Nóż Yanagi-Sashimi Tojiro Aogami Slanted 27 cm

F-966 Tojiro Tojiro
1469.00 PLN
1 469,00 zł
Dostawa gratis
Wysyłka: do 5 dni roboczych. Produkt dostępny w magazynie
Odbierz w salonie w Krakowie: w tym samym terminie
Zamów przez tel. 502 354 464 lub email bok@czerwonamaszyna.pl

Specyfikacja i dane techniczne

Kod producenta
F-966
Wymiary
Długość ostrza 27 cm
Długość noża 41,5 cm
Materiały
Stal Aogami, drewno akacjowe, bawoli róg

Opis produktu

Nóż Yanagi-Sashimi Tojiro Aogami Slanted o długości ostrza 27 cm, którego ostrość i precyzję pokochają miłośnicy zdrowego sushi.

Nóż do sashimi japońskiej marki Tojiro specjalizującej się w produkcji niezwykle ostrych noży kuchennych. Z jego pomocą możesz ciąć surową rybę na idealnie cienkie, niemal przezroczyste plastry - idealne do carpaccio z ryby lub rolek sushi.

Niezwykle mocne rdzenie noży Aogami zostały okute miękkim żelazem, więc noże z tej serii bardzo wytrzymałe i świetnie się sprawdzają na co dzień. Stal Aogami #2 (YSS) inaczej Blue Steel, to znakomita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas. To dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na pękanie i ścieranie niż inne stale węglowe.

Proszę zapoznać się z instrukcją użytkowania i pielęgnacji.

Przygotowanie do użycia:

  • Nowy nóż należy dokładnie obejrzeć, w przypadku stwierdzenia defektów, proszę go nie używać i zgłosić ten fakt do sklepu, w którym narzędzie zostało nabyte.
  • Przed pierwszym użyciem należy umyć nóż miękką gąbką z łagodnym płynem do mycia naczyń, a następnie dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha.

Użytkowanie:

  • Należy używać noża ostrożnie.
  • Nie należy używać noża, gdy ten pęknie lub się odkształci.
  • Należy dbać o ostrze podczas używania.
  • Zaleca się przechowywanie noży z dala od dzieci.
  • Nóż służy do krojenia, nie należy nim skrobać.
  • Do krojenia twardych produktów takich jak drobne kości (np. z ryb lub drobiu) czy kraby zaleca się używać noża Deba.
  • Nie należy używać noża na twardych powierzchniach takich jak szkło, kamień lub metal.
  • Nie używać noża do otwierania (puszek, butelek, słoików itp.).
  • Nie kroić zmrożonej żywności przed całkowitym rozmrożeniem.

Pielęgnacja:

  • Przechowywać czysty i suchy, nie pozostawiać brudnego noża (np. soki z cytryny po pewnym czasie mogą spowodować odbarwienia na stali).
  • Myć w ręcznie w letniej wodzie, nie myć w zmywarkach - te nieodwracalnie niszczą ostrza.
  • Rękojeści z surowego drewna impregnować olejem lnianym.
  • Klingę suszymy delikatną ściereczką, nie szorować - można w ten sposób porysować stal.
  • Klingę ze rdzewnej stali impregnujemy olejem jadalnym.
  • Nie przetrzymywać noża w wodzie.
  • Nie myć w zmywarkach.
  • Nie dopuszczać do całkowitego stępienia noża, ostrość powinno się podtrzymywać za pomocą kamienia o drobnej granulacji (1000-4000).

Przepiękną rękojeść noża wykonano z drewna magnoliowego, a pierścień z polerowanego, bawolego rogu. Nóż razem z rękojeścią ma 41,5 cm długości, a twardość klingi wynosi 63 HRC +/- 1.   

Różnica pomiędzy klasyczną serią Aogami, a Aogami Slanted jest stosunkowo grubsza klinga oraz dokładność wykonania noży.

Cechy produktu:

  • nóż o długości ostrza 27 cm idealny do wszelkiego rodzaju prac jak szatkowanie, porcjowanie i siekanie,
  • ostrze wykonane ze specjalnej stali Aogami, której stop charakteryzuje się ogromną twardością i ostrością,
  • całkowita długość noża z rękojeścią wynosi 41,5 cm,
  • ostrze okuto cienką warstwą żelaza,
  • rączka z drewna akacjowego pewnie leży w dłoni podczas krojenia,
  • detal w formie pierścienia z polerowanego bawolego rogu,
  • stal z której wykonano nóż jest rdzewna - należy odpowiednio pielęgnować narzędzie.





Marka

Japońska marka Tojiro specjalizuje się w produkcji niezwykle ostrych noży kuchennych, których doskonałość wynika z wiedzy i doświadczenia przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Nieustające poszukiwanie ostrza perfekcyjnego sprawia, że noże Tojiro znane są dziś i cenione przez największe sławy kulinarnego świata. Opatentowana w Japonii metoda skuwania stali o różnej zawartości węgla („DP”) stawia te noże w światowej czołówce jakości i ostrości. Kryształ tradycyjnej, japońskiej technologii.

Opinie

0,0 średnia ocena klientów
0 0 5 0
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Bądź pierwszym i Dodaj własną opinię