Garnki i rondle

Garnki i rondle na kuchnie ceramiczne, gazowe i na indukcję.

Garnki i rondle dobrej jakości

Doskonały smak i aromat potraw w dużej mierze zależy od tego, w jaki sposób je przygotowujemy. Dlatego w każdej kuchni powinny się znaleźć wysokiej jakości garnki i rondle. Wśród wielu garnków dostępnych na rynku, warto wybrać te, które do codziennego gotowania będą najlepsze.

Garnki ze stali nierdzewnej – dobra jakość w dobrej cenie

Garnki ze stali nierdzewnej są prawdopodobnie najczęściej spotykanym rodzajem garnków we współczesnych kuchniach. Wszystko dlatego, że są one solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne i wgniecenia, wytrzymałe, zdrowe i higieniczne. Wybierając garnki ze stali nierdzewnej warto zwrócić uwagę na te, które mają potrójne, grube dno i grube ścianki. Dzięki temu potrawy długo utrzymują ciepło, a w dodatku  jedzenie do nich nie przywiera i nie przypala się. Garnki ze stali nierdzewnej doskonale też przewodzą ciepło i są odporne zarówno na działanie detergentów, jak i naturalnych kwasów występujących w żywności.

Garnek żeliwny, miedziany, szklany – dla wymagających

Garnki ze stali nierdzewnej, a także garnki z powłoką emaliowaną bądź ceramiczną to popularny wybór także ze względu na przystępną cenę. Droższe od nich będą zazwyczaj garnki z powłoką teflonową, marmurową, bądź tytanową. Jednak bez wątpienia najwyższą jakość prezentują garnki miedziane, żeliwne, a także nowoczesne garnki wykonane z żaroodpornego szkła. Garnek żeliwny jest ciężki, ale przy tym solidny, odporny na zarysowania i uszkodzenia. Do tego garnek żeliwny dobrze rozprowadza ciepło i długo utrzymuje wysoką temperaturę potraw. Jeśli producent nie zaleci inaczej, to można je także użytkować w piekarniku. Miłośnicy zdrowego żywienia doceniają także fakt, że garnki żeliwne umożliwiają gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu.

Bardzo dobre są też garnki ze szkła. Są one antyalergiczne, antybakteryjne, zdrowe, lżejsze od większości garnków, odporne zarówno na bardzo niskie, jak i bardzo wysokie temperatury. Garnki ze szkła nie chłoną zapachów, tłuszczu, barwników i nie ulegają żadnym reakcjom chemicznym z żywnością. Garnki szklane można używać w piekarniku oraz w kuchence mikrofalowej. W dodatku są łatwe w czyszczeniu i można je myć w zmywarce. Fakt, że są one przeźroczyste z jednej strony pomaga w gotowaniu, a z drugiej sprawia, że wyglądają one niezwykle nowocześnie i oryginalnie.

Na uwagę zasługują również garnki powleczone miedzią. Mają one doskonałe właściwości. Znakomicie przewodzą ciepło, utrzymują na długo temperaturę i równomiernie się nagrzewają. W dodatku są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie każdy wie, ale miedziane garnki są najchętniej wybierane przez najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Garnki miedziane zachwycają też wyjątkowym, designerskim wyglądem.

Garnki na płytę indukcyjną i inne rodzaje kuchenek

Kupując garnki należy zwrócić uwagę na to, czy są one dostosowane do kuchenki, którą posiadamy. Nie każdy garnek jest odpowiedni do kuchenki gazowej, elektrycznej, ceramicznej bądź indukcyjnej. Przykładowo, garnki do płyty indukcyjnej muszą mieć specjalne, ferromagnetyczne dno. Jednak coraz więcej nowoczesnych garnków jest dostosowanych do wszelkich rodzajów kuchenek i tym samym są to również garnki na płytę indukcyjną. Nie każdy wie, że garnki indukcyjne, nie muszą być w całości wykonane z ferromagnetycznego materiału – istotne jest wyłącznie dno garnka. Niezależnie od tego jakie garnki wybierzemy – ze stali nierdzewnej, aluminium, miedzi, żeliwne, wśród nich bez trudu znajdziemy garnki na indukcję i inne typy kuchenek.

Garnek do gotowania na parze i inne rodzaje

Kupując garnki należy zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z którego zostały wykonane i dopasować je nie tylko do kuchenki, jaką posiadamy. Po pierwsze garnki pojemnością powinny być dopasowane do naszych potrzeb. Dobrze jest mieć cały zestaw, który umożliwi przygotowanie różnego rodzaju potraw na wiele sposobów np. garnek do gotowania na parze, który dzięki wyjmowanej wkładce może też być garnkiem uniwersalnym. Warto zwracać uwagę na uchwyty, które powinny być mocne i najlepiej nienagrzewające się. O jakości garnka decyduje też pokrywka, która umożliwia odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz naczynia, umożliwia odprowadzenie nadmiaru pary, a także duszenie potraw. Niezwykle ważne jest też wspomniane wcześniej dno garnka, które musi być dostosowane do kuchenki, a także zapewniać właściwości nieprzywierające. Świetnie w tej roli sprawdzają się garnki z powłoką teflonową, tytanową lub marmurową. Kolejne kryterium to możliwość mycia garnków w zmywarce, korzystania z nich w piekarniku, a nawet w kuchence mikrofalowej.  

O zaletach i wadach garnków stalowych, żeliwnych, ceramicznych i szklanych przeczytaj w poradniku: Jak wybrać garnki?