Tarki

Wielofunkcyjne tarki kuchenne - do warzyw, sera, czosnku, imbiru, czekolady. Ostre i wytrzymałe.

Tarki kuchenne

Tarki są niezastąpione w każdej kuchni. Z ich pomocą można zetrzeć sery, warzywa, cytrusy, przyprawy i wiele innych produktów spożywczych. Wśród wielu tarek warto wybrać taką, która spełni wszystkie oczekiwania i pozwoli na szybkie, łatwe i bezpieczne przygotowanie składników do ulubionych potraw.

Tarka płaska

Tarki płaskie to najbardziej podstawowy rodzaj tarek. Różnią się od siebie powierzchnią ścierania i rodzajem powierzchni tnących. Dlatego wśród płaskich tarek można znaleźć zarówno tarki do warzyw, jak i tarki stworzone z myślą o konkretnych produktach spożywczych np. cytrusach. Taka tarka do warzyw i innych składników pozwala na łatwe manipulowanie, zajmuje też niewiele miejsca w kuchni, dzięki czemu w jednej szufladzie można mieć naprawdę wiele rodzajów tarek. Ponadto tego typu tarki mają wygodne uchwyty, które doskonale leżą w dłoni. Niekiedy klasyczna tarka może mieć dodatkowe funkcje, na przykład plastrownik albo wymienne nakładki, które pozwalają na ścieranie, jak i szatkowanie. Alternatywą jest tarka obrotowa, która posiada dwie powierzchnie trące różniące się rozmiarem ząbków. Proponowane przez nas tarki obrotowe mają regulowaną rączkę, która dzięki swojej budowie pozwala stosować tarkę na dwa sposoby – trzeć bezpośrednio nad talerzem lub w oparciu o kuchenny blat.

Tarka trójstronna i czworościenna

Tarki w formie prostopadłościanów lub ostrosłupów są bez wątpienia najbardziej popularne w polskich kuchniach. Są one niezwykle praktyczne i stabilne dzięki antypoślizgowym nakładkom oraz wygodnym uchwytom. Tego typu tarki umożliwiają korzystanie z różnych powierzchni trących, co sprawia, że nadają się do wielu rodzajów produktów.

Tarka bębenkowa

Tarka bębenkowa składa się z pojemnika, do którego wrzuca się składniki przeznaczone do starcia, a także z bębna z metalowymi ostrzami oraz korbki. Niejednokrotnie w tego typu tarkach można wymieniać bębny, dzięki czemu można uzyskać różną grubość tarcia. Tarki bębenkowe rozdrabniają składniki równomiernie, pozwalają je ścierać do końca dzięki popychaczowi, a samo tarcie przebiega bardzo szybko. W dodatku są to przyrządy bardzo bezpieczne – dzięki przyssawkom tarka nie przesuwa się na blacie kuchennym, a w dodatku dłonie nie mają kontaktu z powierzchniami trącymi.

Tarka z pojemnikiem

Tarka z pojemnikiem spodoba się każdemu, kto lubi zachowywać maksymalną czystość w miejscu przygotowywania posiłków. Dzięki zintegrowanym z tarką pojemnikom nic nie wydostaje się poza pojemnik, a po zakończonym ścieraniu można łatwo przesypać starte składniki do garnka, miski czy na talerz. Niekiedy pojemnik wygląda też na tyle elegancko, że można go podać bezpośrednio na stół. Warto zwrócić też uwagę na to, że niektóre pojemniki posiadają pokrywki, dzięki czemu można przechowywać starte produkty w lodówce, nie tracąc ich świeżości i nie powodując ich wysychania. Podobnie jak w przypadku tarek płaskich, również i tu można znaleźć wiele tarek o różnych powierzchniach tnących, co sprawia, że można je dopasować do produktów o określonej twardości i konsystencji.

Tarka do zadań specjalnych

Bez wątpienia klasyczna, wielofunkcyjna tarka ze stali nierdzewnej poradzi sobie z różnymi rodzajami produktów, ale często warto mieć pod ręką tarki przeznaczone do konkretnych produktów. Takie tarki są zaprojektowane z myślą o konkretnych kształtach tartych składników, a do tego mają ostrza przeznaczone do tarcia produktów o określonej konsystencji. Tarka do sera będzie więc idealna dla miłośników włoskich potraw, a tarka do cytrusów lub czekolady przyda się w kuchni amatorów słodkich deserów i ciast. Warto też zwrócić uwagę na takie tarki jak tarka do imbiru, tarka do gałki muszkatołowej lub tarka do czosnku szczególnie jeśli często używamy tego typu dodatki do gotowanych potraw. Bardzo fajne urozmaicenie w kuchni może wprowadzić tarka spiralna, która pozwoli stworzyć efektowne spirale i wiórki. Są one idealne do dekorowania potraw, stanowią więc fajny kuchenny gadżet.