Kategorie
Producent
Kolor
Dostępność
Lubimy pachnące, własnoręcznie zebrane owoce i chcemy mieć do nich dostęp również zimą. Sposobem naszych Babć na domową marmoladę, czy aromatyczny sok malinowy zimą są przetwory. Zobacz nasze oryginalne i eleganckie słoiki do przetworów, których nie trzeba będzie zamykać w piwnicy :) Słoiki przydadzą się również na produkty sypkie jak ryż, mąka czy przyprawy, oraz do przechowywania herbaty i kawy.
Do przetworów
Słoiki i akcesoria do przetworów
Choć większość przekąsek, dżemów, konfitur i dodatków do dań można kupić w każdym sklepie, to wciąż nie rezygnujemy z przygotowywania własnych przetworów. Domowe przetwory mają lepszy smak, są zdrowsze, idealnie dopasowane do naszych gustów kulinarnych, nie zawierają składników, których chcielibyśmy uniknąć i są dokładnie w takich wielkościach jakich potrzebujemy. W dodatku wiele gospodyń przywiązuje ogromną wagę do wyglądu gotowych przetworów, między innymi dlatego, że domowe wyroby są często prezentem dla gości.
Słoiki na przetwory
Wybór słoików na przetwory jest ogromny. Różnią się one od siebie wielkością, kształtem, a także rodzajem zamknięcia. Male słoiczki na przetwory są idealne do tych wyrobów, które po otwarciu mają krótki termin przydatności do spożycia, a także jeśli nie zjadamy ich dużo na raz. Dlatego polecamy je do dżemów, konfitur czy też domowego ketchupu. Jeśli pięknie je udekorujemy np. jutą, dekoracyjnymi osłonkami na wieczka, kolorowymi etykietkami, dyskami do dżemów czy też z pomocą gotowych zestawów do dekorowania słoików to spodobają się dzieciom, będą idealne na prezent, a także będą się pięknie prezentować w domowej spiżarni. Słoiki na przetwory średniej wielkości będą doskonałe na większość dodatków do dań obiadowych, a więc na buraczki, paprykę, marynowane grzybki, mus jabłkowy, a także kompoty. Największe słoje sprawdzają się w przypadku kiszonych ogórków, kiszonej kapusty, a także podczas przygotowywania wina lub nalewek.
Słoiki na przetwory różnią się także sposobem zamknięcia. Najbardziej popularne są słoiki z zamknięciem twist-off. Można je pasteryzować w garnku i w piekarniku, a do tego pięknie ustroić. Bardzo efektownie wyglądają słoiki ze szklanym wieczkiem, metalową zapinką i gumową uszczelką, czyli słoiki typu weck. Przetwory w takich słoiczkach można pasteryzować w garnku. Ich zaletą jest to, że nawet bez dodatkowych dekoracji wyglądają bardzo efektownie. Na soki i nalewki najlepsze będą butelki. Bardzo efektownie prezentują się zarówno butelki z zamknięciem typu weck, jak i te z wciskanym korkiem zabezpieczonym metalowym drucikiem.
Piękne, ozdobne słoiki posłużą nie tylko do przetworów, ale też do przechowywania przypraw, mąki, cukru, kawy, herbaty, cukierków, ciasteczek i innych produktów, które każdy z nas ma w swojej kuchni.
Wśród akcesoriów, które warto mieć robiąc domowe przetwory, są szczypce do słoików, które pozwalają bezpiecznie wyciągać słoiki z gorącej wody bez ryzyka oparzenia się lub uszkodzenia słoika. Przydatny jest także lejek do konfitur. Z jego pomocą można łatwo przelać konfitury z garnka do nawet małych słoiczków, bez ryzyka rozlania, bałaganu i brudzenia blatu kuchennego. Warto także mieć pod ręką bawełnianą ściereczkę. A gdy już przyjdzie czas na otwarcie domowych przetworów, to wtedy przyda się specjalna łyżka do dżemu. Taka łyżka jest dość długa, pozwala więc wydobyć konfitury i dżemy nawet z dna bez brudzenia rąk. W dodatku ma ona uchwyty pozwalające zawiesić łyżkę na krawędzi słoika, przez co jest ona zawsze czysta i higieniczna.
Słoik na miód
Nie tylko domowe konfitury i inne domowe przetwory powinny mieć odpowiednią oprawę. Również miód z dobrej pasieki powinien być pięknie podawany. Płynny miód można podać w pięknym słoiczku ze szkła z pomysłową metalową pokrywką, w której przewidziano nawet miejsce na łyżeczkę. Dzięki temu słoik na miód będzie wyglądał pięknie i zachęci do nakładania go na kanapki, dodawania do owsianki lub słodzenia nim herbaty. Taki idealny pojemnik na miód sprawdzi się w każdym domu.