Nóż kucharza Gyuto Chroma Haiku Kurouchi

B-08 Chroma Chroma
1499.00 PLN
Produkt chwilowo niedostępny.


RODO
Administratorem Twoich danych osobowych jest Creative Products Hanna Zasada (operator sklepu Czerwona Maszyna) z siedzibą w Krakowie (31-429), przy ul. Łukasiewicza 3. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w szczególności w celu umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania ze sklepu Czerwona Maszyna, w tym dokonywania transakcji w sklepie. Umożliwiamy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. Czytaj pełną treść: Ochrona Danych Osobowych

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
B-08
Wymiary
Długość: 21 cm.
Materiały
Drewno magnolii, żeliwo, błękitna stal nierdzewna AOKO.
Ograniczenia

Opis produktu

Chroma Haiku Kurouchi to seria ekstremalnie ostrych i tradycyjnych japońskich noży. Wyróżniają je uchwyty z drewna magnolii, samurajska skuwka Mekugi Pin, warstwowa budowa ostrzy o czarno-błękitno-szarej barwie i rękojeść zdobiona wizerunkiem sokoła.
Rdzeń wykonany z błękitnej stali Aoko (rodzaj stali niezwykle trudnej w obróbce) powleczono naprzemianległymi warstwami żelaza i stali wysokowęglowej.
Nazwa "Kurouchi" w luźnym tłumaczeniu oznacza "wykuty w czerni". Można dopatrzeć się w niej odniesienia do górzystego i dzikiego rejonu Tosa, w którym narodziła się tradycja ich produkcji. Co ciekawe, sam Hirohis Koyama, założyciel Instytutu Kulinarnego Nippon Exchange, stwierdził że używanie noży Chroma Haiku Kurouchi nadaje potrawom głębszego smaku.

Masywna klinga noża Gyuto zwęża się przechodząc w średnio ostry czubek. Lekko uniesiony przód ostrza umożliwia wykonywanie łódkowych ruchów.
Noża Gyuto Chroma Haiku Kurouchi można używać na kilka sposobów.
  • Jako mini-gilotyny - nóż ustawiony równelgle do deski upuszcza się na krojony składnik.
  • Tradycyjnie (od siebie/do siebie).
  • High cut (krojenie wysokie) - ustawiony pod kątem 45 stopni nóż wbija się w centralną część składnika i kroi. Zalecane do dużych i twardych produktów;
  • Low cut (krojenie niskie) - zbliżone do high cut, ale dostosowane do małych produktów, ułatwia pokrojenie na kostki i słupki.

    Nóż nadaje się do: krojenia, siekania, wykrwawania i porcjowania pieczeni
    W kulturze europejskiej głęboko zakorzenione jest używanie "noża do wszystkiego". Zupełnie inaczej jest w kulturze japońskiej. Krojenie i szatkowanie przybrało tam formę sztuki, a liczba rodzajów noży powstałych już w epoce naszego renesansu jest zawrotna. Przez wieki dominował jeden model klingi– na tyle genialnej, że nie było potrzeby projektowania lepszej. Klinga noża, w kształcie prostopadłościanu zakończonego ostrym spadem lub łukiem, niewyobrażalnie przyspiesza krojenie, szatkowanie i rozdrabnianie.
  • Marka

    Specjalnością japońskiej firmy Chroma jest wytwarzanie trwałych i wygodnych noży. Łączy tradycyjną wiedzę samurajów z potrzebami współczesnych mistrzów kuchni. Noże Chroma słyną z solidności i ergonomii, a ponieważ japońska technika uszlachetniania stali zawsze była inspirująca, więc nie powinno być dziwne, że niektóre z nich projektował sam Ferdynand Porsche. Noże Chroma które mozna kupić w sklepie Czerwona Maszyna w dalszym ciągu są szlifowane ręcznie, a czasem nawet w całości ręcznie wytwarzane w małych kuźniach. 

    Opinie

    0,0 średnia ocena klientów
    0 0 5 0
    Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
    Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię