Kategorie
Producent
Materiał
Dostępność
Patelnia to niezbędny element kuchni, a dobra patelnia to skarb. Poniżej przedstawiamy wybór patelni renomowanych marek jak Scanpan, Silit, WMF, Alessi, Eva Solo, Chasseur, Skeppshult, Kyocera. Patelnie posiadają unikalne, opatentowane powłoki bezpieczne dla naszego zdrowia. W ofercie sklepu znajdują się patelnie uniwersalne, głębokie i płytkie, oraz patelnie specjalne - grillowe, do wafli, do naleśników, do jajek. Znajdują się tutaj również patelnie żeliwne i z pokrywkami.
Solidne woki żeliwne i stalowe. Na wszystkie typy kuchni, także na indukcję.
Patelnie i woki
Dobre patelnie
Wśród wielu dostępnych patelni warto wybrać dokładnie te, które będą w pełni odpowiadać indywidualnym potrzebom. Staranny wybór zaowocuje łatwiejszym przyrządzaniem ulubionych potraw dla siebie lub całej rodziny. Ponieważ patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego, to warto się zapoznać z dostępnymi rozwiązaniami.
Przed zakupem patelni trzeba zastanowić się, co najczęściej będziemy na niej przygotowywać. Jeśli często przygotowujemy placuszki, jajka sadzone, omlety, racuchy, placki ziemniaczane, pancakes i inne tego typu potrawy, to przydatna nam będzie patelnia znana jako dołkownica. Patelnia taka ma okrągłe wgłębienia lub wgłębienia w ciekawych kształtach, takich jak serduszka, buźki czy płatki śniegu. Kolejną patelnią, którą warto wziąć pod uwagę, szczególnie jeśli mieszkają w domu dzieci lub miłośnicy słodkości, jest patelnia do gofrów lub patelnia do wafli ptysiowych. Doskonała jest także specjalna, płaska patelnia do naleśników o niskich ściankach. Dzięki wspomnianym patelniom można łatwo przygotować słodkie przekąski. Amatorzy mięs docenią z kolei patelnię grillową. Patelnia grillowa pozwala przygotować grillowane potrawy o każdej porze roku i to bez wychodzenia z domu. Specyficzne dno ze żłobieniami sprawia, że ilość tłuszczu niezbędnego do przygotowania potrawy zostaje znacznie ograniczona. W dodatku przygotowane mięsa maja dzięki nim charakterystyczny wygląd, co podnosi atrakcyjność przygotowanych dań. Interesującą propozycją są też patelnie typu wok idealne do przygotowywania dań kuchni orientalnej. Jeśli jednak nie mamy specjalnych preferencji lub zależy nam na miejscu w kuchni i dlatego nie chcemy wyposażać jej w patelnie do zadań specjalnych to możemy ograniczyć się do tradycyjnej, dość głębokiej patelni średniej wielkości. Najlepiej jeśli będzie miała pokrywkę, która umożliwi nie tylko smażenie, ale również duszenie potraw.
Aspektem, na który również warto zwrócić uwagę, jest rozmiar patelni. Jeśli zazwyczaj gotujemy dla siebie, ewentualnie dla dwóch osób, to lepiej sprawdzą się patelnie o małej średnicy. Przygotowanie dań dla całej, wieloosobowej rodziny jest większym wyzwaniem i wtedy przydatna będzie duża patelnia.
Rodzaje patelni
Zastosowanie to nie jedyne ważne kryterium przy wyborze idealnej patelni. Równie istotne jest to, z jakiego materiału będzie ona wykonana, ponieważ każda patelnia ma swoje wady i zalety. Do najbardziej popularnych rodzajów należą patelnie teflonowe. Wszystko dzięki temu, że ich powłoka nie przywiera, jest łatwa w czyszczeniu, a do tego umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Tego typu patelnie są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Ich minusem jest to, że nie są zbyt odporne na zarysowania, dlatego trzeba wyposażyć się w przybory kuchenne z drewna lub silikonu, które nie niszczą powierzchni. Mocniejsza, choć wciąż nie do końca odporna na zarysowania jest patelnia ceramiczna. Tego typu patelnie są odporne na wysokie temperatury, dobrze przewodzą ciepło, są lekkie, łatwe w czyszczeniu, a ich powłoka nie przywiera, jeśli tylko nie zostanie "przegrzana". Patelnie ceramiczne są też zdrowe, ponieważ nie wchodzą one w reakcje chemiczne z jedzeniem. Ciężkie i solidne, odporne na zarysowania, stabilne są patelnie żeliwne. Są one idealne do duszenia mięs, ponieważ równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. Wadą jest duży ciężar patelni. Doskonałe są też patelnie stalowe – wytrzymałe, odporne na zarysowania, nieprzywierające, jednak są również dość ciężkie, a do tego wolno się nagrzewają. Alternatywą jest patelnia szklana. Jest elegancka, zdrowa, ponieważ nie zawiera szkodliwych substancji, nie wpływa na smak potraw. Oczywiście patelnię szklaną należy chronić przed stłuczeniem. Wybierając patelnię warto wziąć także pod uwagę patelnie z powłoką kamienną. Są drogie, ale też niezwykle solidne, pozbawione szkodliwych substancji, dobrze przewodzą ciepło, są odporne na uszkodzenia i zarysowania, a do tego nie przywierają i nie zmieniają smaku potraw.
Kupując patelnię trzeba sprawdzić, czy jest odpowiednia na kuchenkę, którą posiadamy. Patelnia indukcyjna musi mieć ferromagnetyczne dno. Dobrym pomysłem jest też wybór patelni z odpinaną rączką. Dzięki temu zabiegowi przechowywanie patelni w kuchni jest łatwiejsze, a niekiedy można ją również zastosować w piekarniku.
Woki do potraw azjatyckich
Przez wielu kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych, najzdrowszych i najbardziej oryginalnych na świecie. Coraz więcej Europejczyków odkrywa smaki kuchni chińskiej, indyjskiej, tajskiej, wietnamskiej, koreańskiej czy japońskiej. Wiele osób eksperymentuje też z przygotowaniem potraw kuchni azjatyckiej, we własnych domach, tym bardziej, że charakterystyczne dla tych potraw składniki są obecnie dostępne w wielu sklepach. Wiele potraw kuchni azjatyckiej jest przyrządzanych w wokach, dlatego chcąc eksperymentować w kuchni, warto nabyć to właśnie naczynie.
Patelnia wok
Wok, tradycyjne naczynie wykorzystywane najczęściej w Chinach, to doskonała patelnia, która pozwala bardzo szybko i efektywnie przygotowywać potrawy na ogniu. Charakterystyczny kształt, który posiadają woki, pozwala smażyć potrawy w ruchu, co na wielu osobach robi duże wrażenie. Patelnia wok może mieć jedną lub dwie rączki, które ułatwiają korzystanie z woka. Wok pozwoli przygotować wiele potraw przy minimalnej ilości rozgrzanego oleju. W dodatku dzięki specyficznej konstrukcji składniki potraw zachowują wspaniały smak i aromat, a także nie grozi im przesuszenie lub nadmierne przesmażenie i przypalenie. Wybierając idealny dla siebie wok należy zwrócić uwagę na jego średnicę oraz głębokość.
Wok na indukcję
Współczesne woki są często dostosowane do kuchenek indukcyjnych, a także ceramicznych. Wok na indukcję ma lekko spłaszczone dno, co pozwala na korzystanie z niego na tego typu kuchenkach. Dzięki temu wok indukcja nie dają ograniczeń w zakresie przygotowywania orientalnych potraw. Z kuchenkami indukcyjnymi dobrze współgra wok wykonany ze stali węglowej.
W sprzedaży są też specjalne palniki dostosowane do woka. Jeśli jednak chcemy korzystać z tradycyjnego woka na kuchence gazowej lub elektrycznej, który nie ma spłaszczonego dna, to warto pomyśleć o zakupi specjalnego pierścienia stabilizującego, który zapewni bezpieczne gotowanie.
Woki w wielu odsłonach
Najbardziej popularny jest wok stalowy. Obok niego chętnie wybierany jest też wok żeliwny. Jeden i drugi pozwalają osiągnąć doskonały efekt. Wok żeliwny jest cięższy od stalowego i dłużej się nagrzewa, ale jest też bardziej wytrzymały, długo utrzymuje ciepło, a jego powierzchnia nie przywiera i zapewnia wygodne gotowanie. Coraz bardziej popularny staje się też wok ceramiczny, który jest lżejszy od wspomnianych wyżej woków. Tego typu wok najczęściej ma pokrywkę. Nie każdy wie, że wok patelnia we współczesnej odsłonie może być naczyniem wielofunkcyjnym. Producenci woków proponują woki z pokrywkami, z kratką do odsączania nadmiaru tłuszczu lub też z dodatkowymi wkładami, służącymi jako ruszt do gotowania na parze. Dzięki temu miłośnicy azjatyckich potraw mogą je przygotowywać na wiele sposobów.