Nóż Tojiro Aogami Yanagi-Sashimi 30 cm

F-962 Tojiro Tojiro
1599.00 PLN
1 599,00 zł
Dostawa gratis
Wysyłka: do 5 dni roboczych. Produkt dostępny w magazynie
Odbierz w salonie w Krakowie: w tym samym terminie
Zamów przez tel. 123 124 000 lub email bok@czerwonamaszyna.pl

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
F-962
Wymiary
Długość całkowita: 44,8 cm
długość ostrza: 30 cm
Materiały
stal Aogami #2, drewno dębowe, bawoli róg
Ograniczenia

Opis produktu

Najdłuższy z serii nóż do plastrowania Tojiro Aogami Yanagi-Sashimi 30 cm wąskim i cienkim ostrzu, które kształtem przypomina liść wierzby. Nóż przeznaczony jest do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi czyli rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej ciąć jednostajnym ruchem w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co sprawia, że wygodnie prowadzi się nóż palcem wskazującym.

Ostrze noża Tojiro Aogami Yanagi Sashimi wykonano z najwyższej jakości stali wysokowęglowej Aogami #2. Twardość ostrza to 63 +/-1 HR. Rękojeść stanowi dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z polerowanego bawolego rogu.



Noże z kolekcji Aogami to noże ze stali rdzewnej!

Proszę zapoznać się z instrukcją użytkowania i pielęgnacji.

Niezwykle mocne rdzenie noży Aogami zostały okute miękkim żelazem, więc noże z tej serii bardzo wytrzymałe i świetnie się sprawdzają na co dzień. Stal Aogami #2 (YSS) inaczej Blue Steel, to znakomita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas. To dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na pękanie i ścieranie niż inne stale węglowe.

Przygotowanie do użycia:

  • Nowy nóż należy dokładnie obejrzeć, w przypadku stwierdzenia defektów, proszę go nie używać i zgłosić ten fakt do sklepu, w którym narzędzie zostało nabyte.
  • Przed pierwszym użyciem należy umyć nóż miękką gąbką z łagodnym płynem do mycia naczyń a następnie dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha.

Użytkowanie:

  • Należy używać noża ostrożnie.
  • Nie należy używać noża, gdy ten pęknie lub się odkształci.
  • Należy dbać o ostrze podczas używania.
  • Zaleca się przechowywanie noży z dala od dzieci.
  • Nóż służy do krojenia, nie należy nim skrobać.
  • Do krojenia twardych produktów takich jak drobne kości (np. z ryb lub drobiu) czy kraby zaleca się używać noża Deba
  • Nie należy używać noża na twardych powierzchniach takich jak szkło, kamień lub metal.
  • Nie używać noża do otwierania (puszek, butelek, słoików itp.
  • Nie kroić zmrożonej żywności przed całkowitym rozmrożeniem

Pielęgnacja:

  • Przechowywać czysty i suchy, nie pozostawiać brudnego noża (np. soki z cytryny po pewnym czasie mogą spowodować odbarwienia na stali)
  • Myć w ręcznie w letniej wodzie, nie myć w zmywarkach- te nieodwracalnie niszczą ostrza
  • Rękojeści z surowego drewna impregnować olejem lnianym
  • Klingę suszymy delikatną ściereczką, nie szorować - można w ten sposób porysować stal
  • Klingę ze rdzewnej stali impregnujemy olejem jadalnym.
  • Nie przetrzymywać noża w wodzie.
  • Nie myć w zmywarkach.
  • Nie dopuszczać do całkowitego stępienia noża, ostrość powinno się podtrzymywać za pomocą kamienia o drobnej granulacji (1000-4000)

Marka

Japońska marka Tojiro specjalizuje się w produkcji niezwykle ostrych noży kuchennych, których doskonałość wynika z wiedzy i doświadczenia przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Nieustające poszukiwanie ostrza perfekcyjnego sprawia, że noże Tojiro znane są dziś i cenione przez największe sławy kulinarnego świata. Opatentowana w Japonii metoda skuwania stali o różnej zawartości węgla („DP”) stawia te noże w światowej czołówce jakości i ostrości. Kryształ tradycyjnej, japońskiej technologii.

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię