Nóż santoku Kyocera Kyotop 14 cm

KT-140-HIP-D Kyocera Kyocera
998.00 PLN
Tego produktu nie ma już w naszej ofercie. Został wycofany.

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
KT-140-HIP-D
Wymiary
Długość ostrza 14 cm
Materiały
Ceramika, drewno Pakkawood
Ograniczenia

Opis produktu

Nóż Santoku Kyocera Kyotop jest doskonały do szatkowania warzyw, siekania ziół oraz krojenia mięsa. Wyróżnia się charakterystyczną budową – szerokim ostrzem oraz obniżonym czubkiem. Santoku jest uważany za japoński odpowiednik noża kucharza. Powstał z połączenia tradycyjnego noża szefa kuchni oraz tasaka, dlatego posiada szereg zastosowań. Dzięki szerokiej klindze można bez trudu zgnieść czosnek albo szybko przenieść szatkowane warzywa do miski. Nóż został wyposażony w wygodną rękojeść, wykonaną z odpornego na wilgoć drewna Pakkawood i stali szlachetnej szczotkowanej. Jego ostrze wyprodukowano z najczystszej i najtwardszej ceramiki na świecie stosowanej do produkcji noży. Dodatkowo klinga jest spiekana w temperaturze 1500oC, pod ciśnieniem sięgającym 20 000 t/m2 (metoda HIP – prasowanie izostatyczne na gorąco).

Ceramiczne noże marki Kyocera charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia, a także nie niszczeją pod wpływem działania kwasów czy zasad. Co najważniejsze – nie ulegają korozji i nie pozostawiają metalicznego posmaku na krojonych produktach. Noże są wyposażone w twarde klingi, które nigdy nie rdzewieją i zachowują perfekcyjną ostrość przez długi czas. Zanim noże Kyocera trafią na rynek są starannie ostrzone i dokładnie polerowane. Następnie przechodzą szereg testów, które sprawdzają ich wytrzymałość, giętkość oraz ostrość klingi. Narzędzia od marki Kyocera są produkowane w Japonii. Wyróżniają się nie tylko solidnym wykonaniem z wysokiej jakości materiałów, ale również eleganckim, przemyślanym wykończeniem.

Zaleca się:

  • myć ręcznie (delikatnym detergentem)
  • używać na desce drewnianej lub plastikowej
  • kroić w linii prostej
  • nie należy używać do: podważania słoików, otwierania puszek, krojenia zamrożonych produktów, łamania kości

Marka

Kyocera specjalizuje się w wytwarzaniu wyposażenia kuchni z ceramiki o specjalnych właściwościach. Od ponad 30 lat Kyocera jest producentem noży ceramicznych o niezwykłej ostrości. Noże te zyskały dużą popularność wśród najlepszych kucharzy na świecie, a także wśród kucharzy - hobbystów. W sklepie Czerwona Maszyna cenimy kolekcje noży i drobne akcesoria kuchenne Kyocera za wyjątkową ostrość, która utrzymuje się dłużej niż w jakichkolwiek stalowych narzędziach kuchennych.

Narzędzia kuchenne Kyocera nie korodują i nie niszczeją pod wpływem działania kwasów czy zasad, a ich wyjątkowo gładka powierzchnia nie przepuszcza zarazków, olejów ani soli. Noże ceramiczne Kyocera są obojętne chemicznie i nie wydzielają jonów metali, więc nie zmieniają smaku ani koloru produktów – krojone nimi warzywa czy owoce nie brązowieją i nie grozi im metaliczny posmak. Ultralekkie ceramiczne klingi zachowują niewiarygodną ostrość o wiele dłużej niż ich metalowe odpowiedniki i nigdy nie rdzewieją. 

Noże i obieraczki Kyocera są wykonane z bardzo twardej ceramiki (ustępuje pod względem twardości jedynie diamentowi) i są zdrową alternatywą tradycyjnych stalowych narzędzi.

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię