Japoński odpowiednik noża kucharza. Nóż Santoku Tojiro Zen z serii Black to łatwy w manewrowaniu nóż w stylu orientalnym, nadający się do krojenia, siekania oraz odkrajania idealnie cienkich plastrów mięsa i ryb. Świetnie radzi sobie także z warzywami i owocami spełniając rolę noża uniwersalnego. Ostrze charakteryzuje się tępym czubkiem, bardzo lubianym przez profesjonalnych szefów kuchni, oraz prostą, niezwykle ostrą krawędzią
Seria Tojiro Zen Black to kwintesencja filozofii marki. Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej klasy noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza. Noże Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa z serii Zen są ostrzone jednostronnie. Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Dębowe rękojeści w kształcie litery D zostały wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa. Wygodne i praktyczne modele z serii Tojiro Zen stanowią doskonałe wprowadzenie do świata noży w stylu japońskim.
Czarne ostrza noży Zen Black mają dodatkowo powłokę tlenkową, dzięki której noże nie zmieniają swoich właściwości.
Wszystkie noże Tojiro wykonane są z najwyższej jakości naturalnych materiałów, dlatego warto o nie odpowiednio zadbać.
Proszę zapoznać się z instrukcją użytkowania i pielęgnacji.
Przygotowanie do użycia:
- Nowy nóż należy dokładnie obejrzeć, w przypadku stwierdzenia defektów, proszę go nie używać i zgłosić ten fakt do sklepu, w którym narzędzie zostało nabyte.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć nóż miękką gąbką z łagodnym płynem do mycia naczyń a następnie dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha.
Użytkowanie:
- Należy używać noża ostrożnie.
- Nie należy używać noża, gdy ten pęknie lub się odkształci.
- Należy dbać o ostrze podczas używania.
- Zaleca się przechowywanie noży z dala od dzieci.
- Nóż służy do krojenia, nie należy nim skrobać.
- Do krojenia twardych produktów takich jak drobne kości (np. z ryb lub drobiu) czy kraby zaleca się używać noża Deba
- Nie należy używać noża na twardych powierzchniach takich jak szkło, kamień lub metal
- Nie używać noża do otwierania (puszek, butelek, słoików itp.
- Nie kroić zmrożonej żywności przed całkowitym rozmrożeniem
Pielęgnacja:
- Przechowywać czysty i suchy, nie pozostawiać brudnego noża (np. soki z cytryny po pewnym czasie mogą spowodować odbarwienia na stali)
- Myć w ręcznie w letniej wodzie, nie myć w zmywarkach- te nieodwracalnie niszczą ostrza
- Rękojeści z surowego drewna impregnować olejem lnianym
- Klingę suszymy delikatną ściereczką, nie szorować - można w ten sposób porysować stal
- Klingę ze rdzewnej stali impregnujemy olejem jadalnym.
- Nie przetrzymywać noża w wodzie.
- Nie myć w zmywarkach.
- Nie dopuszczać do całkowitego stępienia noża, ostrość powinno się podtrzymywać za pomocą kamienia o drobnej granulacji (1000-4000)