Nóż Santoku Chroma Haiku Kurouchi

B-03 Chroma Chroma
1119.00 PLN
1 119,00 zł
Dostawa gratis
Wysyłka: do 10 dni roboczych. Produkt dostępny u producenta
Odbierz w salonie w Krakowie: w tym samym terminie
Zamów przez tel. 502 354 464 lub email bok@czerwonamaszyna.pl

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
B-03
Wymiary
Długość: 16,5 cm.
Materiały
Drewno magnolii, żeliwo, błękitna stal nierdzewna AOKO.
Ograniczenia

Opis produktu

Chroma Haiku Kurouchi to seria ekstremalnie ostrych i tradycyjnych japońskich noży. Wyróżniają je uchwyty z drewna magnolii, samurajska skuwka Mekugi Pin, warstwowa budowa ostrzy o czarno-błękitno-szarej barwie i rękojeść zdobiona wizerunkiem sokoła.
Rdzeń wykonany z błękitnej stali Aoko (rodzaj stali niezwykle trudnej w obróbce) powleczono naprzemianległymi warstwami żelaza i stali wysokowęglowej.
Nazwa "Kurouchi" w luźnym tłumaczeniu oznacza "wykuty w czerni". Można dopatrzeć się w niej odniesienia do górzystego i dzikiego rejonu Tosa, w którym narodziła się tradycja ich produkcji. Co ciekawe, sam Hirohis Koyama, założyciel Instytutu Kulinarnego Nippon Exchange, stwierdził że używanie noży Chroma Haiku Kurouchi nadaje potrawom głębszego smaku.

Nóż Santoku to hybryda Gyuto (noża kucharza) i tasaka. Krawędź tnąca ostrza jest prosta, zaś grzbiet do niego równoległy do niej łączy się z nią łagodnie.
Nóż Santoku jest idealny do :
  • siekania i szatkowania warzyw i owoców;
  • cięcia i krojenia mięsa (bez kości).
    W kulturze europejskiej głęboko zakorzenione jest używanie "noża do wszystkiego". Zupełnie inaczej jest w kulturze japońskiej. Krojenie i szatkowanie przybrało tam formę sztuki, a liczba rodzajów noży powstałych już w epoce naszego renesansu jest zawrotna. Przez wieki dominował jeden model klingi– na tyle genialnej, że nie było potrzeby projektowania lepszej. Klinga noża, w kształcie prostopadłościanu zakończonego ostrym spadem lub łukiem, niewyobrażalnie przyspiesza krojenie, szatkowanie i rozdrabnianie.
  • Marka

    Specjalnością japońskiej firmy Chroma jest wytwarzanie trwałych i wygodnych noży. Łączy tradycyjną wiedzę samurajów z potrzebami współczesnych mistrzów kuchni. Noże Chroma słyną z solidności i ergonomii, a ponieważ japońska technika uszlachetniania stali zawsze była inspirująca, więc nie powinno być dziwne, że niektóre z nich projektował sam Ferdynand Porsche. Noże Chroma które mozna kupić w sklepie Czerwona Maszyna w dalszym ciągu są szlifowane ręcznie, a czasem nawet w całości ręcznie wytwarzane w małych kuźniach. 

    Opinie

    0,0 średnia ocena klientów
    0 0 5 0
    Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
    Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię