Nóż Global G YANAGI sashimi 25 cm

G-11R Global Global
599.00 PLN
Produkt chwilowo niedostępny.


RODO
Administratorem Twoich danych osobowych jest Czerwona Maszyna 2.0 Karolina Gil Natalia Kasperowicz Sp.J. z siedzibą w Krakowie (30-149), przy ul. Balicka 56. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w szczególności w celu umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania ze sklepu Czerwona Maszyna, w tym dokonywania transakcji w sklepie. Umożliwiamy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. Czytaj pełną treść: Ochrona Danych Osobowych

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
G-11R
Wymiary
Długość całkowita: 37,5 cm
długość ostrza: 25 cm
Materiały
stal szlachetna CROMOVA 18 SANSO (18% chromu) o twardości 58-59 HRC
Ograniczenia

Opis produktu

Nóż Global G YANAGI sashimi jest cienki, wąski i niebywale ostry. Nóż posiada klingę w kształcie liścia wierzby, przeznaczony jest do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi („wierzbowe ostrze”) to rodzaj noża, który wywodzi się z regionu Kasai w zachodniej Japonii . W przeciwieństwie do noży europejskich nożem Global G YANAGI sashimi możemy ciąć tylko w jednym kierunku - do siebie. Jest to Japońska technika cięcia hiki kiri. Tradycyjny szlif jednostronny zapewnia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
Nóż jest szlifowany jednostronnie i jest przeznaczony dla osób praworęcznych.

Marka

Global to japońska marka zajmująca się produkcją wyjątkowo ostrych i trwałych noży kuchennych. Tradycja ich produkcji sięga 1954 r. i jest kontynuacją wielowiekowej filozofii wytwarzania noży tak doskonałych, jak słynne, samurajskie miecze. Noże Global są wykonane z wysokowęglowej stali nierdzewnej Cromova 18, (18% stali, molibden i wanad). W procesie produkcyjnym materiał najpierw podgrzewa się do temperatury 1000 stopni, a następnie poddaje obróbce podzerowej - schładza do temperatury -80 i ponownie podgrzewa dzięki czemu uzyskuje on twardość na poziomie 56-58 w skali C Rockwella. Noże tak wykonane zachowują ostrość o wiele dłużej niż produkty z innych stopów i są wyjątkowo odporne na rdzę, przebarwienia czy korozję. Wypukły szlif głowni noży Global sprawia że ostrze jest mocniejsze, kroi skuteczniej, a krojone produkty łatwo odchodzą od ostrza. Charakterystyczne „kropeczki” - wgłębienia w rękojeści gwarantuje pewny uchwyt i zapobiegają wyślizgnięciu się noża z dłoni.

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię