stwierdził że używanie noży Chroma Haiku Kurouchi nadaje potrawom głębszego smaku.

Nóż Ko-Yanagiposiada krótkie ostrze, dzięki któremu łatwo manewrować. Jest dedykowany do obróbki sashimi i innych ryb.

W kulturze europejskiej głęboko zakorzenione jest używanie "noża do wszystkiego". Zupełnie inaczej jest w kulturze japońskiej. Krojenie i szatkowanie przybrało tam formę sztuki, a liczba rodzajów noży powstałych już w epoce naszego renesansu jest zawrotna. Przez wieki dominował jeden model klingi– na tyle genialnej, że nie było potrzeby projektowania lepszej. Klinga noża, w kształcie prostopadłościanu zakończonego ostrym spadem lub łukiem, niewyobrażalnie przyspiesza krojenie, szatkowanie i rozdrabnianie.

Marka

Specjalnością japońskiej firmy Chroma jest wytwarzanie trwałych i wygodnych noży. Łączy tradycyjną wiedzę samurajów z potrzebami współczesnych mistrzów kuchni. Noże Chroma słyną z solidności i ergonomii, a ponieważ japońska technika uszlachetniania stali zawsze była inspirująca, więc nie powinno być dziwne, że niektóre z nich projektował sam Ferdynand Porsche. Noże Chroma które mozna kupić w sklepie Czerwona Maszyna w dalszym ciągu są szlifowane ręcznie, a czasem nawet w całości ręcznie wytwarzane w małych kuźniach. 

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię