Nóż uniwersalny Tojiro Shippu Black 13 cm
Podstawowy | 0 | |
Magazyn HURTOWNIA | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 100000 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 | |
Magazyn WIRTUALNY | 0 |
towar niedostępny
Opis
Profesjonalne noże Tojiro Shippu Black to wyjątkowe połączenie ostrzy w stylu zachodnim z rękojeściami w stylu japońskim. Praktyczne ostrza o podwójnym szlifie wykonano z wysokiej jakości tzw. stali damasceńskiej, która składa się z 63 warstw stali z czego 37 warstw stali nierdzewnej, osłania niezwykle twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Efekt rozchodzących się na klindze fal podkreślono czarną powłoką tlenkową, powstałą w procesie oksydowania stali. Takie rozwiązanie zwiększa żywotność noża i jego odporność na korozję. Rękojeści z hartowanego drewna kasztanowego pięknie się komponują z czernioną stalą. Ponieważ są wzmocnione pierścieniem z żywicy i zabezpieczone przezroczystym lakierem, wykazują wysoką odporność na wilgoć i przebarwienia.
Wszystkie noże Tojiro wykonane są z najwyższej jakości naturalnych materiałów, dlatego warto o nie odpowiednio zadbać.
Proszę zapoznać się z instrukcją użytkowania i pielęgnacji.
Przygotowanie do użycia:
- Nowy nóż należy dokładnie obejrzeć, w przypadku stwierdzenia defektów, proszę go nie używać i zgłosić ten fakt do sklepu, w którym narzędzie zostało nabyte.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć nóż miękką gąbką z łagodnym płynem do mycia naczyń a następnie dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha.
Użytkowanie:
- Należy używać noża ostrożnie.
- Nie należy używać noża, gdy ten pęknie lub się odkształci.
- Należy dbać o ostrze podczas używania.
- Zaleca się przechowywanie noży z dala od dzieci.
- Nóż służy do krojenia, nie należy nim skrobać.
- Do krojenia twardych produktów takich jak drobne kości (np. z ryb lub drobiu) czy kraby zaleca się używać noża Deba
- Nie należy używać noża na twardych powierzchniach takich jak szkło, kamień lub metal
- Nie używać noża do otwierania (puszek, butelek, słoików itp.
- Nie kroić zmrożonej żywności przed całkowitym rozmrożeniem
Pielęgnacja:
- Przechowywać czysty i suchy, nie pozostawiać brudnego noża (np. soki z cytryny po pewnym czasie mogą spowodować odbarwienia na stali)
- Myć w ręcznie w letniej wodzie, nie myć w zmywarkach- te nieodwracalnie niszczą ostrza
- Rękojeści z surowego drewna impregnować olejem lnianym
- Klingę suszymy delikatną ściereczką, nie szorować - można w ten sposób porysować stal
- Klingę ze rdzewnej stali impregnujemy olejem jadalnym.
- Nie przetrzymywać noża w wodzie.
- Nie myć w zmywarkach.
- Nie dopuszczać do całkowitego stępienia noża, ostrość powinno się podtrzymywać za pomocą kamienia o drobnej granulacji (1000-4000)
Dane techniczne
Wymiary | Długość całkowita: 25 cm, Długość ostrza: 13 cm |
Materiał | stal, drewno |