Kategorie
Producent
Kolor
Materiał
Dostępność
Durszlaki, cedzaki i sita, także w zestawach. Łyżki do odcedzania.
Durszlaki i sitka
Funkcjonalne durszlaki i sita
Durszlaki, łyżki cedzakowe i wszelkiego rodzaju sita są niezastąpione w kuchni. Różnorodność rozmiarów, kształtów, kolorów i materiałów pozwala wybrać odpowiednie akcesoria do indywidualnych potrzeb.
Praktyczny durszlak
Durszlak przydaje się podczas wielu czynności. Doskonale sprawdza się jako naczynie do opłukiwania świeżych owoców i warzyw. Ponadto pozwalają na przecedzenie ugotowanego makaronu, ryżu oraz ugotowanych jarzyn. Cedzak pozwoli także odsączyć ugotowane woreczki kaszy i ryżu. Najpopularniejsze są durszlaki wykonane ze stali oraz z tworzyw sztucznych, ale można znaleźć też inne warianty.
Zaproponowane przez nas durszlaki mają wygodne uchwyty, są stabilne i pięknie się prezentują. Metalowe durszlaki pięknie odbijają światło, a te, które zostały wykonane z tworzyw sztucznych przyciągają wzrok intensywnymi kolorami. Bardzo fajnym rozwiązaniem, które mamy w swojej kolekcji są durszlaki z dopasowana do nich miską. Miska pozwala w łatwiejszy sposób przepłukiwać warzywa i owoce, ponadto w połączeniu z durszlakiem stanowi doskonałe naczynie do odmrażania mięs i innych produktów spożywczych. Samą miskę można również używać do różnych celów, dzięki czemu zyskujemy wielofunkcyjny zestaw.
Łyżka cedzakowa
Łyżka cedzakowa, podobnie jak durszlak, jest niezwykle często używana podczas przygotowywania potraw. Z jej pomocą bez trudu i bez ryzyka oparzeń można wyciągnąć ugotowane pierogi, kluski i kopytka, przekąski smażone na głębokim tłuszczu, gotowane warzywa, makaron i wiele innych przygotowanych dań. Łyżki cedzakowe przydają się też do mieszania potraw, jak również do odsączania mięsa z tłuszczu. Najlepiej wybrać taką łyżkę cedzakową, którą można myć w zmywarce. Warto też zwrócić uwagę na to czy została wykonana z materiałów, które nie powodują zarysowań.
Sita
Sita z drobną siateczką mają bardzo wiele zastosowań w kuchni. Małe sitka świetnie sprawdzają się podczas zaparzania herbaty i ziół, a także podczas odcedzania płynów. Większe pozwalają przetrzeć sosy lub przesiać mąkę, kakao, cukier puder i inne składniki. Ponadto sita są przydatne do odcedzania, jak również do blanszowania potraw.